Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 11.08.2011.
05:51
Vestionline A

''Novi talas krize još nije stigao u Srbiju''

Novi talas ekonomske krize koji se širi Evropom nije stigao u Srbiju, a problemi koje ima domaća ekonomija posledica su ranijih kriza, izjavio je ministar ekonomije Nebojša Ćirić i najavio da će vlada i drugi akteri nastaviti da pregovaraju o tome kako da se suoče sa njenim mogućim izbijanjem.

"Najnovija kriza je kriza javnog duga nekih zemalja u EU i još nema efekte na Srbiju, a da li će imati, videćemo", rekao je Ćirić sinoć za TV B92.

Za sada nema efekata krize na Srbiju: Nebojša Ćirić

Prema njegovim rečima, novi talas krize sigurno nije stigao u Srbiju, već je ono što imamo posledica prethodne svetske krize koja je počela krajem 2008. godine, pri čemu je velika stopa nezaposlenosti od 20 odsto problem koji se oseća i na dnevnom nivou.

"Mi se sa problemom nelikvidnosti ekonomije, nezaposlenosti i oscilacije kursa nismo suočili tek sada, već odavno i sada je kriza samo pojačana", rekao je Ćirić,

ističući da je najveći problem to što je za godinu dana 90.000 ljudi ostalo bez posla.

Posle jučerašnjeg sastanka u Vladi Srbije, na kome su tema bili aktuelni poremećaji na svetskom tržištu, Ćirić je izjavio da su učesnici predočili apele privrede prema kreatorima fiskalne i monetarne politike.

Najavljujući da će se takvi sastanci nastaviti, on je dodao da će sledeće nedelje biti pozvani i predstavnici privrednika i banaka, sa ciljem da Srbija bude spremna ukoliko naiđe novi talas krize.

Ministar je rekao da je novi aranžman iz predostrožnosti, koji bi Srbija uskoro trebalo da potpiše sa Međunarodnim monetarnim fondom, od ključne važnosti i da pokazuje da nova kriza ne preti Srbiji i da je ona u stanju da izvršava svoje obaveze.

Taj sporazum bi bio garant makroekonomske stabilnosti, ali i pokazatelj da vlada vodi kredibilnu ekonomsku politiku što predstavlja pozitivan signal za sve potencijalne investitore sa kojima se vode pregovori o ulaganju u Srbiju, naveo je Ćirić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.08.2011. 07:46
DS-ovski vrli stručnjaci su umesto usmeravanja javnih rashoda ka investicijama i ka pomoći najsiromašnijima, kako nalaže ovaj princip, oni su javne rashode usmeravali ka državnoj i paradržavnoj administriciji, ka povećanju plata javnog sektora, ka stimulisanju uvoza, ka veštačkom stimulisanju potrošnje itd. Srpsi "stručnjaci iz žute koalicije", su radili sve suprotno od onoga što sugeriše ovaj princip, tako da se ni on ne može uzeti kao opravdanje za srpsku ekonomsku propast.
Četvrtak 11.08.2011. 08:09
Na prvoj godini ekonomije se uči da je kapital plašljiv kao zec. Kako onda neko očekuje strane investicije kada se zakoni donose pa se sutra menjaju, ili koriguju uredbama vlade. Iz pravnih nauka je poznato je bolje biti bez zakona pa raditi na časnu reč nego često menjati zakone. Ova država ( od kada je postala država kada su nas i Montenigeri napustili ) nije učinila apsolutno ništa da udari temelj prava na privatnu svojinu. Sve se svodi da država ( svi mi ) plaća nekoj YURI po 10.000 evra za radno mesto, pa kada sa tim isplati radnike, zbogom doviđenja. Država koju vode šarlatani, prevaranti, sitni hohštapleri, prodavci hamburgera iz "Otpor" i kripto komunisti mora u bankrot.
Četvrtak 11.08.2011. 07:43
Pogubnom DINKIĆEVOM POLITIKOM, nismo videli pozitivne efekate po Srpsku privredu, od stranih investicija. Strane direktne investicije su nešto najbolje što se može dogoditi jednoj nerazvijenoj državi, jer na taj način dolazi do transfera akumuliranog bogatastva od tehnološki razvijenih ka tehnološki nerazvijenim državama. Problem Srbije nije u tome što su strane direktne investicije došle u Srbiju, već u tome što ih faktički nema dovoljno. Srpski ekonomski sistem je do te mere poremećen, da stranih direktnih investicija GOTOVO I DA NEMA, uprkos velikodušnim DINKIĆEVIM povlasticama koje im nudi U IME državne vlasti. Umesto stranih direktnih investicija, dobili smo samo spekulativni bankarski
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online