Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 18.03.2011.
07:42
Politika A

Krkobabić: Penzije će stizati na vreme

Najave da bi 1,6 miliona penzionera moglo ostati bez svojih prinadležnosti zbog navodnog bankrota Fonda PIO rezultat su zle namere, rekao je potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, naglasivši da će penzije u 2011. godini biti isplaćivane redovno, dva puta mesečno, kako je to utvrđeno zakonom.

Jovan Krkobabić
 

Penzije će biti usklađivane i tri puta s platama u javnom sektoru, što je takođe utvrđeno zakonom, a budžetom Srbije sredstva za penzije su u potpunosti obezbeđena, dodaje on.


"Sve što je ovih dana objavljeno i što se objavljuje u vezi sa penzijama je najobičnija izmišljotina i zato niko ozbiljan to ne želi da komentariše", kategoričan je Krkobabić.


U prilog priči da nema bojazni za milionsku penzionersku populaciju da će ostati bez novca zbog bankrota Fonda PIO ide i podatak da u ukupnim rashodima od oko 493 miliona dinara troškovi za zaposlene u fondu učestvuju s ukupno 0,8 odsto.


Osim toga penzije se ne finansiraju 100 odsto parama iz kase fonda, odnosno od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, već skoro polovina ovih para dolazi iz budžeta.


"S obzirom na to da se oko 47 odsto sredstava za isplatu penzija pokriva iz državne kase, nerealno je očekivati da će penzioneri ostati bez svojih prinadležnosti. Čak i da stepen naplate doprinosa bude još manji, a kasa fonda dodatno osiromaši, država će povećati svoj udeo u isplati penzija, jer je reč o milionskoj populaciji koja je taj novac zaradila", kaže Boban Atanacković, dugogodišnji član Upravnog odbora fonda.


Sigurno je, dodaje on, da je u radu fonda bilo nekih manjih nepravilnosti na koje se ukazivalo, ali sigurno da nadoknada za članstvo u UO za 21 člana koliko ih ima, (taj broj se nije povećavao godinama), ne može biti razlog za bankrot fonda, jer su nadoknade između 35.000 i 40.000 dinara.


Upitan da li je ukazivao na nepravilnosti u radu UO, Atanacković kaže da jeste kada su na dnevnom redu bila otpuštanja zaposlenih sa po 30 i više godina radnog staža i ponovo zapošljavanje novih čime su pravljeni dupli troškovi.


Sugerisalo se stalno da treba pooštriti stepen naplate doprinosa, ali i na povratak imovine fonda, koja bi povećala vrednost ove institucije. Kada bi fond, međutim, dobio spor oko vlasništva nad nekim RH centrom država bi se ubrzo pojavila kao zainteresovana da taj objekat bude njen.


On ističe da su sve istrage pa i ova koja se trenutno vodi u Fondu PIO poželjne, jer neko treba da kontroliše njihov rad, ali da ne očekuje ništa spektakularno od te istrage.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 10:46
Ovo je još crnje objašnjenje da država iz budžeta isplaćuje polovinu ovog slepačkog iznosa penzija. Pošto se budžet neće napuniti onda neće biti ni te polovine. Prodaja Telekoma ili propast to je sada jedina dilema do izbora. A mi mislili mladost će da sruši ovo vlast.
Petak 18.03.2011. 10:32
Још си жив? Е свака ти част...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online