Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.01.2011.
10:36 >> 11:08h
Blic.rs A

Država tera građane na šverc goriva

Posle povećanja akciza i novih cena goriva, Srbija se ponovo našla u vrhu liste zemalja regiona sa najskupljim derivatima. Mnogi građani, pogotovu oni koji žive u pograničnim krajevima, radije se odlučuju za snabdevanje gorivom u susedstvu, gde je litar evrodizela jeftiniji za 17 dinara. Očekuje se i da će vrlo brzo proraditi crno tržište, odnosno da će se kvalitetnije i jeftinije gorivo prodavati u kanisterima na ulici.

Šapčani i Lozničani gorivo će točitii u BiH, a ne u Srbiji

Akcize su povećane od 1. januara ove godine, ali se prvi put desilo da je napravljena razlika u visini ovog nameta za goriva evropskog kvaliteta i onih koja izlaze iz NIS-ovih rafinerija, pri čemu su akcize na derivate evropskog standarda više.

Ovako nešto omogućeno je pošto je vladajuća većina u Skupštini Srbije usvojila amandman jednog poslanika SPS, čime je, kako tvrde naftaši, zaštićen monopolski položaj NIS-a. Međutim, nisu samo naftaši nezadovoljni. Tim povodom juče se prvi put oglasila i opozicija.

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, kaže da je vlast omogućila NIS-u da praktično zadrži izuzetno povlašćeni položaj na tržištu, da njegov prostor za profit bude mnogo veći, a građanima produžila obavezu da plaćaju jedan od najskupljih benzina u Evropi i najnekvalitetnije gorivo u regionu.

S druge strane, iz krugova vlasti se malo komentara moglo čuti o ovoj temi, osim da se na taj način dodatno puni budžet. Dušan Bajatović, funkcioner SPS, kaže da akcize moraju da se povećaju na - nešto.

"Čim se radi o akcizama, radi se o prihodu budžeta. Da to nije bilo dogovoreno u okviru vladajuće koalicije, ne bi bilo ni izglasano. To jeste veći izdatak za privredu zbog skupljeg goriva, ali smo mi u državi svesni toga", objašnjava Bajatović.

Članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović-Milanović upozorava da će rezultat ove odluke biti ponovna pojava crnog tržista, da će građani kupovati benzin u zemljama regiona, gde je jeftiniji za 25 odsto nego u Srbiji, kao i da će doći do pada prihoda od akciza na cene derivata.

Da su cene u Bosni i Makedoniji znatno povoljnije nego u Srbiji potvrđuje i Borisav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica. "Tu je najveći protok ljudi koji nabavljaju gorivo za svoje potrebe. Ne verujem da baš toče u kanistere jer bi se onda radilo o švercu", objašnjava Tatić.


Kako se nezvanično može čuti, pravi šverc se uveliko odvija na administrativnoj liniji uz Kosovo i Metohiju.

Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, upozorava da bi, i pored podizanja akciza, priliv novca u budžet na ovoj osnovi mogao da bude smanjen zbog manje tražnje. "Manja tražnja je posledica skupog goriva, a kako sada stvari stoje, verovatno bismo opet mogli da očekujemo porast cena vrlo brzo", ističe Nikolić.

U Ministarstvu energetike, međutim, tvrde da je cena goriva u Srbiji na nivou cena u regionu. "Evrobenzin je jeftiniji jedino u Bosni, Bugarskoj i Rumuniji. Slična je situacija i s evrodizelom. Cena je trenutno prilično visoka u celom regionu zbog rasta cena nafte", ističu u Ministarstvu.

Ipak, cene u regionu kažu da smo ponovo u vrhu i po pitanju benzina i po pitanju evrodizela. Skuplja je, zapravo, jedino Slovenija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.01.2011. 12:42
Biće kao devedesettreće. Koktel lož-ulja i koznačega još.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online