Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 21.07.2011.
09:17
Mondo, Vestionline A

Hapšenje haških optuženika - boljitak za građane?

Ekonomisti smatraju da će hapšenje Gorana Hadžića poboljšati imidž Srbije za dolazak stranih investitora, ali nedovoljno za bolji život građana.

Poslednji haški optuženik Goran Hadžić
 

Hapšenjem haških begunaca Srbija je ispunila obavezu prema haškom sudu, ali to neće doprineti da građani Srbije žive bolje ukoliko se ne reformiše ekonomski i pravni sistem, izjavio je ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović.

"Srbija je zastala sa tranzicijom, ima domaću valutu koja je, uz ukrajinsku, najgora u Evropi, javnu potrošnju jednu od najviših u Evropi i među liderima je po korupciji", rekao je Stevanović.

Stevanović je ukazao i na preveliku zaduženost zemlje i rast sive ekonomije.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da će završetak saradnje sa Haškim tribunalom, Hadžićevim hapšenjem, imati direktan i indirektan pozitivan uticaj na priliv stranih investicija.

Taj događaj će, prema Kovačeviću, direktno uticati na ubrzavanje evropskih integracija Srbije, a indirektno tako što će investitori imati konačan dokaz da je Srbija na dobrom putu i da će izvesno, jednog dana postati član najveće i najuspešnije regionalne integracije u svetu.

Ekonomski analitičar Miroslav Zdravković ocenio je da je ispunjavanje uslova prema Haškom tribinalu dobro za političku elitu u zemlji, jer prestaju spoljni pritisci, ali da ekonomski problemi sa kojima su suočeni Srbija i Evropa i dalje ostaju.

Zdravković, koji je urednik sajta "Makroekonomija", smatra da je hapšenjem Hadžića skinut "spoljni zid sankcija prema Srbiji od 2000. do 2011. i da sa tim pada briga s glave političkoj eliti".

Ekonomski stručnjak Mahmut Bušatlija, međutim, smatra kako "sama činjenica da smo ispunili sve obaveze prema Hagu, apsolutno ništa neće pomoći oživaljavanju investicionih interesovanja za našu zemlju".

"Ništa bitno u oblasti investicija neće desiti, bez obzira što smo zadovoljili sve uslove Haškog tribunala, jer ono što opredeljuje investitore, jeste stabilan politički ambijent, a ne ratni zločinci, koji kad tad dođu pod udar zakona," kaže Bušatlija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.07.2011. 09:46
Из АМСС-а јављају да је страховита гужва на граници. На улаз у Србију се чека данима ... ал навалили инвеститорииииииии
Četvrtak 21.07.2011. 09:21
Па јел није Ноле већ довео милијардере?
Četvrtak 21.07.2011. 11:55
Odmah se vidi ko igra u kojem kolu, onaj nesretni Milan Kovačević smatra da hapšenje Srbina ima direktan uticaj da investitori navale na Srbiju i da je drug Tadić dobro uradio. Po njemu najveća i najuspešnija Regionalna integracija će biti ni manje ni više nego u regiji Balkana. Inače čovek je konsultant za strana ulaganja, što je u stvari šifra za onoga ko pravi vezu sa onim koji izdaje odobrenja za strana ulaganja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online