Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.05.2011.
14:23
Vestionline A

Srećković: Dijaspora oporavlja privredu

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković izjavio je danas da investitori iz dijaspore mogu dati veliki doprinos oporavku naše privrede i novom investicionom ciklusu "koji željno iščekujemo", podsećajući da je od 2000. do danas dijaspora direktno investirala u srpsku ekonomiju 550 miliona dolara.

Ministar poziva dijasporu da ulaže u maticu

Srećković je, međutim, naglasio da je uslov za to da se srpski ekonomski sistem ne razlikuje od onih u razvijenom svetu u kome su investitori iz dijaspore navikli da posluju.

"Današnja Srbija ne poziva dijasporu na stari kvazipatriotski i demagoški način da pomaže matici, već da ulažući u profitabilne projekte, zarađuju, a pri tome zapošljavaju domaću radnu snagu i doprinose rastu društvenog proizvoda", naglasio je on.

Prema evidenciji Svetske banke, prihodi Srbije od deviznih doznaka dijaspore od 2000. godine do 2010. iznosili su ukupno čak 42,96 milijardi dolara, navedeno je u saopštenju ministarstva. Srbija je, prema zvaničnim podacima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), u prvoj deceniji ovog veka privukla 21,15 milijardi dolara direktnih stranih investicija, što znači da je finansijski priliv od dijaspore bio duplo veći od ulaganja stranih investitora.

Od 2000. do danas dijaspora je direktno investirala u srpsku ekonomiju 550 miliona dolara i osnivanjem malih i srednjih preduzeća zaposlila oko 25.000 ljudi, kazao je Srećković. Prema njegovim rečima, dosadašnja ulaganja dijaspore, pogotovo u uslovima krize "kada se borimo za svako radno mesto i očuvanje standarda građana, bila dragocena, ali je činjenica da su mogućnosti mnogo veće".

"Dijaspora sa svojim ekonomskim potencijalom i kontaktima koje ima u poslovnom svetu je pravi promoter Srbije kao dobrog mesta za investiranje i dragocen je saradnik države u lobiranju za naše ekonomske interese", naglasio je ministar, ocenujujući da će uticaj dijaspore sve više rasti.

Srećković je podsetio i da je prestižna nagrada koju je SIEPA dodelila za najbolji izvozni proizvod u prošloj godini pripala firmi za proizvodnju lakih letelica iz Kraljeva, čiji su vlasnici upravo povratnici iz dijaspore.

Srećković smatra da je još uvek spora i nedovoljno ažurna administracija najveća prepreka u privlačenju svih investitora, pa i onih našeg porekla.

Srećković je naglasio da će ministarstvo nastaviti da obaveštava naše ljude u rasejanju o mogućnostima ulaganja i privređivanja u Srbiji, dodajući da očekuje da ekonomska diplomatija usmerena na sve potencijalne ulagače veoma brzo postati "jedan od ključnih elemenata naše državne politike".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online