Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 28.03.2011.
17:41
Beta A

Barać: Prodaja Telekoma prevara Vlade

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ukazala je danas da tenderom za prodaju Telekoma Srbije nije propisano da je ponuda cene od 1,4 milijarde dinara uslov za učešće na tenderu.

Vlada građanima saopštavala jedno, a sa ponuđačima se drugo dogovarala: Verica Barać

"Vlada Srbije obmanjivala je građane izjavama da je minimalna cena za prodaju Telekoma 1,4 milijarde evra, čime je otvorila mogućnost da tendersku proceduru završi sa jednim ponuđačem i prihvati znatno nižu cenu", navedeno je u izjavi Barćeve dostavljene medijima.

Ona je dodala da "obmanjivanje građana Srbije za ovu vlast i nije neki ozbiljan problem, ali je problem što je vlast svojim izjavama dovela u zabludu druge investitore koji su odustali od učešća na tenderu zbog previsoke cene".

Na taj način država je, prema oceni Baračeve, isključila konkurenciju, jer je "očigledno da je samo jedan ponuđač znao stvarne uslove za prodaju Telekoma i da je naša vlast neozbiljna i da ne stoji iza onoga što govori kada je u pitanju cena Telekoma".

Jedinu ponudu za kupovinu 51 odsto kapitala Telekoma Srbije dao je Telekom Austrija koji je ponudio cenu od 950 miliona evra i 450 miliona evra za investicije. O toj ponudi danas treba da se izjasni Vlada Srbije.

Baraćeva je naglasila da postoji sumnja da je austrijski Telekom imao jasna saznanja da će država voditi pregovore u tenderskom postupku o ceni koja je za jednu trećinu manja od najavljene. Druga mogućnost je, kako je dodala, da je Telekom Austrija već vodio "posebne" pregovore sa odgovornim ljudima iz vlasti, koji će "omogućiti neposredene pregovore u postupku prodaje Telekoma, što po pravilu, stvara uslove za korupciju"

Nemački telekom nadigrao Austrijski

 

Nemački Telekom mogao bi da bude pobednik u zbivanjima oko prodaje 51 odsto vlasništva Telekoma Srbija, piše danas austrijski privredni list "Virtšaftsvohe".

Pozivajući se na neimenovane izvore, list piše da Telekom Austrija, koji je za udeo u Telekomu Srbije ponudio 950 miliona evra umesto 1,4 milijarde po kojoj ceni je želela da proda srpska vlada, "sada u naknadnim pregovorima želi da barem donekle popravi štetu nanetu svom imidžu koji je stradao u tenderu u Srbiji". 

 

Navodeći da Telekom Austrija želi da zadrži u Srbiji svoju firmu Vip mobajl, "Virtšaftsvohe" prenosi ocene neimenovanih stručnjaka koji smatraju da je "taktika Telekoma Austrija propala u više tačaka". "Ako je minimalna cena određena pre isteka roka za predaju ponuda, ne može se ponuditi suma koje je 40 odsto niža od toga", prenose se reči eksperata koji smatraju da je "Telekom Austrija morao u poslednjem trenutku ili da povuče ili da preda verodostojnu ponudu".

 

Ukoliko Telekom Austrija želi da se u naknadnim pregovorima približi minimalnom iznosu od 1,4 milijarde evra koji je tražila srpska vlada, imaće i probleme da nađe prave argumente koje će ponuditi svojim akcionarima, navodi austrijski list. Pored toga, predviđa se da će firmi Vip mobajl "ubuduće u Srbiji duvati u lice hladan vetar, na primer kada je reč o pitanjima vezanim za regulaciju na tržištu mobilne telefonije".

 

"Nemački telekom je bio lukav i privremeno se povlači i nije doživeo štetu", prenosi "Virtšaftsvohe" ocenu neimenovanog insajdera. Tako bi "u drugoj rundi privatizacije Nemački telekom mogao da ima izvanrednu početnu poziciju" pri čemu je "pored direktnih pregovora moguć i izlazak na berzu", piše list.

Ponedeljak 28.03.2011. 19:38
Г.ђа Бараћ је сасвим у праву мада није тешко то бити. Све што је у Србији продато илити распродато је превара Владе. И? Остаје нам да се надамо да ћемо некада у будућности некога од њих видети са лисицама на рукама. Шта оно беше са Давинићем (примера ради)?
Ponedeljak 28.03.2011. 21:09
Baraceva je mozda u pravu, ali mozda je u igri da zbog niske cene vlada ide na direktnu trgovinu. Rus bi onda dao 1,4 milijarde za svoju kompaniju Turkcell, pa odmah zatim ode i JAT u Turkish airlines pa budemo i mi kandidat za EU kao Turska.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online