Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 19.03.2011.
14:28
Fonet A

"Do EU bliže preko Rusije"

Potencijal rasta izvoza Srbije u Rusiju je ogroman, izjavio je danas potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović na promociji knjige o srpsko-ruskoj privrednoj saradnji i ocenio da je put Srbije ka Evropskoj uniji bliži preko Rusije.

Preko preče, naokolo bliže: Nenad Popović
 

Element koji bi pomogao u boljoj povezanosti Srbije sa EU je upravo Rusija, objasnio je Popović na promociji knjige koju je napisao sa profesorom beogradskog Fakulteta organizacionih nauka Ondrejom Jaškom.


Prema rečima Popovića, Srbija bi trebalo da privuče što više evropskih firmi, koje bi investirale u njoj i odatle bez carina izvozile u Rusiju.

Konuzin: Učvrstiti privrednu saradnju


Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin istakao je na promociji da bi privrednu saradnju dve zemlje trebalo učvrstiti na principima tržišne privrede, uz obostrani interes.
On je, takođe, ocenio da je potrebno izraditi strategiju privrednih odnosa Srbije i Rusije, da bi se definisao njihov dalji smer, uz napomenu da će knjiga Popovića i Jaška u tome biti od velike pomoći.

On je podsetio da Srbija jedina u svetu ima zakon o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji omogućava da se iz nje 95 odsto proizvoda, bez carine, izvozi u Rusiju.


Postoji naftno-gasni sporazum, kao osnova za velike kompanije, a za male privrednike, bezvizni režim, dodao je Popović.

Ističući da je vrednost izvoza Srbije u Rusiju samo osam odsto, Popović je ukazao da je važno izraditi strategiju izvoza u Rusiju, koja bi omogućila da se Srbija vrati u vremena kada je izvoz bio osnova njene privrede.

Ogromni su potencijali ruskih regiona, oni su šansa za srpske proizvode, istakao je Popović.

Prema njegovim rečima, najveća investicija u Evropi danas je Zimska olimpijada u Sočiju, što je, takođe, velika mogućnost za srpska preduzeća.


Popović je napomenuo da bi njegova knjiga trebalo da podstakne izradu strategije dugoročnih odnosa Srbije i Rusije i naglasio da je sadašnji potencijal privredne saradnje dve zemlje iskorišćen samo 10 odsto.

Prema njegovoj oceni, konkretna mera bi bila formiranje mešovite rusko-srpske izvozne banke, koja bi otvorila put za ruske investitore u Srbiji.

Kako je procenio Popović, najviše prostora za ulaganja je u građevini, poljoprivredi, hemijskoj industriji, industriji metala, ali i nameštaja i podnih obloga.


On je, takođe, poručio da su za nastup na tržištu Rusije neophodna strateška partnerstva sa ruskim kompanijama.


Promociji knjige u Privrednoj komori Beograda, osim Konuzina, prisustvovali su lider DSS Vojislav Koštunica, bivši ministri njegove vlade Aleksandar Popović i Radomir Naumov, funkcioneri stranke i privrednici.

POVEZANE VESTI

Subota 19.03.2011. 15:21
Nama su već pune fijoke ugovora o strateškom partnerstvu, evo ide Tadić kod Sarkozija da potpiše isti tekst kao sa Italijanima. Jak strateški partner država od 7,5 miliona stanovnika, od toga 1 milion nezaposlenih, 1,5 milion penzionera i pola miliona u državnoj službi. Teška socijala a ne strateški partner. Uzmite pa uložite i pomozite poljoprivredu pa hranite Ruse ne treba vam bolja strategija i mudrost. To vam je inače u ekonomskom programu stranke, samo izgleda tvojoj firmi treba srpsko-ruska banka i to državna.
Četvrtak 19.05.2011. 06:34
Dobra zamisao ali teško ostvarljiva. Dok za žute "evropa nema alternativau" i dok uporno pokušavaju da nas gologuze uvedu u evropu, nema ništa od napredka. Naši žuti bi u evropi hteli pare bez rada i da ponešto izvezu u Crnu Goru, Albaniju, Hrvatsku, za ostale nema šta da izvoze jer oni imaju sve.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online