Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 27.06.2011.
15:06
Beta A

Beko: Može Luka, ali po većoj ceni

Biznismen Milan Beko spreman je da Gradu Beogradu proda svoje akcije u Luci Beograd, ali po ceni po kojoj je kupio uvećanoj za kamatu koju država plaća stranim bankama kada se kod njih zadužuje.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je sinoć za TV B92 da je Grad spreman da od vlasnika kupi Luku Beograd po ceni po kojoj je privatizovana, što je oko 40 miliona evra.

Spor oko zemljišta


Luka Beograd se spori s Gradom Beogradu oko prava na korišćenje zemljišta. Nedavno je Viši privremenom merom zabranio Luci da raspolaže spornim zemljištem od oko 100 hektara.


Beko je preko investicionog fonda iz Luksemburga Vorldfin 2005. godine kupio 93 odsto akcija Luke za oko 40 miliona evra i potvrdio je da nije jedini vlasnik tog preduzeća.

Beko je u današnjem saopštenju naveo da se danas obratio međunarodnoj revizorskoj firmi KPMG radi utvrđivanja cene.

"Grad će dobiti preduzeće sa 200 hektara zemljišta i razrađenom razvojnom strategijom na bazi Libeskindovog projekta (arhitekta Danijel Libeskind) ’Grad na vodi’. Ne postoji pojedinac koji može da odoli napadu države i u tome nisam izuzetak. Utoliko želim da se tehnika kupovine akcija obavi u što kraćem roku", rekao je Beko.

Đilas je sinoć rekao da će poslati i zvaničnu ponudu vlasniku Luke Milanu Beku koji je, tvrdeći da su mu ugrožena vlasnička prava, javno ponudio državi da kupi od njega to preduzeće.

Ekonomisti podeljeni

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubomir Madžar izjavio je da bi vraćanje Luke Beograd u državno vlasništvo značilo veće mogućnosti za zapošljavanje partijskih kadrova, što bi Srbiji donelo još više štete.

Bogataš bolji od države? - Milan Beko

On smatra da Luka Beograd ne bi ni bila prodata da je država dobar vlasnik: "Ako se bira između države kojoj ni orah iz ruke ne bih uzeo, i jednog bogatog čoveka za koga nije jasno šta je sve radio da bi postao bogat, Beko je prihvatljivije rešenje".

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović nije hteo da komentariše da li je za državu bolje da Lukom upravlja privatni investitor ili da se vrati u državno vlasništvo.

"Ako postoje zdravi izvori kojima bi država mogla da kupi Luku Beograd, i ako to ne stvara deficit u budžetu Srbije, onda je prihvatljivo da država bude vlasnik te Luke", ocenio je Petrović, ne navodeći da li je to izvodljivo.

Podsetimo, Milan Beko je kupovinom Luke došao do vrednog zemljišta na samoj obali Dunava u Beogradu gde je planirao da u naredne dve decenije izgradi "Grad na vodi" po projektu čuvenog američkog arhitekte Danijela Libeskinda:

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.06.2011. 15:49
Тачно, нека надокнаде штету коју су направили када се не држе закона. Лична имовина овде није више гарантована колико видим, удри багру где их боли, по џепу !
Ponedeljak 27.06.2011. 18:01
Ne bi se ovaj lopinger ovako smejao da nije debelo potplatio sadasnju lopingersku vlast.Jos ih ucenjuje koliko ih je zaduzio..a Narod ce to sve jednom placati..ili mozda i nece ako podigne revoluciju i ove Beke i Vlast i Miskoviqije sve po kratkom postupku smesti tamo gde i pripadaju.Olos i najgore smece sto je Srbija ikad izasr*la..a Narod trpi i ceka sledecu bednu penzijicu i platu od ovih komunjara..Ma, srbistanci-komunjarci, niste bre bolje ni zasluzili..I treba da vas jasu..kad su mogli Turci 500god onda ce komunjare i lopovi bar jos toliko..Eh kad bi Dijaspora samo 1god prestala da salje pare familiji i finansira ovu okupatorsku vlast..sve bi drugacije bilo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online