Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.01.2011.
14:53
Vestionline A

Niže carine na uvoz iz Evropske unije

Na osnovu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, od 1. januara 2011. godine je snižena prosečna stopa carine za uvoz robe iz zemalja Unije sa 8,78 odsto na 2,63 procenta, izjavila je načelnica u Ministarstvu finansija za carinski sistem i politiku Nadica Pantović, a prenose beogradski mediji.

Sjajne vesti ovo u vezi sa carinom - umesto 1.500 godina u Srbiji, koliko nam treba da uštedimo za "mercedes", moraćemo da radimo samo 1.490 leta...
 

Putnička vozila - od 5 do 6,9 odsto carine

Za uvoz putničkih vozila iz EU u 2011. carina je snižena sa 7,5 i 8,8 odsto na pet i 6,9 odsto, u zavisnosti od kategorije vozila, najavila je Pantovićeva i napomenula da je za uvoz putničkih vozila, po zakonu propisana stopa carine 12,5 odsto.


Na uvoz putničkog automobila iz EU sa dizel motorom, zapremine od 1500 do 2500 kubnih centimetara, carina će u 2011. godini iznositi pet odsto, dok će za putnički automobil sa benzinskim motorom, zapremine do 1.000 kubnih centimetara, stopa carine biti 6,9 odsto, precizirala je Pantovićeva.


Manji izdaci i za kamione

Kada je reč o uvozu kamiona, za nove će carina biti 8,3 odsto, a za polovne 11 procenata, bez obzira na vrstu motora, radnu zapreminu i bruto nosivost, navela je ona i dodala da su obe ove stope niže u odnosu na 2010, kada se za nove kamione naplaćivalo 10,5 odsto carine, a na upotrebljavane 14 procenata.


I za uvoz guma za motorna vozila iz EU carina će biti snižena i to za putničke automobile sa 12 na osam odsto u 2011. godini, dok će se za kamione ona kretati od nule do četiri odsto, u zavisnosti od indeksa opterećenja.

Pantovićeva je najavila da će i na gume za motocikle i bicikle carina biti smanjena sa šest na četiri odsto, a na protektirane i upotrebljavane spoljne gume iz EU, za sve vrste vozila, carina će biti umanjena sa 10,5 na 8,3 procenta.


Bez carine na mobilne, jeftinija kozmetika

Na mobilne telefone proizvedene u EU u 2011. neće se naplaćivati carina, a u prethodnoj godini bila je dva odsto, nagovestila je Pantovićeva.
 

Veš mašine - neke bez carine, neke sa 4% carine

Ukoliko su veš mašine kapaciteta od šest do 10 kilograma i čak kombinovane sa mašinom za sušenje, na njih će se naplaćivati stopa carine od četiri odsto, a na same mašine za centrifugalno sušenje rublja od 1. januara neće se naplaćivati carina na uvoz iz EU, dok će na mašine za pranje posuđa carina biti snižena sa šest na četiri procenta.

Niža će biti i carina na kozmetiku i to sa 10,5 odsto na 8,3 procenta i ta niža stopa primenjivaće se od Nove godine na parfeme, toaletne vode, preparate za šminku usana, očiju, na pudere, lakove za kosu, preparate za brijanje i kupanje, dezodoranse i slično, precizirala je Pantovićeva i najavila da će se i za uvoz šampona naplaćivati stopa carine u visini od šest odsto, a za paste za zube četiri odsto.


Biće snižene carine na sapune za toaletnu upotrebu sa 10,5 na 8,3 procenta u 2011. godini, a grupa proizvoda u kojoj su preparati za čišćenje i pranje u domaćinstvu imaće carinu od šest odsto, umesto devet koliko je bilo ove godine.


Frižideri i zamrzivači - od 0 do 4 odsto carine

Na uvoz kombinovanih frižidera i zamrzivača iz EU više se neće plaćati carina, a na frižidere, bilo da su samostalni ili ugradni, u 2011. carina će biti četiri odsto bez obzira na zapreminu, kazala je predstavnica Ministarstva finansija i dodala da će za zamrzivače - sandučare, ili u obliku ormana - carina biti umanjena sa šest na četiri odsto.

Za štednjake u domaćinstvu, koji imaju bar jednu grejnu ploču i pećnicu, stopa carine na uvoz iz EU biće umanjena sa devet na šest odsto, za ugradne pećnice i mikrotalasne rerne uvozna dažbine biće smanjene sa 10,5 na 8,3 odsto, a za mašine za pranje veša, kapaciteta do šest kilograma, stopa carine biće 8,3 odsto, umesto dosadašnjih 10,5 procenata.


I na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU u 2011. godini carine će biti snižene u proseku na 7,02 odsto u poređenju sa prosečnih 8,5 odsto u 2010. godini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online