Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 09.06.2011.
02:44
Večernje novosti A

Srbija pokušava da zauzda cene hrane

Uskoro će se preduzeti svi potrebni koraci kako bi se napravio zaokret u sektoru poljoprivrede, kaže za ”Novosti” ministar poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva Dušan Petrović, najavljujući skorije donošenje strategije razvoja ove privredne grane.

Ministar Petrović obećava da cene hrane neće rasti

Petrović, međutim, negira da je dogovor koji je napravljen sa vojvođanskim ratarima o daljoj podršci krupnim zemljoposednicima odustajanje već od prvog koraka u promeni agrarne politike, a kojim je država želela više da se okrene ulaganjima u mala gazdinstva i, pre svega, u stočarstvo.

Naprotiv, kategoričan je ministar Petrović, ulaganja u mala poljoprivredna gazdinstva ostaju prioritet Ministarstva.

Državni vrh je doneo odluku da se novac koji nedostaje isplati iduće godine, pa je

Hrana u Srbiji bezbedna


Komentarišući dešavanja u Nemačkoj i neophodnost strogih kontrola uvoza poljoprivrednih proizvoda, Petrović je rekao da su sve inspekcije u najkraćem roku završile svoj posao i da nema nikakve bojazni od upotrebe, pre svega krastavca, na domaćem tržištu. On je naglasio da je obezbeđena zaštita građanstva u pogledu bezbednosti hrane.

time i preuzeo obavezu da obezbedi novac kada bude pravljen budžet za 2012. godinu, rekao je Petrović.

On je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede već u avgustu otvoriti raspravu sa svim zainteresovanim stranama o budžetu za 2012. godinu.

"U toj raspravi tačno ćemo videti kolike i kakve su potrebe poljoprivrede. Tako ćemo spremni ući u generalnu debatu o budžetu za narednu godinu", rekao je Petrović.

Ministar je ocenio da cene hrane u poslednja tri meseca nisu povećane i da se, pored dramatičnih najava, to nije desilo. Po njegovom mišljenju maksimiranje cene hleba tipa ”sava” je blagotvorno delovalo na sprečavanje neopravdanog rasta cena generalno na tržištu.

Petrović je rekao i da se dva i po meseca radi na pronalaženju načina da se reši problem sa dugovanjima Robnih rezervi prema državi i drugim subjektima, i da očekuje da će ovaj posao brzo biti završen, nakon čega će Robne rezerve moći aktivnije da utiču na rizike koji mogu destabilizovati tržište.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2011. 03:37
Koliko znam ovaj na slici je pravnik,pa kakve veze ima sa sumama,poljoprivredom,vodoprivredom,trgovinom,jedino ako je neki genije koji sve zna,a strucni skolovani poljoprivrednici su neznalice i nezaposleni. Hrana ce biti bar malo jevtinija kada ovaj brzopotezni bogatas vrati sve ono sto je prisvojio raznim mahinacijama.
Četvrtak 09.06.2011. 05:38
ministar poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva Dušan Petrović, najavljujući skorije donošenje strategije razvoja ove privredne grane.....tesko nama ako ovi budu donosili "strategije ze razvoj"...bas kao sto su "razvili" domaci bankarski sektor, telekomunikacioni, transport i tako
Četvrtak 09.06.2011. 08:28
Kakav ministar takva i poljoprivreda.Sada sledi bagatelni otkup pšenice.Ala! će nam se ministar i njegovi iz DS-a ovajditi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online