Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.05.2011.
06:14
Blic A

VIP ključ dogovora za prodaju Telekoma

Telekomu Austrija u sredu u 14 sati ističe rok da dostavi ponudu za kupovinu Telekoma Srbija. Do sada je nekoliko opcija bilo u igri, od toga da će Austrijanci podići prvobitnu ponudu na 1,4 milijarde evra, do toga da će otkupiti 31 odsto akcija srpske kompanije.

Nepoznata sudbina: Telekom Srbija
 

Bečki dnevnik “Prese” piše da će Telekom Austrija predati novu ponudu koja će biti “drugačija od prvobitne”, međutim ne navodi da li izmene predviđaju povećanje prvobitne cene od 850 miliona evra.


Za sada se kao najverovatnija opcija u javnosti spominjala mogućnost da austrijska kompanija otkupi 31 odsto akcija srpskog Telekoma za 840 miliona evra. Ovo se i dalje čini kao vrlo izvesna transakcija, dok bi druge dve opcije bile da Austrijanci ili poboljšaju ponudu, odnosno za 51 odsto akcija plate 1,4 milijarde evra, ili da se od celokupnog procesa odustane.


Austrijski mediji navode da će do prodaje doći ukoliko se nađe zajednički jezik u trouglu Vlada, Telekom Austrija i Dojče telekom.


Ne daju mobilnog operatera

- Pretpostavka da Telekom Austrija Beogradu zaista uputi novu ponudu jeste sporazum o udelu koji u Telekomu Srbije ima grčka kompanija OTE. Srbija mora da se dogovori sa Grcima - navodi se u krugovima bliskim Telekomu Austrije. Kako se saznaje, Telekom Austrija ne želi da se u potpunosti odrekne svog mobilnog operatora VIP, kako bi se rešio monopola, i upravo traži odgovarajuće rešenje. To bi mogla da bude srž nove austrijske ponude - navodi “Prese”.


Telekom Austrija negirao je ranije da je postignut dogovor sa srpskim vlastima oko preuzimanja većinskog dela Telekoma Srbije. Stručnjaci se slažu da građani sa novim vlasnikom mogu samo da računaju sa poskupljenjem usluga.


Novi vlasnik - otpuštanja i više cene!

Mahmud Bušatlija, savetnik za strana ulaganja, kaže da sve što se tiče prodaje vodi u brzu potrošnju onoga što je stvarano 100 godina.


- Novi vlasnik će imati monopol na fiksnu telefoniju i to niko neće moći da utiče. Prvo što će novi vlasnik da uradi biće otpuštanja ljudi, smanjiće nivo investicija, a porašće cene - navodi Bušatlija.


I Aleksandra Smiljanić, nekadašnja ministarka telekomunikacija, kaže da ukoliko bi Telekom bio prodat značajno bi porasle cene osnovnih telekomunikacionih usluga.


- Zatim će smanjiti investicije. Telekom Austrija je obećao 450 miliona evra ulaganja za tri godine kao deo ukupne ponude, što je značajno niže od investicija Telekoma Srbije do sada. Takođe, bilo bi i otpuštanja - ističe Smiljanićeva.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.05.2011. 09:46
nema
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online