Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.08.2011.
09:53
Večernje novosti A

Stižu ruski vozovi

Prvi, od ukupno 12 kupljenih, ruskih dizel-motornih vozova biće isporučen “Železnicama Srbije“ do kraja septembra, pišu “Večernje novosti“.

Rešenje za lokalni prevoz: Novi ruski voz 

Tako će konačno, posle čak tri decenije, prvi put srpskim prugama saobraćati nova putnička kompozicija. Ruski partner isporučivaće preostale vozove sukcesivno do kraja 2012. godine. Ali ti vozovi, namenjeni lokalnom i regionalnom saobraćaju, na neelektrificiranim prugama neće moći da razviju svoju maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat zbog takozvanih laganih vožnji, koje su železnice uvele na dve trećine svoje mreže.


“Železnice Srbije“ i ruska kompanija “Metrovagonmaš“ potpisali su prošle godine ugovore o kupovini dvanaest novih dizel motornih vozova, iz kredita međunarodne železničke banke “Eurofime“ od 43 miliona švajcarskih franaka.

Bez maksimalne brzine


Nedovoljno ulaganje u održavanje pruga dovelo je do lošeg stanja železničke infrastrukture. Tako danas vozovi na dve trećine srpskih pruga saobraćaju brzinom manjom od 60 kilometara na sat. “Železnice Srbije“ su prinuđene da uvode takozvane lagane vožnje, kako bi smanjenjem dopuštenih brzina vozova prioritetno očuvale bezbednost saobraćaja. Na prugama su na više od 330 deonica uvedene lagane vožnje, u dužini od oko 650 kilometara. Samo za sanaciju tih deonica potrebno je oko 150 miliona evra.

Cena jednog novog dizel-motornog voza je oko 3,4 miliona švajcaraca, s tim da će biti isporučeni i rezervni delovi, alat i oprema za održavanje, potrošni materijal i dokumentacija u vrednosti od oko 2,5 miliona franaka.


“Već sada se opštine raspituju gde će saobraćati ti vozovi. Da li će se oni koristiti od Niša prema Zaječaru, Kuršumliji i Dimitrovgradu, u vojvođanskim gradovima, zatim u Kruševcu, Kraljevu, Šapcu, Loznici i na drugim neelektrificiranim prugama još nije precizno utvrđeno. ’Železnice Srbije’ će prilikom raspodele uzeti u obzir na kojim prugama su ovi vozovi najpotrebniji“, kažu u “Železnicama“.


Vozovi su dvodelni sa 120 mesta za sedenje. Opremljeni su savremenim sistemom klimatizacije, ventilacije i grejanja, kao i sistemom za upravljanje, kontrolu i dijagnostiku. Glavne komponente proizvode svetski poznati proizvođači. Opremljeni su savremenom audio-vizuelnom opremom za obaveštavanje putnika i imaće unutrašnji video-nadzor, unutrašnji i spoljni displej, ozvučenje. U ove vozove ugrađen je “mercedesov“ motor, imaju “fojtov“ menjač, “knorove“ kočnice...


“Imajući u vidu sve ove tehničke karakteristike, predviđeno je da dizel-motorni vozovi budu u saobraćaju 35 godina. Pokrenuli smo inicijativu i razgovarali sa ruskim partnerom da deo ruskog kredita od 800 miliona dolara bude iskorišćen i za nabavku još ovakvih vozova. Reč je o iznosu do 100 miliona dolara. Jer, Srbiji je potrebno ukupno četrdesetak dizel-motornih vozova čime bi se pitanje lokalnog saobraćaja na neelektrificiranim prugama praktično rešilo“, ističu u “Železnicama“.

Utorak 16.08.2011. 11:34
Krediti, krediti.... KREDITI !!! = zagarantovano ropstvo!!!!
Utorak 16.08.2011. 10:58
Mora da je neko iz vlade slusao Bajagu.Kada bi slusali nekog drugog daleko bi dogurali,npr Srpski narod!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online