Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 09.05.2011.
15:35
Beta A

Neće biti pojeftinjenja goriva u Srbiji

Iako su cene nafte u protekle dve sedmice pale u svetu za više od 12 odsto, građani Srbije teško mogu očekivati da će gorivo pojeftiniti.

Uprkos pojeftinjenju nafte na svetskom tržištu,gorivo u Srbiji neće pojeftiniti

Naftna industrija Srbije, koja je najveći snadbevač pumpi u Srbiji, saopštila je da su njene cene na prosečnom nivou u regionu.

"NIS će težiti da zadrži konkurentne cene u Srbiji i pratiti da budu prosečne po regionu. Dalje promene cena zavisiće od cene nafte na svetskom tržištu i situacije na regionalnom tržištu naftnih derivata", rečeno je agenciji Beta u NIS.

Kako navode u NIS-u, nagli pad cene sirove nafte na svetskom tržištu prouzrokovan je dnevnopolitičkim uticajem, a ne ekonomskim. "Cena nafte u 2011. godini podložna je spekulativnim uticajima", navodi NIS.

“Tržište u Srbiji u suštini nije slobodno“

Cena nafte na međunarodnom tržištu u protekle dve sedmice opala je za više od 12 odsto, a blago je oslabio i kurs dolara u odnosu na evro.

Na pumpama NIS, evro-dizel danas košta od 130 do 136 dinara za litar, dizel D2 od 119 do 123 dinara a bezolovni benzin od 125 do 131 dinara za litar.

Predsednik UO Kompanije Nafta Nebojša Atanacković je kazao Beti da je teško proceniti da li će doći do smanjenja cena goriva u Srbiji, jer to umnogome zavisi od NIS-a.

Atanacković smatra da bi bilo logično da se cena goriva smanji zbog pada cene nafte na međunarodnom tržištu, ali je to pitanje u Srbiji kompleksno i zbog valutne razlike: nafta se plaća dolarima čija je vrednost opala u odnosu na evro, a dinar je poslednjih dana ojačao prema evru, tako da je gorivo u Srbiji sada čak i skuplje kada se računa u evrima.

On je dodao i da, bez obzira na to što postoji konkurencija, i što se cene razlikuju, tržište naftnih derivata u suštini još nije slobodno, zbog različitih akciza za uvozno i domaće gorivo, a cene diktira NIS kao glavni snadbevač gorivom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2011. 16:09
Iako su cene nafte u protekle dve sedmice pale u svetu za više od 12 odsto, građani Srbije teško mogu očekivati da će gorivo pojeftiniti. I treba tako,hoce gamad sorry bossa,nek placaju kad su prokleti,treba sorry bossu jos love.Kolubara moze da bude fin izvor goriva,a i ne mora,ali kad gamad voli sorry bossa,nek mu daju 65% od litra benzina.Vole ga kao tita,i treba.
Ponedeljak 09.05.2011. 20:34
građani Srbije teško mogu očekivati da će gorivo pojeftiniti. ...u redu je nismo mi ni ocekivali
Ponedeljak 09.05.2011. 23:43
ПРЕ ЋЕ БИТИ ДА ПОСКУПИ,А НЕ ДА ПОЈЕФТИНИ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online