Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 26.02.2011.
10:53
A

NSZ: Srbi i gladni probirljivi

U Srbiji postoje i ona zanimanja koja niko ne želi. U zemlji u kojoj je nezaposlenih više od pola miliona, ima čini se i puno izbirljivih, pa tako dugo ostaju upražnjena mesta prodavca polisa osiguranja, anketara, pomoćnih radnika u kuhinji, varilaca i mesara, ali i profesora za potrebe muzičkih, ugostiteljskih i građevinskih škola.

Niko ne želi da obavlja fizčki naporne poslove
 

Retko ko želi da radi na procenat, menja mesto prebivališta, ali je i mnogo onih koji za određeni posao nemaju dovoljno znanja i veština.


Treba reći da je situacija različita od grada do grada. Tako se dešava da na evidenciji neke od filijala Nacionalne službe zapošljavanja nema dovoljno ljudi za traženo zanimanje. Takva su bila recimo zanimanja u sedmom stepenu stručne spreme kao što su nastavnici i profesori za potrebe muzičkih, ugostiteljskih i građevinskih škola, diplomirani veterinari, diplomirani inženjeri za motorna vozila.

U zanimanjima do šestog nivoa obrazovanja to su zanimanja zavarivač, zidar, stolar, tesar, rukovalac dizalice. Pojedini nezaposleni na birou rada nemaju dovoljno znanja i veština, najčešće jer ne poseduju položen stručni ispit, nemaju odgovarajuću licencu ili nemaju dovoljan traženi nivo znanja stranog jezika.

Kako kažu u NSZ, radna mesta takođe ostaju nepopunjena jer su bili loši uslovi ponude, odnosno nezaposleni nisu bili zainteresovani, najčešće kada su u pitanju poslovi kao što je anketar i pomoćni radnik u kuhinji.

Generalno, nezaposleni pokazuju manje interesovanja za obavljanje teških fizičkih poslova u oblasti građevinarstva. Češće je odbijanje i poslova terenske prodaje - ističu u NSZ. Jedan od razloga je i plaćanje na procenat uz veoma mali ili nepostojeći fiksni deo, kao i veliko područje koje komercijalista treba da pokrije. I broj mesara, varilaca i generalno zanatlija nije dovoljan da zadovolji potrebe tržišta.

POVEZANE VESTI

Subota 26.02.2011. 11:07
Retko ko želi da radi na procenat, menja mesto prebivališta, ali je i mnogo onih koji za određeni posao nemaju dovoljno znanja i veština. Pazi sad,neka idi mi dođi mi firma prodaje osiguranje onima koji nemaju za hleba.Agent iz BGD,terba da kupi odelo,kola,da ode recimo u NS i UE i da tamo prodaje maglu.Na procenat se radi.On proda danas recimo 5 osiguranja,svako nek je 20€,znači 100€ pazar.On ima 10% recimo,to je nekih 1000 dinara.Potrošio je na motel sa klopom 2000,na gorivo( ne znam koliko je benzin,aj nek je potrošio 10 litara i nek je to 1000 din)znači,u minusu je samo 2000 dinara?Jebačka zarada,nema šta,samo u Srbiji to može.
Subota 26.02.2011. 11:42
Jeste ovo je tacno,znam iz licnog iskustva kad se traze radnici za sezonske poslove svake godine je ista prica,nemozes da nedjes dovoljno radnika to je uzas,i svake godine je sve vise radnika iz Bosne,Rumunije,dnevnice su 20€ i hrana,posla ima za 3-4 meseca,ali tesko, obecaju otkazuju,nedju,svi kukaju,ali kad treba da se radi mrka kapa!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online