Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 29.06.2011.
21:14
Beta A

Italijani prave traktore u Srbiji

Italijanska kompanija za proizviodnju namenskih kultivatora i traktora "Goldoni" potpisala je danas sporazum kojim izražava spremnost da kupi 70,63 odsto ukupnog kapitala rakovačke fabrike malolitražnih motora "Dvadeset prvi maj" i u naredne tri godine investira u tu fabriku 10 miliona evra.

"Goldonijev" traktorčić uskoro će izaći iz rakovičke hale

Sporazum su u Gradskoj skupštini Beograda potpisali su generalni direktor te italijanske kompanije Andrea Goldoni, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Kako je rekao Ćirić Goldoni, koji planira da proizvodi kutivatore i traktore u Srbiji, će u narednih mesec i po dana kupiti "Dvadeset prvi maj", a početak proizvodnje je planiran za kraj ove ili početak naredne godine.

"Rakovica, koja je centar industrije Beograda, je u poslednjih 20 godina industrijski uništena i od fabrika koje su zapošljavale na hiljade ljudi sada samo nekoliko fabrika radi", naveo je on i dodao da će "Goldoni" sa pokretanjem investicionog ciklusa odmah krenuti u rekonstrukciju hala i dovođenje novih mašina.

Prema njegovim rečima ta investičija je preokret za sve ono što se u tom delu Beograda dešavalo na polju industrije i "činjenica je da će 400 ljudi, uglavnom mladih, imati priliku da se zaposli".

Gradonačelnik Beograda je istakao da fabrika "Dvadeset prvi maj" sada ima 42 zaposlena, i da je dokaz važnosti investicije "Goldonija" plan da u toj rakovačkoj fabrici zaposli 400 ljudi.

"Važno je da taj deo Beograda opet počne da funkcioniše", kazao je Đilas i izrazio nadu da će to biti dobra prilika da se i ostale strane kompanije privuku da investiraju u toj oblasti u Srbiji.

Kako je naveo, za njega kao gradonačelnika je važno da investicije stižu u celu Srbiju i da pored razvoja Beograda treba da se razvijaju i ostali delovi Srbije.

"Za Srbiju je danas najveći patriotski čin kada neko dođe, zaposli naše ljude, da im normalne plate i počne da izvozi", rekao je Đilas.

Generalni direktor "Goldonija" Andrea Goldoni istakao je da ta kompanija sa tradicijom od 80 godina prvi put investira na srpsko tržište.

"Srbija je za nas bitan strateški partner zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom", rekao je on.

Kompanija zapošaljava 400 radnika, proizvodi 13.000 mašina godišnje na industrijskom pogonu od 130.000 metara kvadratnih.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.06.2011. 22:51
Негде сам својевремено написао да ће Србија у скорој будућности више користи видети од Италије него што је икада видела од Русије. При томе сам нападан од многих. Ово је одлична потврда да сам био у праву.
Četvrtak 30.06.2011. 10:32
Cela matematika je da će se izvoziti u Rusiju kao i 300.000 Punta. Ali je nejasno da se cena fabrike navodi u procentima, a ne piše koji je to iznos i kako ide plaćanje. To će isto biti kao onih 800 miliona evra u Zastavu pa na kraju Skupština donosi odluku o garanciji za FIAT. Najgore stvari se rade iz očaja kada počne panika, izbori dolaze, a mušterije to znaju pa se onda i pojave. Drugim rečima žuti su pročitani na svetskoj pijaci, pa ih žabari vozaju po potrebi.
Četvrtak 30.06.2011. 11:13
Bolje bi bilo da pocnu da proizvode ferari u srbiji siguran sam da bi billo dosta volentera :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online