Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 15.04.2011.
08:26
B92 A

Država umalo da doplati Miškoviću

Kompanija "Delreal 1" srpskog biznismena Miroslava Miškovića, zahvaljujući odluci beogradskih vlasti, postaće vlasnik 15 hektara zemljišta u blizini autoputa bez ikakve naknade.

Postao vlasnik bez ikakve naknade: Milorad Mišković
 

Model po kome je Miškovićeva firma "Delreal" bez nadoknade izvršila konverziju prava korišćenja u svojinu nad oko 16 hektara zemljišta u Bloku 53 na Novom Beogradu, kod Kvantaške pijace, biće primenjen i na više od 600 hektara koje sada koristi "Luka Beograd".

To će biti pljačka veka koju omogućava novi Zakon o planiranju i izgradnji i uredba kojom se reguliše deo o pravu na konverziju, kaže predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

"Delreal", čije je sedište na Novom Beogradu u Milentija Popovića 7b (na istoj adresi je i Delta holding) je do marta 2007. godine bio u vlasništvu holandske firmi Delparser VB, zatim je prodata Hitomi fajnenšelu, registrovanom na Britanskim devičanskim ostrvima, a početkom februara 2009. kao vlasnik se upisuje holandski Askver BU. Na čelu firme je sve vreme Đorđije Cerović, koji se u svojstvu odgovornog lica nalazi i u drugim Miškovićevim preduzećima.

To je, prema njenim rečima, dokaz o sprezi izvršne vlasti i tajkuna po čijoj meri se kroje zakoni i definiše njihova primena.

Baraćeva je istakla da je zamena prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine omogućila sistemsku korupciju.

"Konverzija prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine je urađena spregom izvršne vlasti i krupnog kapitala i to za one koji su godinama kršili zakone i ugovore, a znali su da zbog toga neće biti sankcionisani", rekla je ona.

Baraćeva je kazala da u Zakonu o planiranju i izgradnji ne treba da stoje odredbe o konverziji, "osim ako država sebi pravi štetu za privatni interes pojedinaca".

"Konverzija je još jedan od načina da se spreči naturalna razmena nakon što bude donet zakon o restituciji, jer je građevinsko zemljište uglavnom nacionalizovano zemljište", dodala je ona.

Kao loš primer primene zakona predstavljen je slučaj konverzije 16 hektara zemljišta u bloku 53 na Novom Beogradu u vlasništvu firme "Delreal 1", gde je budžet oštećen, kako je rečno, za 50 miliona evra.

Prema rečima Milića Milovanovića, člana Saveta, Zakonom je predviđeno da se prilikom konverzije u svojinu, državi plaća razlika između tržišne vrednosti zemljišta i troškova pribavljanja prava korišćenja.

Međutim, u slučaju "Delreala", ispalo je da država duguje vlasniku firme jer je preplatio cenu zemljišta koje konvertuje.

“Zakonom i Uredbom koja se odnosi na konverziju, precizirano je da Poreska uprava utvrđuje tržišnu vrednost zemljišta. U slučaju Delreala, to je trebalo da učini Poreska uprava Novi Beograd, koja inače za prenos apsolutnih prava na lokaciji Bloka 53 za poresku osnovicu uzima cenu od 39.560,95 dinara”, kaže Milovanović.

Petak 15.04.2011. 08:44
Pljacka se nastavlja gde se god moze. Da li se neko jos seca prodaje duvanske industrije? Cim su vlasnici stupili nogom u svoje vlasnistvo,dobili 5 godina monopol,odmah otpustili vise od polovine radnika,kutije za cigarete vise ne uzimaju iz Srbije,Viskoza koja je pravila omotace za cigarete od nje prestali uzimati,a duvan uvoze iz Turske. Nema u tim cigaretama nista srpsko. Seljaci su masovno proizvodili duvan,i to stalo. Kad se zna koliko se trosi cigareta u Srbiji,nije se smelo prodavati.Tako basnoslovni novci odlaze iz Srbije,a Srbi i industrija bez posla. To je samo jedan primer,a da ne govorimo za unistene srpske banke.Dinkica treba na dozivotnu,i Labusa koji je zajedno sa njim ucestvo
Petak 15.04.2011. 08:51
Vreme je da rade motke izgleda.Ovo sto rade je vise bez imalo srama sa toliko drskosti da je to neverovatno.....
Petak 15.04.2011. 09:39
Delta mora da oćisti bilans koji je prikazala firmi Delez, svaka para je dobrodošla da se otplate krediti u inostranstvu, eto i kurs je oboren da se prepliva. Nije se Miško šalio kada je rekao da je jači od države. On sada ima samo jednu želju, da mu rep ne ostane u vratima kada počne lom i beganje ako stiroporci ne odrade stvar kako valja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online