Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.08.2011.
13:13
Vestionline A

Nagli oporavak berzi posle odluke SAD o kamati

Centralna banka SAD ponudila je u utorak super-niske kamatne stope za još dve naredne godine da bi tim potezom bez presedana zaustavila ekonomski pad koji je povukao berze nizbdo.

Vol Strit je odmah odgovorio bučnim odobravanjem i u utorak završio dnevno trgovanje skokom vrednosti akcija sa indeksa Dau Dzons (Dow Jones) za više od 429 poena.

To je deseti najveći dobitak indeksa od kad postoji i najveći od marta 2009. Promena se zbila samo dan pošto je Dau dosegao najnižu tačku od 2008. Federalne rezerve su objavile da će do sredine 2013. godine osnovnu kamatnu stopu zadržati na sadašnjem rekordno niskom nivou, od nula do 0,25 odsto.

Berza je doživela nagli oporavak

Centralna banka dodaje da je razmatrala "lepezu alata monetarne politke" za kojima može da posegne da bi podstakla privredu. Federalne rezerve su kamatu svele skoro na nulu 2008. godine u odgovoru na finansijsku krzu koja je buknula te jeseni. Od tada je banka govorila da će kamati ostati niske za "jedno duže vreme."

Na berzama, Dau je zaključio dan skokom od 4 odsto, S&P 500 je porastao za 4,7 proceneta, a prosečna vrednost akcija sa indeksa Nasdak (Nasdaq) veća je za 5,3 odsto.

Kamate po kojima vlada SAD prodaje svoje obveznice sa rokom dospeća
od 10 godina pale su na rekordno niskih 2,03 odsto i završile na 2,26 procenta. Ulagači masovno kupuju dug SAD, obarajući mu kamatu, bez obzira na nedavno smanjenje ocene američke kreditne sposobnosti.

Kamate na potrošačke kredite, hipoteke, zajmove za kupovinu automobila i kreditne kartice, često su zasnovane na interesnim stopama državnih obveznica. Tako kamata na hipoteke, koje su već među najnižim ikad, mogu da idu još niže. Niske kamate za još dve godine čine berze boljim mestom za ulaganje novca, jer je tamo zarada veća.

Nagli oporavak berzi došao je posle dve i po sedmice gotovo neprekinutog poniranja. Uzrok pada prvo je bila neizvesnot oko granice zauženja SAD, zatom oko toga da li američka privreda ide ka novoj recesiji i, najzad, strahovanje da će se evropska dužniča kriza oteti kontoli.

Sreda 10.08.2011. 15:41
Tako dolazi do masovnih samoubistava špekulanata na berzi. Lepo procene da će privreda da se pokrene pa kupuju akcije i dižu im cenu, onda posao propadne i počnu skakanja kroz prozor. Nema pokretanja privrede USA bez III svetskog rata i potrošnje čelika. Sve ostalo su braća Kinezi već pokrili svojom robom.
Utorak 23.08.2011. 20:24
novi ratovi su napomolu. to ce odrzati mir i oporavak u americi. kakva jebena kamata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online