Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.08.2011.
12:52
Lj. Ivanović - Vesti A

Svaki šesti dužnik pred bankrotom

Vrednost švajcarskog franka prešla je psihološku granicu od 100 dinara što je napokon i bio znak čelnicima Narodne banke Srbije da sazovu hitan sastanak sa bankama kako bi se kriza prevazišla.

 U kojoj meri je vrednost franka problem dovoljno govori da je 30.000 kredita u Srbiji indeksirano u toj valuti, ili ravno svaki šesti srpski dužnik ima glavobolju zbog franka.

UGROŽENO TRIDESET HILJADA ŽITELJA SRBIJE: Frank je juče prešao granicu od 100 dinara


Premda niti NBS, niti bilo ko od vodećih bankara u Srbiji nije posle sastanka saopštio o čemu je tačno bilo reči, ekonomisti smatraju da je sastanak i organizovan samo kako bi se medijski predstavilo da država nešto čini, iako zapravo ima jako malo karata u svojim rukama.


Jedno od mogućih rešenja je već primenjeno, a to je da se više ne odobravaju krediti u francima. U okruženju su Hrvatska i Mađarska odlučile da zamrznu kurs evra na određenom nivou, a da se razlika od stvarnog jačanja franka naplati kreditnom dužniku na kraju isplate dugova.

ZAČARANI KRUG: Mlađen Kovačević

- To mu dođe na isto jer će dug svakako biti naplaćen, sad ili kasnije jer niža rata znači i duža otplata - kaže ekonomista Mlađen Kovačević.
Druga opcija za dužnike je da konvertuju kredite iz franaka u evre, ali za mnoge to znači i da rate prevazilaze polovinu primanja, što znači da su kreditno nesposobni, te propisima NBS ne mogu da dobiju novu pozajmicu. U začaranom krugu sve krupne računice građanima malo znače, ali je upravo ova kriza sa jačanjem franka dokaz u kojoj meri svetska ekonomska kriza utiče na malog čoveka.


Razlog jačanja švajcarskog franka je jednostavan. Berze širom sveta su u padu, evro je nestabilan zbog dužničke krize u Italiji i Španiji, a dolar slabi kako je kreditni rejting SAD snižen. U tim okolnostima su investitori krenuli da kapital sklanjaju u "sigurne luke" - švajcarski franak, japanski jen i zlato.

Sa tako velikom tražnjom za frankom nije bilo moguće sprečiti njegovo jačanje. To nema nikakve veze s politikom NBS ili poslovnih banaka u Srbiji, niti bilo gde u svetu, pa su tako i rešenja globalna. Sve ostalo je poput gašenja požara čašom vode.


U martu 2007. godine kada je počelo državno subvencionisanje kredita u "švajcarcima" franak je vredeo oko 50 dinara ili 0,62 evra, a sada je prešao 100 dinara, opasno se približivši evru. Narodna banka Srbije zabranila je od 30. juna ove godine odobravanje kredita u švajcarskim francima.

 

Jelašić je upozoravao


Bivši guverner NBS Radovan Jelašić bio je usamljen 2006. i 2007. kad je građane upozoravao na zamku kredita u švajcarcima.
- Podsećam da su neki ministri javno pričali da nema ništa lepše na svetu nego zadužiti se u švajcarcima pošto je to najniža kamatna stopa. Ako građani bolje pogledaju koliko danas duguju u evrima, odnosno u dinarima, videće da nezavisno od toga što su mnogi glavnicu vraćali nekoliko godina, duguju mnogo više nego pre dve ili tri godine. Nezahvalno je danas reći da li vredi preći u drugu valutu, međutim možda bi imalo smisla da oni koji su uzeli kredit isključivo u švajcarcima jedan deo svog kredita konvertuju u evro, odnosno dinar pošto je nezahvalno da se predvidi šta će biti u bliskoj budućnosti - kaže Jelašić.


Ugrožena i Švajcarska


Švajcarska narodna banka objavila je juče da u opticaj pušta veću količinu franaka da bi snizila previsok kurs prema evru i američkom dolaru. Odluka Narodne banke Švajcarske stigla je nakon vanredne sednice Vlade. Predsednik švajcarske Centralne banke Filip Hildebrand upozorio je da je situacija alarmantna i da dalje jačanje franka može ugroziti nacionalnu ekonomiju. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.08.2011. 14:38
Ja stvarno ne znam zasto se zove "Narodna" banka? Ona sluzi svima osim narodu! Svi se o nju ovajdise na ovaj ili onaj nacin,samo narod i dalje prezivljava od posledica losih mera vlade i "Narodne" banke!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online