Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 09.01.2011.
17:24
Blic A

Kad banka proda dug ''uterivačima''

Banke koji ne mogu da naplate rate kredite ili račune često svoj dug po diskontnim cenama prodaju agencijama za naplatu dugovanja, pa neredovne platiše, umesto bankara, sada zovu operateri tih firmi, koji, ne baš biranim metodama, pokušavaju da naplate dugovanja, pišu beogradski mediji.

Kad klijent kasni sa otplatom, banka proda dug, a građani tvrde da ih o tome niko ne obaveštava i da im novi "kreditori" podižu kamatu, iako to ne bi smeli, piše ''Blic''.
List prenosi izjavu jedne Beograđanke koju niko nije obavestio da je njen dug od 11.000 dinara po minusu na tekućem računu prodao nepoznatoj firmi.

Kompanije koje otkupljuju dugovanje od banke tvrde da ne prete klijentima
 


"Skoro svakodnevno me zovu iz te firme i ubeđuju da platim, preteći mi da mi je dnevna kamata 15.000 dinara i da sam dužna 215.000 dinara... Otišla sam u banku i oni su mi rekli da sada njima nisam ništa dužna", objasnila je ta Beograđanka za beogradski list.


U skladu sa odredbama Zakona o bankama, banke podatke o klijentu koji se smatraju bankarskom tajnom mogu saopštiti trećim licima, samo uz pisano odobrenje tog klijenta, prenosi ''Blic''.


U kompaniji "EOS matriks", koja se bavi otkupom dugova od banaka, kažu ne da ne povećavaju kamate, već klijenta oslobađaju zatezne kamate u slučaju da on pokaže dobru volju da otplati dug.


"Niko ne preti našim klijentima, jer naše operatere redovno kontrolišemo. Nama se isplati da uzimamo rizična potraživanja jer ih uzimamo po diskontnim cenama, a onda ih naplatimo ili kroz dobru volju dužnika, što je svima draže ili, naravno, sudskim putem", navela je direktorka EOS matriksa Irina Lada.


Od banaka koje je kontaktirao list, javila se samo ''Banka Inteza'', koja je saopštila da je trenutno u fazi potpisivanja ugovora o ustupanju potraživanja.

''Pošto se završe sve formalne radnje, pisanim putem ćemo obavestiti sve klijente čija su dugovanja obuhvaćena ovom merom, uz dostavljanje potpune informacije o novom poveriocu i preciznim instrukcijama za dalje postupanje'', navode u ovoj banci.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.01.2011. 17:33
E i to nam je EU donela. I to je odlicna manipulacija ljudima. Banka svoje kredite osigura, osiguranje plati, proda si diskontno uterivacu a onda klijent plati 2 puta vise. Eto jos jednog nacina da se jos jednom opljacka.
Utorak 11.01.2011. 17:42
Posle 5 oktobra i evropske šećerleme ljudi nisu verovali da mogu doći u situaciju da ne mogu da plate kredit i da će biti roblje. Nema više reklame "uđeš izađeš i gotovo" jer sada zvuči jezivo. Najnoviji trik je stambeni kredit na lizing, a onda sledi naselje pod šatorima za one koji su prodali manji stan da kupe veći stan na lizing. Nesrećna Srbija sada liči na jedan veliki buvljak pun šibicara i džeparoša.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online