Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 07.08.2011.
02:11
Press A

Kako se spasiti od Tačijevog embarga?

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da je Srbija u okviru sporazuma CEFTA pokrenula mehanizam za rešavanje problema blokade ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, za šta postoji rok od 90 dana.

Koliko će ljudi ostati bez posla zbog embarga Prištine?: Nebojša Ćirić

"U slučaju da ne dođe do sporazuma Beograda i Prištine postoji mogućnost da Srbija pokrene međunarodnu arbitražu i zatraži nadokandu i isplatu štete nastale zabranom uvoza. Činjenica je da se ne prodaju srpski proizvodi samo na severu Kosova, već ih traže i potrošači u drugim delovima pokrajine", rekao je Ćirić u intervjuu "Presu".

Koliko bi Srbija izgubila?

On smatra da bi najgora opcija bila da srpskih proizvoda ne bude više na Kosovu i Metohiji, jer se na to tržište godišnje plasira roba u vrednosti od oko 350 miliona evra i to nije za zanemarivanje.

"Iskustva govore da svaka roba nađe svog kupca. Jedna od mogućnosti je i da se naša roba plasira preko Makedonije, Crne Gore. Ipak, daleko najbolje rešenje bilo bi da ona nesmetano uđe na Kosovo", kazao je Ćirić.

"Na dobrom smo putu"

On je istakao da činjenica da bi 85 odsto kompanija iz, recimo, Nemačke ponovo investiralo u Srbiju govori da ovde nije loša sredina za ulaganje i da je to sredina u kojoj se može normalno poslovati.To je pokazao i bačkopalanački "Nektar" koji je nedavno kupio slovenački "Fruktal"

"Mislim da ima još srpskih preduzeća koja mogu da naprave proboj u Hrvatskoj ili Sloveniji. U svakom slučaju, na pravom smo putu i zašto ne bismo u nekoj skorijoj budućnosti tako nešto uradili i na tržistima, primera radi, Mađarske i Rumunije", rekao je Ćirić.

Kako "Galeniku" vratiti u normalu?

On je ocenio da je "Galenika" spašena u poslednjem momentu i da su sprečeni zaustavljanje proizvodnje i nestašica lekova.

Neadekvatno upravljanje dovelo je "Galeniku" u situaciju u kojoj se nalazila, podsetio je Ćirić i dodao da se vode razgovori sa bankama kako bi se odblokoirali računi i nastavilo normalno poslovanje.

"U nekom momentu u budućnosti bilo bi dobro da se ovoj fabrici lekova pronađe strateški partner. Ja se uvek zalažem za to da je privatni vlasnik bolji od državnog. Država može da zadrži manjinski udeo, kako bi imala mogućnost veta na pojedine odluke, zato što je reč o strateški važnoj firmi za Srbiju", rekao je Ćirić.

Traži se dobar kupac za "Jat"

On je kazao da tender za "Jat" treba da omogući pronalaženje strateškog partnera iz avioindustrije koji će, zajedno s državom, investirati u novu kompaniju koja će biti sposobna i koja neće biti opterećena starim dugovima.

Cilj je da se, pored nalaženja strateškog partnera, omogući obnavljanje flote i da se oni delovi imovine koji vrede prebace u novu kompaniju.

"Jedna od varijanti je da država bude vlasnik 51 odsto tog preduzeća, a strateški partner 49, koji će imati pravo upravljanja, ali ćemo poslednju reč imati mi. Naravno, dobar kupac je neko iz avioindustrije", rekao je Ćirić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2011. 13:02
ma ko su bre oni da nama uvode embargo.kad bi mi njima uveli embargo ne bi mogli da prezive ni neelju dana... odakle ce oni da nabavljaju robu to su price za malu decu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online