Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.12.2009.
11:26
Tanjug A

Avion od plastike konačno na nebu!

Najnoviji "Boingov" avion 787 "drimlajner", od koga mnogi očekuju da označi početak revolucije u avionskom saobraćaju, obavio je prvi probni let sa zakašnjem od dve godine i nakon nekoliko odlaganja, ali ni "zlatno" poletanje nije prošlo bez teškoća.

Tročasovni prvi let morao je da bude skraćen za više od sat i po zbog lošeg vremena, ali je doneo veliko olakšanje kupcima i investitorima koji su bili nemoćni svedoci odlaganja isporuka novog aviona više od dve godine zbog problema u proizvodnji.

"Drimlajner" je prvi komercijalni avion napravljen većinom od lakih legura ugljenika i titanijuma, a ne od aluminijuma i zato je u stanju da troši 20 odsto goriva manje. To znači da će njegova eksploatacija biti jeftinija. Avioprevoznici u svetu su već naručili više od 800 takvih novih aviona, ali proizvodnja kasni dve godine tako da su neki nervozniji prevoznici već otkazali narudžbine.

787 se vinuo u nebo u utorak najavljujući novu eru aviona čiju osnovu čini plastika i garantuje avioprevoznicima milionske uštede izdataka za gorivo, a oblačno vreme u Sijetlu, na severozapadu SAD, nije sprečilo nekoliko stotina zaposlenih u "Boingu" i predstavnike medija da dođu i uživo prate prvi let.

Na prvom letu koji je počeo u Everetu, a završen u "Boing fildu" u Sijetlu, čuli su se aplauzi Boingovih radnika pošto znaju da imaju jaku konkurenciju u trci za dominaciju u avionskom saobraćaju, i to ne samo u evropskom konzorcijumu "Erbas". Više od 12.000 radnika "Boinga" doživelo je prvi let 787 kao važnu prekretnicu koja bi mogla da iz korena izmeni ekonomičnost aviosaobraćaja.

Avion dug 186 fita (57 metara) trebalo je da se zadrži u vazduhu najmanje pet sati, ali je na zaleđenu stazu "Boingove" piste, južno od Sijetla, sleteo posle tri sata i šest minuta zbog niskih oblaka i loše vidljivosti. Avion nije leto na visini većoj od 15.000 fita (4.572 metara) i maksimanom brizinom od oko 207 milja (333 kilometra) na sat.

Avioprevoznici daju prednost konceptu tog široko-trupnog aviona srednje veličine koji može da ponese oko 250 putnika na najdužim linijama, što potvrđuje podatak da je već poručeno 840 "drimlajnera" od kada su počeli radovi na toj letelici u 2004. godini, u ukupnoj vrednosti od 140 milijardi dolara. U poslednje tri godine, izrada avione je otkazivana pet puta zbog nestašice delova, grešaka u dizajnu i štrajka zaposlenih koji je trajao dva meseca.

Erbasov A350: Od karbonsko-kompozitnih materijala
 
Rivalski "Erbas", jedna od filijala Evropskog konzorcijuma za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme, privukao je kupce za svoj novi A350, koji je takođe napravljen od karbonsko-kompozitnih materijala, tako da je glavni konkurent "drimlajneru". Stručnjaci ne mogu da procene koliki profit "Boing" očekuje od nove letelice, ali navode da je kompanija uložila više od 10 milijardi dolara u taj projekat i da zarada zavisi od toga kada će čitav program biti okončan.

"Boing" je saopštio da bi prvi 787 trebalo da budu isporučeni japanskom prevozniku "Ol nipon ervejz" u četvrtom tromesečju iduće godine, umesto u maju 2008. koji je bio prvobitni rok. Stručnjak za aeronautiku Ričard Tortorelo je objasnio za BBC da je "Boingu" bilo vrlo važno da novi avion što pre poleti i da dobije potrebne potvrde, zato što će kao isporučilac morati da platiti penale za svaki dan probijanja rokova.

Naravno da "Boing" želi da plati što manje i da svoj program nastavi po planu, a jasno je da i "Boing" i "Erbas" imaju teškoca sa svojim najnovijim modelima, kazao je Tortoreno.

U slučaju "Erbasa" reč je o vrlo složenom projektu A-380, dok kod "Boinga" dodatni problem predstavlja činjenica da je proizvodnja velikog dela aviona poverena drugim proizvođacima. Tortorelo smatra će "Boing" ubuduće dobro preispitati koliki deo poslova da poveri partnerima-isporučiocima, jer "drimlajner" kasni baš zbog takvih, ranije sklopljenih ugovora.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online