Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.02.2011.
18:50
Z. T. - Vesti A

Ni Kinezi neće FAP

Fabrika automobila Priboj, slavni FAP i nekadašnji srpski industrijski gigant proživljava najteže dana od osnivanja 1953. godine i mnogi veruju da bi bez finansijske podrške države na kapijama odavno bili katanci. Ova fabrika, u kojoj je nekad radilo 10 hiljada Pribojaca, trenutno zapošljava manje od 1.000 radnika i proizvodi svega oko 200 kamiona i autobusa godišnje, što je 35 puta manje nego sredinom osamdesetih. Ono što, ipak, najviše brine i zaposlene, ali i celo Polimlje, jeste što FAP niko neće da kupi i spase od najgoreg.

Poslednje optimističke naznake da bi kineska kompanija "Don feng" mogla doći u Priboj, samo su još jedna reprizna priča o neuspelim pregovorima sa Mercedesom, Volvoom i još nekoliko svetskih automobilskih firmi. Po tvrdnji generalnog direktora FAP-a, Mirka Stojovića, dogovori sa Don Fengom su zapali u pat poziciju zbog stava Kineza da u budućim partnerskim odnosima ne žele da snose rizike zajedničkog poslovanja.

Propali pregovori: Mirko Stojović s kineskim privrednikom

- Na osnovu memoranduma o razumevanju koji smo potpisali sa "Don Fengom" krajem 2009. godine, dobar deo obostranih obaveza je definisan, prihvaćen i pripremljen za realizaciju.

Međutim, Kinezi neće da prihvate da rizik prodaje snosimo zajednički, već traže da FAP bude odgovoran za prodaju na domaćem i svim drugim tržištima, što je za nas neprihvatljivo, kaže Mirko Stojović i dodaje da je menadžment FAP-a u dogovoru sa Vladom Srbije počeo da traži novog strateškog partnera.
 

Na državnim jaslama


Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović kaže da posle dvogodišnjeg čekanja Kineza FAP mora tražiti šansu na drugom mestu.


- Bivši ministar Mlađan Dinkić dao je Kinezima bolje uslove nego "Fijatu" u Kragujevcu. Očekujemo od Vlade Srbije da nam pronađe novog strateškog partnera - kaže Rvović, priznajući da FAP preživljava od 30 miliona dinara koliko Vlada Srbije izdvoji mesečno za neto plate zaposlenih.

Petak 18.02.2011. 20:40
Ovi u vlasti kao da ne razgovaraju izmedju sebe. Obrnuli pricu da su Kinezi ludi za kamionima FAP. Istina je da Kinezi imaju savremene kamione koje treba da proizvodi (montira) FAP i prodaje isto kao Zastava sto ima Punto. Plati, montiraj, prodaj, sta drugo radi FIAT u Kragujevcu nego to. Jos su Kinezi i posteni nece da udju u semu 10.000 evra po radniku dok ne prodju izbori. Treba bre prodati nekome kamion danas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online