Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 27.04.2011.
14:03
N. Jokić - Vesti A

Prezadužena Evropa (1): Preti nam novi kolaps

Pariz, London i Berlin traže da budžet EU za period od 2014. do 2020. godine bude zamrznut što bi opasno moglo da oslabi "evropsku konstrukciju". Ove zemlje već su uputile oštre kritike komesaru EU za budžet Janušu Levandovskom kada je prošle srede predstavio nacrt budžeta za iduću godinu tražeći povećanje za 4,9 odsto ili 132,7 milijardi evra.

Ljudi u EU sve lošije žive: Piter Omtizigt

Poruka Nemačke, Velike Britanije i Francuske je više nego jasna: nema pokrivanja dugova državama EU čije administracije troše više nego što imaju.

Plaćaju tuđe račune

"Građani mogu u jednom trenutku da shvate da plaćaju veće poreze kako bi platili tuđe račune, pogotovu račune onih država koje su se ponašale neodgovorno. Iz ovoga bi mogao da proizađe širok pokret koji bi odbacio saradnju između evropskih država i doveo u opasnost evropski projekat", upozorava se u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Da prezaduženost država EU može da bude fatalna za evropski projekat i upozorava izveštaj PS Saveta Evrope usvojen u aprilu. Izvestilac, holandski poslanik Piter Omtzigt upozorava da bi prezaduženost država mogla bi da ojača antievropske, takozvane suverenističke političke pokrete krajnje desnice.

Mehanizam evropske solidarnosti koji je sada na snazi podrazumeva da se iz evropske solidarne kase pomogne svakoj državi članici koja ne može da vrati svoj dug.


Izveštaj podseća da je većina zapadnih zemalja daleko prešla gornju granicu zaduženosti države koju je propisao Pakt za stabilnost i razvoj Evropske unije, a koja treba da iznosi najviše 60 odsto ukupnog društvenog bruto prihoda.

Izvestilac Omtizigt zaključuje ono što svaka domaćica u svim državama EU konstatuje kada odlazi u nedeljno snabdevanje u supermarket i shvati da za istu sumu novca može da kupi sve manje robe: "Kvalitet života Evropljana ubrzano opada". U svom izveštaju on dodaje da su zbog prezaduženosti država "ne samo dovedene u pitanje perspektive daljeg razvoja već su u opasnosti i same osnove ekonomskog poretka u Evropi".


Analizirajući uzroke prezaduženosti država izvestilac Saveta Evrope opisuje zapravo kako su postojeća pravila međunarodnog finansijskog poslovanja omogućila bankama i berzanskim spekulatorima da prosto rečeno opljačkaju države demontirajući državne sisteme i prenoseći vlast sa državnih na finansijske centre moći.

Država ih spasla bankrotstva

Izvestilac Saveta Evrope upozorava da banke sada dele takozvane bonuse odnosno milionske nagrade svojim direktorima i zaposlenima uprkos tome što građani zbog prezaduženosti države moraju da stežu kaiš. Ukoliko ih neko kritikuje banke jednostavno, kao recimo u Velikoj Britaniji, zaprete da će promeniti državu - iako ih je ta ista država spasila od bankrotstva.
"Ovo je zapanjujuće! Države su (2008. godine) direktno podržale banke. Sada im daju indirektnu podršku jer zajedno sa Centralnom evropskom bankom kupuju njihova "toksična" ulaganja. Zaista bi bilo poželjno da se banke pokažu malo umerenije", negoduje Pieter Omtzigt u svom izveštaju.

On podseća da su sve zapadne države spasavale banke koje su izgubile milijarde zbog kupovine bezvrednih, takozvanih toksičnih akcija na berzama. Iz državnih budžeta pod minimalnim kamatama vlade su bankama pozajmljivale milijarde evra dobijene od poreskih obveznika i to pod minimalnim kamatama. Države su tako ispraznile svoje kase i opasno povećale deficite u svojim budžetima. Da bi smanjile deficite one se sada zadužuju kod istih banaka koje im sad zauzvrat pozajmljuju onaj isti novac s početka priče o spasavanju ali sa znatno većom kamatom praveći tako dobar posao.

Sutra: Banke jače od države

POVEZANE VESTI

Sreda 27.04.2011. 15:09
Uskoro ce EU biti istorija !
Sreda 27.04.2011. 15:23
EU je bila jaka do momenta ulaza Istocno Evropskih zemalja e od tada gubi svaki smisao....to je bila Papina poslednja zelja da vidi Poljsku u EU......e sada im se to sve o glavu obija........hvala
Sreda 27.04.2011. 16:37
Stalno govorim da se ne ukcavamo u Titanik , ali BG lesinari oce pa oce !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online