Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 13.01.2011.
14:50
Vestionline A

Bez penzija ostaje 300.000 građana!

Poslodavci uopšte ne uplaćuju doprinose za čak 300.000 zaposlenih u Srbiji, a za još 600.000 ih uplaćuju neredovno ili na minimalac, tvrdi Đuro Perić, bivši predsednik Upravnog odbora Fonda PIO, sada predsednik Saveza penzionera Srbije.

Niko ne kontroliše uplatu doprinosa radnicima

Perić tvrdi da će posledica toga biti prava armija sirotinje, s obzirom na to da ovi ljudi neće moći da ostvare pravo na penziju.

"Među neplatišama je najviše privatnika, mada ima i državnih preduzeća. Izbegavanje uplata doprinosa ili njihova neredovnost jedan je od ključnih problema ove države. Dok je uplate kontrolisao Fond PIO, kontrola uplata je bila efikasna i zarada nije mogla da se uplati bez doprinosa. Sada smo došli u situaciju da nam dug po tom osnovu od 2005. godine dostigne 170 milijardi dinara", upozorava Perić za "Pres".

 

Država ojađena za 170 milijardi

Doprinosi se ne uplaćuju svakom šestom od 1,8 miliona zaposlenih, a država zbog toga mesečno gubi minimum milijardu dinara.


Direktorka Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović navela je da poslodavci duguju 170 milijardi dinara za neuplaćene doprinose za socijalno osiguranje.

"Uplatu socijalnih doprinosa sada kontroliše Poreska uprava, a bolji nadzor poslodavaca očekuje se kada u potpunosti počne da funkcioniše centralni registar osiguranika, kao pouzdana i kompletna baza podataka uplate doprinosa", kaže ona.

Neplaćanje doprinosa se isplati

Kriva je država

 

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković najviše krivi državu.

 

"Doprinose ne uplaćuju samo oni kojima to država dozvoljava, jer ima lošu kontrolu. Problem je naravno i stanje u kojem se nalazi naša privreda", smatra on.

Urednik portala "Penzijainfo.rs" Anđelka Jekić podseća da je od 1. januara 2010. trebalo da zaživi pravilo po kojem niko ne bi mogao da podigne novac za plate ako nije uplatio doprinose, ali se to nije dogodilo.

"Posle donošenja Zakona o vezivanju staža iz 2005. godine, zaposlenima u firmama koje nisu plaćale doprinose priznato je više od pola miliona godina radnog staža, ali, kako se pokazalo, na teret poreskih obveznika. Mnogi ni posle toga nisu plaćali doprinose, pa je 2009. usledilo novo vezivanje staža. Da li to znači da se ova vrsta finansijske nediscipline isplati? A, po zakonu, neplaćanje doprinosa je krivično delo",  kaže Jekićeva.

Objaviti spisak neplatiša

Jekićeva smatra da bi trebalo objaviti spisak neplatiša.

"Naši propisi ne dozvoljavaju da se objavi spisak dužnika, mada iz MMF ne vide razloga za to. A pitanje je da li bi taj spisak bio toliki kada bi se sa njega skinula oznaka tajnosti", kaže ona.

Četvrtak 13.01.2011. 15:01
Pa obzirom da su doprinosi 79% od plate, nije ni cudo. Sama drzava ovo pravi. Nigde u svetu nisu doprinosi toliko visoki kao u Srbiji. Kao da namerno zele da uniste gradjane.
Četvrtak 13.01.2011. 18:19
Moja zadnja primanja u Srbiji su bila otprilike ovakva. 67.000.00 dinara zaradim,dobijem 40.250.00. Odem u Ivana Milutinovića da izvadim umnjak,moram da platim po tadašnjem kursu,oko 50€.Kod privatnog zubara je bilo 20€. Od pet godina korišćenja radne knjižice,upisano je 40 meseci ili 3 godine i 4 meseca.Beneficija mi nije priznata,jer nisam bio u radnom odnosu u službi 10 godina,tako da i tu fali 4 meseca. Demokratija,nema šta.Ovde dobijem svoju platu,penzije nema,i miran sam.Šta obezbedim sada,ješću jednog dana.Može da se obezbedi za pristojan život.A tamo,nisam mogao da računam ni na šta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online