Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 08.08.2011.
10:33
Beta A

Berze: Nije smak sveta, ali tako izgleda

Cene akcija na berzama u Aziji danas padaju posle objave prvog umanjenja kreditne sposobnosti SAD koje je potreslo međunarodni finansijski sistem i uvećalo slutnje da svetska privreda slabi.

Nafta je nastavila da gubi na ceni i danas se prodaje za nešto manje od 84 dolara za barel, što se objašnjava očekivanjima ulagača da će slab svetski ekonomski rast sniziti potražnju za petrolejem.

Dolar je niži u odnosu na jen i evro.

Na azijskim berzama, hongkonški indeks Han Seng danas je pao za 3,8 odsto, isto koliko i južnokorjski Kasapi. U Tokiju, indeks Nikei 225 (Nikkei) izgubio je 2,2 procenta.

Očekujue se da će danas indeks Dau Džons (Dow Jones) na njujorškoj berzi pasti za 2,3 odsto i S&P 500 za 2,6 proceneta.

Da li svet čeka epidemija bankrota i otkaza?

"Nije smak sveta, ali tako izgleda", kaže hongkonški analitičar Fransis Lun.

Akcije banaka su pod senkom strahovanja da bi finansisjki sektor mogao da se suoči sa teškim gubicima zbog jačanja dužničke krize u Evropi.

Industrijska i komercijalna banka Kine, najveća banka na svetu po tržišnoj vrednosti, danas je izgubila 4,2 odsto.

Istovremeno, jačanje jena koji čini japanske proizvode skupljim, snažno je pogodilo izvozni sektor zemlje. Akcije grupacie Hitači (Hitachi) pale su 4 procenta. Soni (Sony) je izgubio 3,8 odsto a Mazda Motors 3,1 procenat.

Agencija "Standard i Purs" (Standard & Poor's) umanjila je u petak kreditni rejting obveznica SAD na AA+ sa vrhunskih AAA, čime je zadala još jedan udarac poverenju u američku ekonomiju koja se upinje da se oporavi od krize.

Umanjenje do sada besprekorne ocene sposobnosti SAD da vraća dugove, pridržilo se rastućem strahovanju da se najveća privreda sveta možda kreće ka recesiji.

Ta očekivanja imaju potporu u znacima da evropska dužnička kriza preti da zavhati i veće privrede evrozone kao što su Italija i Španija.

U trežnji da spreče širenje panike na finansijskim tržištima, zvaničici Grupe sedam najrazvijenih država izdali su sinoć saopštenje u kome kažu da su spremni da preduzmu sve potrebne mere za podršku finansijske stabilnosti i rasta.

Evropska centralna banke, sa svoje strane, kaže da će "aktivno sprovesti" program kupovine hartija od vrednosti koji može da bude od koristi španskim i italijanskim obveznicama i snizi kamate koje ovim zemljama prete finansijskom nesrećom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2011. 10:38
Sve velike ekonomske (a samim time i političke) krize do sada su završavale velikim ratovima. Zašto bi sada situacija bila drugačija?
Ponedeljak 08.08.2011. 13:32
samo mi nemamo sta da izgubimo od ove krize jer su nam prazni dzepovi
Ponedeljak 08.08.2011. 10:52
Pu mamu im ja a sa drugovima sam se kladio da ce smak sveta biti u septembru a ovako su me ojadili za jedan mesec i za 10 hiljada dinara svakako!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online