Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.01.2011.
14:10
Lj. Ivanović - Vesti A

Ko plati, globiće ga - ko ne plati, rušiće ga

Vlast u Srbiji treći put u poslednjoj deceniji pokušava da izvede proces legalizacije nekretnina u zemlji, ovoga puta u nadi da će rekordnim popustima napokon uspeti da posao završi. Vlada će predlog proslediti Skupštini u februaru, ali sumnje u uspeh primene zakona podjednako su velike kao i u prethodnim slučajevima.

U Srbiji mnogo nelegalno podignutih objekata
 


Pred opštinama i gradovima u Srbiji vodi se 780.000 postupaka za legalizaciju, dok još nekoliko desetina hiljada postupaka vodi država za legalizaciju sopstvenih objekata. Međutim, prvobitini predlozi o popustu za legalizaciju od 60 odsto nisu dali rezultate, pa je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja odlučilo da krene u izmene propisa i dozvoli popust za legalizaciju od čak 99 odsto za pojedine objekte.
 

Prema aktuelnom predlogu, četvoročlane i veće porodice moći će da računaju na popust od 99 odsto za legalizaciju objekta do 100 kvadrata. Popust je predviđen i za objekte do 200 kvadrata, ali je za prvih 100 kvadrata do 99 odsto, a za drugih 100 kvadrata maksimalni popust je 60 odsto.
 

Ukoliko zamisao nadležnog ministarstva prođe na sednici Vlade, popusti za troškove legalizacije biće takvi da, na primer, četvoročlana porodica za kuću od 50 kvadrata u drugoj zoni Beograda, umesto pola miliona dinara, plati samo 5.000 dinara.

Polazeći od toga da je 25 metara kvadratnih po urbanističkim i socijalnim parametrima mera prostora, potrebna za život po jednom članu domaćinstva, pisci zakona odredili su da četvoročlana porodica za kuću od 100 kvadrata plati legalizaciju jedan odsto od naknade za uređenje zemljišta.
 

Tročlano domaćinstvo bilo gde u Srbiji dobiće popust od 75 odsto za kuću od 100 kvadrata, a za sledećih 100 kvadrata u dvostruko većoj kući 45 odsto popusta. Za objekte iznad od 200 kvadrata nema popusta. Da bi se iskoristile ove povlastice, legalizacija mora da se plati do 31. juna 2012. godine.

Novi pokušaj legalizacije: Oliver Dulić
 


Ministar Oliver Dulić kaže da neće biti novog roka za prijavu nelegalnih objekata i da država neće dopustiti da legalizacija ne uspe.
 

“Svi nelegani objekti koji su završeni do dana donošenja ovoga zakona i koji su prijavljeni u narednih šest meseci, do marta 2010, bili bi tretirani eventualno nekim novim rešenjima. Do 11. marta 2010. za postupak legalizacije po novom zakonu prijavilo se 780.000 građana, a do sada je legalizovano nešto manje od 10 odsto svih objekata, čime nismo zadovoljni“, rekao je on.
 

Od vlasnika bespravnih objekata očekuje se da u njemu žive najmanje dve godine i da nemaju druge nekretnine u vlasništvu u istoj opštini, kao i da su legalizacijom rešili stambeno pitanje.

Da bi se neka nepokretnost ozakonila, potrebno je pribaviti brojne potvrde od geometara, projektanata, od opštinskih i drugih organa. Sve to košta i do 500 evra, pa se pripremaju olakšice za plaćanje potrebne dokumentacije. Objekti koji ne budu legalizovani, biće srušeni.
 

Iza ove "darežljivosti" države stoji zapravo sasvim drugi cilj, a to je da se više od pola miliona nelegalnih objekata legalizuje gotovo besplatno, da bi se potom novim, skupljim porezima na imovinu u budžet slivao daleko veći novac. Ali, u Stalnoj konferenciji gradova i opštine Srbije kažu da je reč o zabludi.
 

"Obrazloženje da se ovim predlogom zakona povećava broj obveznika poreza na imovinu ne stoji. Državni prihodi se tako neće povećati jer su vlasnici nelegalnih objekata i sada obveznici poreza na imovinu i tu nema nikakvih dodatnih prihoda na imovinu", kaže Saša Paunović, predsednik SKGOS.
 

U SKGOS kažu i da podržavaju ideju da se socijalno ugroženima omogući besplatna legalizacija, odnosno da tu obavezu na sebe preuzmu opštine, ali i upozoravaju da se u bespravne objekte ubrajaju i luksuzni objekti poput vila na Dedinju, kao i objekti namenjeni prodaji na tržištu, pa bi oslobađanje ovakvih objekata od naknade za uređenje zemljišta značilo "stavljanje novca u džep investitorima koji bi tako ostvarili ekstraprofite".
 

Vlada bi trebalo da usvoji predlog izmena propisa o oporezivanju imovine, posle čega bi izmene zakona mogle da se nađu na dnevnom redu Skupštine Srbije u februaru.
 

Skupa i dokumentacija
 

Kad je reč o popustima na sam administrativni postupak legalizacije, Paunović vidi nove probleme.
 

- Većina opština je usvojila odluke kojima se građanima pružaju olakšice prilikom plaćanja naknade za uređenje zemljišta prilikom legalizacije. Nažalost, mnogo veći problem za građane predstavlja plaćanje geodetskih radova. Na primer, za kuću od 100 kvadratnih metara u Paraćinu, opštini se u 2010. plaća ukupno 2.500 dinara za naknadu za uređenje zemljišta, a ostatak na 20 godina, što će biti oko 500 dinara mesečno. Ali, samo takse Republičkog geodetskog zavoda, koji nije opštinska služba, i troškovi geodetskih radova mogu biti i 15.000 dinara. Tehnička dokumentacija košta još oko 15.000 dinara, tako da su na kraju mnogo veći troškovi na koje opštine ne utiču - kaže Paunović.

 

 

Država poručuje - gradite divlje!
 

Zakon o planiranju i izgradnji je nakaradno napisan, pa se tako u njemu navodi procedura kako nešto treba graditi, a kako legalizovati, smatra ekonomista Milan Kovačević. Prema njegovim rečima, sama činjenica da Srbija izvodi treću legalizaciju za poslednjih deset godina, te da su oni koji su bespravno gradili svaki put u sve povlašćenijem položaju, svedoči da je država neozbiljna.
 

- Treba poći od toga zbog čega neko gradi nelegalno, a to je preskupa naknada za građevinsko zemljište i komplikovana, spora i skupa gradnja uz poštovanje propisa. Procedure za legalnu gradnju treba pojeftiniti i maksimalno skratiti kao i svim srednjoevropskim državama koje su problem divlje gradnje iskorenile. Država stalno šalje ljudima poruku da se isplati nelegalno graditi. U Srbiji je polovina kuća nedovršena jer imamo propis da se porez umanjuje na nedovršeni objekat. Zbog načina na koji se radi nemam nikakvu dilemu da će i ovaj pokušaj legalizacije propasti - kaže Kovačević.


Namet i za nevidljive
 

Osnov za plaćanje poreza na imovinu u Srbiji nije takozvano pravo svojine, već pravo korišćenja, što je državi dalo mogućnost da oporezuje i onu imovinu koja nije legalno izgrađena. Kako nam je objašnjeno u Poreskoj upravi, postoji više načina na koji se utvrđuje da li je neki objekat prijavljen za naplatu poreza, bez obzira da li je legalno građen ili je u postupku legalizacije.

 

Naime, vlasnik bespravno podignute kuće, na primer, može sam u poreskoj prijavi navesti posed nekretnine, a to se može utvrditi i saradnjom državnih organa, pa tako poreznici mogu da uporede strujne priključke sa spiskom imovine i tako utvrdi da postoje kuće koje su izgrađene, ali nisu i prijavljene.

 

U tom slučaju poreski inspektor podnosi protiv vlasnika prekršajnu prijavu sa zahtevom da kuću prijavi lokalnoj Poreskoj upravi, objašnjeno nam je. Premda se za najveći broj nelegalnih objekata ipak zna, pre svega u selima i okolini gradova, ali je na planinama dosta onih koji se ne vide u bilo kakvoj državnoj evidenciji.


Ukupan broj nelegalnih nekretnina u Srbiji
 

Prijavljeno 780.000 Neprijavljeno 220.000

Troškovi legalizacije kuće do 50 kvadrata
Puna cena Sa popustom
Beograd 500.000 5.000
Novi Sad 500.000 5.000
Niš 500.000 5.000

Popust za legalizaciju
Do 100 kvadrata Do 200 kvadrata
Četvročlana 99% 60%
Tročlana 75% 45%
Dvočlana 50% 30%

 

Nedelja 05.06.2011. 23:32
uzas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online