Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 26.06.2011.
05:11
Politika A

“Delta“ traži saradnike na selu

Kompanija “Delta“ Miroslava Miškovića označila je ove godine poljoprivredu kao svoj strateški biznis. U ovoj kompaniji kažu da će garantovati otkup celokupnog roda voća i povrća i utovljenih svinja u narednih 15 godina i pomagati u izradi biznis plana, kao izuzetno važnog faktora pri uzimanju kredita.

Po uzoru na saradnju, kakva postoji između velikih kompanija i malih proizvođača u zemljama Evropske unije, u “Delta holdingu” spremni su da nešto slično ponude svojim kooperantima u Srbiji, piše beogradska “Politika“.


Jelena Krstović, potpredsednica “Delta Holdinga” za korporativne komunikacije, kaže da oni pozivaju potencijalne kooperante na zajedničko podizanje voćnjaka i proizvodnju voća i povrća, kao i uslužni tov svinja. Sve to za poznatog kupca.

"Delta" traži uzgajivače jabuka


“Domaćim poljoprivrednim proizvođačima ’Delta agrar’ nudi rešenje za jedan od njihovih najvećih problema, a to je plasman proizvoda. Garantujemo otkup celokupnog roda voća i povrća i utovljenih svinja“, navodi Krstovićeva.

“Kooperantima koji se opredele za saradnju, ’Delta agrar’ obezbeđuje sav repromaterijal za početak proizvodnje i tehničku podršku stručne službe. Kompletan tok proizvodnje kooperanata ’Delta agrara’ biće nadgledan, kako bi sve što se proizvede, bilo visokog kvaliteta i potpuno zdravstveno bezbedno“, navodi ona.


Prema njenim rečima, cilj “Delta agrara” je da za sebe veže ozbiljne proizvođače voća i povrća, koji bi, potpisivanjem ugovora o proizvodnji, unapred znali koju količinu voća i povrća treba da predaju kompaniji, kao poznatom kupcu.


S druge strane, “Delta agrar” na početku proizvodnog ciklusa kreditira proizvođače, dajući im na odloženo semena, pesticide, sisteme za navodnjavanje i sve ostalo što im je potrebno, a što će oni kasnije vratiti iz roda.


Kooperanti mogu da računaju na potpisivanje ugovora o zagarantovanom otkupu roda u narednih 15 godina. Konkretno, kompanija budućim kooperantima nudi mogućnost nabavke kvalitetnih italijanskih sadnica jabuka, pod istim uslovima pod kojima ih “Delta agrar” nabavlja za svoj voćnjak u Čelarevu, kao i stubova, mreža i ostalog pratećeg materijala.


Pomoć pri uzimanju kredita


Međutim, podizanje jednog hektara najmodernijeg jabučara košta najmanje 20.000 evra po hektaru, i zato se nameće pitanje kako da neko započne tu investiciju.
Jelena Krstović objašnjava da kooperant može započeti investiciju finansiranjem iz sopstvenih sredstava, uzimanjem kredita u poslovnoj banci, pod komercijalnim uslovima, ili dinarskih kredita, namenjenih finansiranju poljoprivredne proizvodnje uz državnu subvenciju dela kamate.


Ona navodi da se njihova pomoć kooperantima pri dobijanju kredita sastoji u izradi biznis plana, kao izuzetno važnog faktora. pri uzimanju kredita. Njegova sadržina u velikoj meri određuje pozitivan ishod dobijanja zajma i u neku ruku ima karakteristike garancije.


Garantuju da će ispuniti obaveze


Poljoprivrednici su se mnogo puta opekli, jer im otkupljivači robu nisu platili, a zbog loših ugovora i sporih sudova od naplate potraživanja su morali da dignu ruke. Praktično, svako selo u Srbiji ima neku takvu priču. Zato je garancija otkupa, i to na 15 godina, neizbežno pitanje.


“Potpisani ugovor i pozitivni zakoni Republike Srbije dovoljna su garancija da će obaveze proistekle iz ugovora biti ispunjene. Osim toga, tu su renome i ugled ’Delta agrara’, kompanije koja je drugu godinu zaredom proglašena za najveću u domaćem agrobiznisu, koja primenjuje svetske standarde i modernu tehnologiju, i u skladu sa tim postiže rekordne prinose i rezultate“, kaže Jelena Krstović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.06.2011. 08:34
Да погађам... Делта ће обезбедити саднице,семе и стоку? Одакле Делти толике паре, од Монсанта?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online