Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 07.03.2011.
13:05
N. S. Preradović - Vesti A

Ima još da se pljačka

U proteklih desetak godina imovina i bogatstvo Srbije rasprodato je kroz proces privatizacije, koji nije bila ništa drugo nego pljačka naroda. Glavni stožer te pljačke je Demokratska stranka, a izvođač radova je G17 plus, kaže za "Vesti" Jovo Drobnjak, ekonomista, bivši direktor nekada ugledne i poznate firme DTS iz Dubrovnika.

Jovo Drobnjak: Tajkunizacija nije gotova

Koje su najveće greške Vlade Srbije?
 

- Grešaka je mnogo, a sve su bile katastrofalne. Ipak, uništenje domaćeg bankarskog sistema je jedna od najvećih grešaka jer je tadašnji guverner NBS Mlađan Dinkić uništio srpske banke u želji da oslobodi tržište za strane banke. Neke od njih su osnovane i domaćim kapitalom, koji je prethodno iznet iz zemlje. Dovođenje stranih trgovinskih lanaca, naročito iz Hrvatske i Slovenije, napravilo je haos na domaćem tržištu.


Možete li to objasniti?

- Kao prvo strani trgovinski lanci su protežirani od vlasti u dobijanju atraktivnih lokacija za izgradnju tržnih centara. Drugo, strani trgovci, putem svojih matičnih kuća obezbeđuju kapital za obrtna sredstva po ceni od jedan do tri odsto, a domaća trgovinska preduzeća su prinuđena da plaćaju kapital po ceni od 15 do 35 odsto. I, na kraju, strani trgovci su u službi ekonomija svojih zemalja i nastoje da što više plasiraju robu iz svojih zemalja na srpsko tržište, čime se smanjuje mogućnost plasmana domaćih trgovaca.

Vlada na krilima CIA
 

Ovaj ekonomski sunovrat Srbije i prodaja firmi za jedan evro ne bi bila moguća da nije bilo medijskog mraka. Građani ne mogu da znaju koliko je loša ova vlast jer je većina domaćih medija u potpunoj blokadi. Medijski mentori su u Vašingtonu, kao što je uostalom ova vlada nastala i stasala na krilima CIA. Zbog toga je danas Srbija u stanju neokolonijalizma.

 

Ipak, najveći domaći trgovinski lanac je ostvarivao fantastične profite u Srbiji?

- Da, najveći domaći trgovinski lanac je profitirao zahvaljujući tome što dobavljače nije isplaćivao po nekoliko meseci. To mu je omogućila naša vlast i to iz prostog razloga jer su tajkuni povezani s Vladom. Nažalost, tajkunizacija Srbije nije završena jer iako su mnogo opljačkali, nijedan tajkun još nije rekao da mu je dosta. Javna preduzeća još nisu privatizovana, tako da ima još dosta da se pljačka.
 

Koliko zbog toga trpe građani Srbije?

- Mnogo, samo od početka 2009. bez posla je ostalo više od 400.000 ljudi, 200.000 mladih je napustilo ovu zemlju, a svaki drugi stanovnik ove napaćene zemlje je gladan. To je sramota za zemlju koja ima plodnu Vojvodinu i Šumadiju. Radnici su u katastrofalnoj situaciji, sindikati su razbijeni, a karakter naše vlasti najbolje oslikava Konfučijeva definicija: "Vlast bez odgovornosti, bogatstvo bez muke i zadovoljstvo bez granica". Takvo stanje je proizvelo beznađe i opštu apatiju društva. Korupcija je zahvatila sve pore našeg društva.
 

Vidite li izlaz?

- Naravno, izlaz uvek postoji, ali je potrebna politička volja i odgovorna vlast koja radi u ime, a ne protiv svog naroda. Dok je ova vlast na čelu države, tonućemo u sve dublju bedu. Srbiji su potrebne velike investicije u infrastrukturu, u razvoj poljoprivrede i enrgetike, potrebno je i smanjenje javne potrošnje.
 

Gde su granice


Javna preduzeća u Srbiji su pretvorena u stranačke feude. Tako je partokratija zamenila samoupravnu birokratiju iz prošlog vremena. Istovremeno, dok besomučno pljačkaju Srbiju, naši političari ni ne znaju gde su granice ove napaćene zemlje. Ovako antipatriotsku i antiekonomsku vladu Srbija nije nikad u svojoj istoriji imala.

Ponedeljak 07.03.2011. 13:16
Javna preduzeća u Srbiji su pretvorena u stranačke feude. Tako je partokratija zamenila samoupravnu birokratiju iz prošlog vremena. Istovremeno, dok besomučno pljačkaju Srbiju, naši političari ni ne znaju gde su granice ove napaćene zemlje. Ovako antipatriotsku i antiekonomsku vladu Srbija nije nikad u svojoj istoriji imala. Е, ово сте лепо приметили.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online