Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 07.06.2011.
02:49
Večernje novosti A

Zašto je hleb u Srbiji skup

Tržište pšenice se u Srbiji, nakon tromesečne zabrane izvoza, stabilizovalo. Čak se, u poslednje vreme, beleži i značajni pad cene žita. Ipak, to ne znači i jeftiniji hleb.

Cene hleba idu od 38 do 54 dinara
 


- U toku nedelje Vlada će doneti odluku o prekidu zabrane izvoza pšenice, koja je na snazi od polovine marta ove godine - izjavio je Dušan Petrović, ministar poljoprivrede i trgovine. - Još proveravamo bilanse. Mislim da smo uspeli da ispunimo svrhu zbog koje je ova mera uvedena.


Kilogram pšenice na Novosadskoj berzi trenutno je nešto više od 24 dinara sa PDV, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 12 odsto, a od marta čak za četvrtinu! Sa takvim cenama hlebnog žita logično bi bilo da dođe i do obaranja cene brašna, a time i hleba. Jer, pekarima je ranije glavni argument za poskupljenje te namirnice upravo bio skok cene sirovine.
 

- Ne očekuje se, prema našim izveštajima sa terena, pojeftinjenje hleba, jer su u međuvremenu drugi troškovi, recimo, energenti, poskupeli za kratko vreme dva puta - kaže Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara.
 

Trenutno su u Srbiji šarolike cene hleba - zavisno od regiona, lokacije i kupovne moći kreću se od 38 do 54 dinara, mada u pojedinim pekarama i radnjama hleb nude i po 33 dinara, kao što je slučaj u SOS marketima i nekim STR.
 

Kada je reč o odmrzavanju izvoza pšenice, stručnjaci smatraju da je još prerano govoriti o tome, iako ta zabrana ističe sledeće nedelje. Jer, pšenica je još "trava", što u prevodu znači da se u ovom trenutku ne može pouzdano prognozirati ovogodišnji prinos, niti ukupan rod u Srbiji.
 

- Tek kada se obavi žetva, ili već u vreme žetve, država treba da sačini realni bilans pšenice za narednu godinu - kaže Zdravko Šajatović, pomoćnik direktora novosadskog "Žitovojvodine".

- Ono što se mora obezbediti je: semenska pšenica, domaća potrošnja i minimalne završne zalihe. Ostalo može biti namenjeno izvozu.
 

Ukoliko bilans pokaže da pšenice ima u skromnim količinama, prioritet u izvoznoj srategiji treba dati plasmanu brašna i prerađevina, jer je to viša faza prerade pšenice, čime se upošljavaju domaći kapaciteti i obezbeđuje devizni priliv.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 13:04
Prošle godine je pšenica plaćana 12 dinara a ove godine 24 uz cenu evra od oko 100 dinara u oba slučaja. Cena hleba samo prati cenu žita, ali nije jasno čemu onda pomoć poljoprivrednicima od novaca onih koji su hleb već platiili duplo više nego prošle godine. Recimo Dunđerski se u Bečeju obogatio trgujući žitom bez ičije pomoći, a Nicović na tom istom njegovom imanju traži pomoć države. Ovde nešto škripi žestoko sa kompletnom strategijom poljoprivrede.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online