Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.06.2011.
08:41
Blic A

Srbija će tek da se zadužuje

Nedostatak para u budžetu Srbije sve je očigledniji. Taj manjak se za sada puni novim kreditima, najviše kroz prodaju državnih vrednosnih hartija, što je najskuplji vid zaduživanja. Istovremeno, deficit, odnosno razlika između prihoda i rashoda sve je veći, pa je sa 30 milijardi dinara, zaključno sa aprilom narastao na 45 milijardi.

Kako  popuniti rupe u budžetu?
 

Kratkoročni interes kapitala koji je ušao u kupovinu hartija od vrednosti (HOV) doneo je jačanje dinara bez realnog pokrića, tako da ekonomisti vide dvostruku štetu: skupe pozajmice zato što je prosečna kamata koju država plaća kupcima HOV oko 13 odsto i velike probleme za izvoznike zbog precenjenog dinara, iako je izvoz nasušna potreba Srbije.

Danijel Cvjetićanin

- Mnogi razložni ekonomisti su upozoravali na moguće problem još prilikom donošenja ovakvog budžeta. Sadašnje stanje sa slabim punjenjem državne kase i sve većim troškovima ne iznenađuje. Skresati sada Vladi kako loše radi ništa posebno ne znači, to neće doneti više novca, a sve što se događa je očekivano - ocenjuje dr Danijel Cvjetićanin.
 

Budžet je projektovan u skladu sa procenom da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2011. iznositi tri odsto, a da će inflacija biti u okviru od 4,5 odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto. Već sada se, a tek smo na pola godine, javljaju ozbiljne pukotine u toj projekciji.
 

Budžet za ovu godinu se uglavnom drži fiskalnih pravila, ali postoje izazovi da se to otme kontroli. Presudno je da se izbegnu bilo kakve ad hoc promene poreza i ad hoc promene u potrošnji - ocena je dr Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta.
 

Osnovna tri poreska izvora (PDV, akcize i carine) naplaćena su u aprilu u iznosu od 40,9 milijardi dinara, što je nominalno više za dva, ali je realno manje za jedanaest odsto u odnosu na april prošle godine. Izdaci budžeta su povećani za više od 14 procenata i jedino su ispod prosečan rast imali transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja.
 

- Država nema dovoljno novca i jasno je da se zadužuje, čak i radi izmirenja tekućih obaveza. Na planu transformacije javnog sektora je urađeno malo, a nema jasnog plana šta će biti sa podržavljenim preduzećima poput "Magnohroma“ i svih sličnih. Te firme troše dosta novca iz budžeta jer same ne mogu da opstanu i zato imamo veći trošak, sve više kreditnih obaveza i privid socijalnog mira. Država u predizbornoj godini kupuje vreme - reči su dr Saše Đogovića iz Instituta za tržišna istraživanja.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 09:06
Купује се време новим задуживањима, а крах следи после избора!
Utorak 07.06.2011. 12:43
Upravo je " Magnohrom" slika korumpirane Srbije kada je relativno uspešna fabrika "transparentno" prodata baraći Mital koji su mašine prodali u staro gvožđe i nestali. Pogon vatrostalnih opeka je grupa srpskih patriota izgradila u Turskoj i načisto saranila "Magnohrom". Sada država novcem svih nas pokušava da zida nešto što je odnela Morava u privatne džepove. Naši ekonomski analitičari kaskaju za svetskim događajima gde cena nafte pada jer je potrošnja sve manja uprkos blokadi izvora u Libiji. Recesija je počela zapravo. Ovde je još ostao da se odradi Kosmet i saranitelji će napustiti Srbiju u roku 48 sati, onda eto vam Koštunica pa neka on vraća dugove i plače za Kosmetom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online