Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 19.02.2011.
04:36
Blic A

Nemci i Austrijanci najozbiljniji kupci “Telekoma“

Četiri kompanije “Austrija telekom”, “Dojče telekom”, “Turksel” i “Veder investments” su najozbiljniji kandidati za kupovinu 51 odsto akcija “Telekoma Srbija”.

Vlada Srbije nada se i većoj ceni od minimalnih 1,4 milijarde evra za "Telekom"
 

Kako piše beogradski “Blic” pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, kompanije iz Austrije i Nemačke spremne su da plate minimalnu cenu od 1,4 milijarde evra, pa u Vladi očekuju oštru borbu i moguć rast cene.


- Sve kompanije znaju šta kupuju. Svesne su da “Telekom” ima vrednu aktivu, dobro tržište i potencijal. S druge strane, potencijalni kupci se ozbiljno bave ovim poslom, što govori da na aukciji treba očekivati življi proces - kaže izvor ”Blica”.

Među, interesentima su za sada najaktivniji “Dojče telekom” i “Austrija telekom”. Ipak, očekuje se da obavezujuću ponudu podnese i ruski milijarder Mihail Fridman preko “Turksela”, ali i egipatska kompanija “Veder investments” u kojoj takođe ima ruskog kapitala.


Inače, šef vladine radne grupe za prodaju ”Telekoma Srbija“ Vuk Đoković potvrdio je juče da se na tenderu za “Telekom” očekuju najmanje četiri ponude. On je kazao da je status zvaničnih ponuđača na tenderu dobilo šest kompanija - ”Austrija telekom“, ”Dojče telekom“, ”Turksel“, ”Amerika movil“, ”Veder investments“ i ”Frans telekom“.
 

Rus spaja kompanije

Ruski “Vimpelkom”, u vlasništvu milijardera Mihaila Fridmana, i egipatski “Veder investments”, koji je od početka ove godine preimenovan u “Vind telekom”, u postupku su pripajanja kompanija. Kako je ranije već obelodanjeno, “Frans telekom” je već ranije odustao od učešća na tenderu, a “Amerika movil” takođe mnogo više razmišlja o kupovini kompanije u Poljskoj, zbog čega bi mogao da odustane od “Telekoma Srbija”.

- Ne očekujemo da se svih šest kompanija javi na tender, ali mislimo da imamo četiri veoma ozbiljna ponuđača - kazao je Đoković, inače državni sekratar u Ministarstvu finansija Srbije. Kako je podsetio, prijave za učešće za tenderu prvobitno je dostavilo sedam kompanija, ali nije dozvoljeno da ruski fond “Altimo” na tenderu učestvuje i sa kompanijom “Vimpelkom” i sa “Turkselom”, tako da su izabrali da učestvuju preko kompanije “Turskel”.

Đoković je kazao da se nada da nakon pomeranja roka za dostavljanje ponuda sa 21. februara na 21. mart neće biti daljeg produžanja tendera i da će čitava transakcija oko prodaje i isplate novca biti završena početkom jeseni.

- Trenutno se sa grčkom stranom pregovara na koji način će biti upodobljena ponuda, kako bi zajednički prodali 51 odsto akcija ”Telekoma Srbija“ - kazao je Đoković i precizirao da će Vlada prodati 31 odsto akcija kompanije ako OTE odluči da proda svih 20 odsto akcija koje poseduje.

Vlada Srbije trenutno ima 80 odsto akcija u ”Telekomu Srbija“, a grčki OTE, u kojem ”Dojče telekom“ poseduje 30 odsto akcija, poseduje 20 odsto akcija srpske kompanije.

POVEZANE VESTI

Subota 19.02.2011. 12:08
Mogu da biraju ili 1,4 milijarde od Tukcell za 51% ili 860 miliona za 31% od Nemaca jer oni vec imaju 20% kod Grka. Vuku vreme ,ali omca se zateze pa DT vec spakovao u Telekom i srusenu zgradu bivseg generalstaba. Najbolje se kupuje od naslednika kada im nestane novaca pa moraju da prodaju.
Četvrtak 10.03.2011. 01:15
nije dobro
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online