Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 14.04.2011.
14:07
Novosti A

Bugarin: Srbija izašla iz recesije

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da je Srbija statistički izašla iz recesije, ali da kriza još nije gotova i da građani "u svom džepu" još ne osećaju poboljšanje standarda.

A kada će građani da primete da su van recesije: Miloš Bugarin
 

"Privreda i dalje ima strahovit problem sa nelikvidnošću, nezaposlenost je visoka i to treba da budu prioriteti rekonstruisane vlade", upozorio je Bugarin u intervjuu za "Novosti".

Telekom ostvaruje visoku dobit

 

Na pitanje da li vlada treba odustati od prodaje "Telekoma", on je kazao da je to jedna od malobrojnih firmi iz javnog sektora koja ostvaruje visoku dobit i da vlada ne treba da prihvati ponudu koja je ispod 1,4 milijarde evra.

 

On je kazao da zabrinjava "to što imamo najvišu inflaciju u okruženju i što smo na listi zemalja po konkurentnosti pali sa 93. na 96. mesto, a cilj nam je bio da dostignemo 70. poziciju".

Bugarin je rekao da rekonstruisana vlada što pre treba da počne realizaciju prioriteta - da smanji nelikvidnost, sivu ekonomiju, sredi sektor javnih nabavki, gde se gubi ogroman novac zbog netransparentnosti, dovrši giljotinu propisa i donese državni paket mera za podsticaj izvoza.

"Vlada za ove poslove, ako bude radila brzo i efikasno, ima sasvim dovoljno vremena do kraja mandata", ocenio je on.

Bugarin smatra da se neće ostvariti "najpesimističniji scenario o inflaciji od 15 do 16 odsto na kraju godine", već da ćemo 2011. završiti sa planiranom jednocifrenom stopom inflacije.

Što se tiče kursa dinara, on očekuje predvidiv kurs, "ne fiksni, već plivajući, koji se kreće u okvirima plus-minus pet odsto". "Zasada NBS i novi guverner to uspevaju da dobro izbalansiraju. Mnogo me više zabrinjava strahoviti porast cena životnih namirnica, što može da izazove velike inflatorne udare", rekao je on.

Na pitanje o formiranju razvojne banke, on je kazao da "do sada za to nije postojala politička volja", i najavio da će ona biti formirana do kraja godine, jer je neophodna "kako bismo povećali razvoj proizvodnje, nivo konkurentnosti, finansirali infrastrukturne projekte".

Kad su u pitanju mere za reprogram kredita koje je najavio premijer, on je ocenio da je to kratkoročna mera koja ima efekta samo u prvom momentu, kada će građani osetiti relaksaciju i povećanje standarda za od 30 do 50 evra mesečno.

"Ali, ako za dve godine ne poraste produktivnost privrede, kao i plate, velike probleme će imati i građani i banke koje su davale kredite. Vlada treba da se orijentiše na dugoročnije mere koje će privući investicije i dovesti do otvaranja novih radnih mesta", rekao je Bugarin.

Što se tiče zaduživanja države, on je rekao da još "nismo ušli u crvenu zonu visoko zaduženih zemalja, ali smo veoma blizu te granice", i naveo da je javni dug u februaru dostigao 12,6 milijardi evra, što je za 518 miliona evra više nego na kraju 2010, a spoljni dug je blizu 23 milijarde evra.

Četvrtak 14.04.2011. 14:11
Koje droge uzima ovaj ?
Četvrtak 14.04.2011. 14:14
Који идиота, Боже ме сачувај!
Četvrtak 14.04.2011. 14:57
Lepo kaže čovek, spoljnji dug u februaru veći za 518 miliona nego krajem 2010. To mu valjda znači da smo izašli iz recesije kada se pije na crtu, čekajući pare od Telekom. A šta ćemo posle to ni Bog ne zna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online