Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 02.03.2011.
12:01
B92 A

Kostić: Srbi ne rade dovoljno

"Srbi ne rade dovoljno. Treba mnogo više rada, a manje priče o platama", kaže Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe i domaćin takozvanog srpskog Davosa, ekonomskog foruma juče otvorenog na Kopaoniku.

Više rada, manje priče: Miodrag Kostić

"Ovde se misli da treba da rastu plate sa što manje rada, a u stvari je obrnuto. Mnogo, mnogo više treba da se radi u Srbiji... Mi imamo perspektivu jer smo visoko obrazovan narod, ali moramo da budemo mnogo vredniji”, dodaje Kostić.

Prvi čovek MK grupe kaže da je njegova firma izašla iz krize zbog velikog rada, a ne pravljenjem planova. Prema njegovim rečima, stalno se priča da treba da se više radi, ali to uvek izostaje.

Kostić kaže da je presudno da privreda i čelnici države što više komuniciraju.

"Postoji stara izreka da kada vidite tri Srbina čujete pet mišljenja. Ali ja mislim da je razgovor neophodan kako bi se čuli, uvažili i rešavali uzajamni problemi. Dobro je da se može čuti kako pametni ljudi iz sveta privrede vide izlazak iz krize, što bi na neki način moglo da bude obavezujuće za kreatore ekonomske i monetarne politike", navodi on.

Kostić dodaje da se "mora imati na umu da je ovo najveća kriza u poslednjih 100 godina. "Ne mislim da postoji univerzalno rešenje, pre postoji rešenje za svaku državu pojedinačno. Mi nemamo iste probleme kao što imaju Mađarska ili Slovačka, ali možemo da izvučemo nešto pozitivno iz njihovog iskustva".

"Ja sam danas prvi put čuo da Slovačka ima izvoz 50 milijardi evra. A Slovačka nije Rusija. To je jedna mala zemlja koja je bila u velikim problemima. Pre dvadesetak godina je bila iza nas, a pogledajte gde je sada", kaže Kostić.

Miodrag Kostić tvrdi da je naš narod izuzetno kreativan, samo ga treba podstaći.

"To se vidi gde god da odemo. Svi kažu mala zemlja, a prvaci u košarci, tenisu... Znači, mi smo jedan preduzimljiv narod i bog nas je time obdario. Ono što nam fali su bolja organizacija i disciplina. Na tome mora da bude akcenat jer ja lično mislim da mi preduzetnički duh imamo, ali se bojim da nismo najbolje organizovani", naglašava on.

Vlasnik MK grupe navodi da "imamo hiljade preduzeća koja još nisu privatizovana, koja tavore, imaju neke kobajagi zaposlene radnike. Kako te dve stvari spojiti? Da te firme umesto što ne rade počnu da izvoze. Dobar primer za to su šećerane. Sećate li se šta je sve MK grupa pretrpela? Od čuvene priče o tri evra do najvećih izvoznika Srbije. Da li bi bilo bolje za Srbiju da su šećerane ostale to što su bile, a bile su gubitnici?"

"Postoji mnogo preduzeća koja bi isto tako mogla da postanu uspešna. Takve firme morate da stavite u preduzetničke ruke, da država da neku podršku kroz subvencije, kao što se pomaže Fijat", predlaže Kostić. 

Sreda 02.03.2011. 12:11
JAo Kole kako si pametan Natasu ti poljubim.Radile bi sve te fabrike i firme da je neki Srbin kao sto sam ja na pravom mestu.A i ti bi Kole radio,na ciscenju pruge verovatno,sa direktorima tih propalih firmi.Srpski radnici rade previse robovlasniku jedan.Ja sam iz Drzavnog preduzeca dosao ovde u zemlju koja je od postanka kapitalisticka.Kad se sve sabere i oduzme,ja ovde radim neuporedivo manje nego u Srbiji kad sam bio u drzavnoj firmi i svaki dan gulio po 8i vose sati smenu,sto je protiv zakonito Kole,znas Kole,za takav tvoj sistem ti bi ovde bio u sing singu i go.Dokaz za to da govorim istinu je moje prisustvo na portalu skoro svakodnevno.
Sreda 02.03.2011. 18:53
crnogorac dobio srpsku seceranu za 1 evro, pa bi da drzi predavanje o srbima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online