Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.12.2010.
04:44
Press A

Banke za četiri dana zaradile 220 miliona

Za samo četiri dana banke su na razlikama u kursu zaradile 220 miliona dinara, odnosno oko dva miliona evra. Kako procenjuju ekonomski stručnjaci, za drastični pad, a zatim i skok evra koji je prošlog petka vredeo 104,33 dinara, a juče 106,53 krive su banke, koje su transakcijama na međubankarskom deviznom tržištu direktno „usmeravale" vrednost evropske valute, piše ''Press''.

Banke baš u petak između sebe trgovale u vrednosti 246,7 miliona evra

Prosta računica pokazuje da je sa 10,43 milijarde dinara u petak moglo da se kupi 100 miliona evra, a već juče tih 100 miliona da se proda za 10,65 milijardi dinara, odnosno 220 miliona više. Podaci NBS govore da su banke baš u petak između sebe trgovale u vrednosti 246,7 miliona evra (tu je uključena i kupovina i prodaja), što je najveći dnevni obim trgovine još od oktobra 2008. Kako tvrde ekonomisti, to sigurno nije slučajno...

Ekonomista Milan Kovačević navodi da banke imaju mogućnosti da utiču na kurs i da to koriste da bi dobro zaradile na razlici.

- Čitavo devizno tržište uređuje NBS, a najveći uticaj imaju poslovne banke koje mogu da formiraju kurs kakav žele. One su te koje imaju realne mogućnosti, ali i koristi od toga da se vrednost evra smanji, odnosno poveća u kratkom roku. U proteklih nekoliko dana banke su mnogo zaradile na taj način - navodi Kovačević.

On ističe da banke i inače koriste kurs za povećanje zarade.

- Dok je u menjačnicama razlika kupovnog i prodajnog kursa pristojna, u bankama je ta razlika drastična - podseća Kovačević.

I ekonomista Ivan Nikolić smatra da je vrlo realno da je neko namerno uticao na kurs.

- Neko je mnogo zaradio na kursnoj razlici i to za samo nekoliko dana. Ispada da je u svemu zaista postojala namera. Ali, na nagli pad vrednosti dinara je uticala NBS, koja je najavila da će prošle nedelje emitovati evroobveznice, pa na kraju odustala - objašnjava Nikolić.

Ekonomista Ljubomir Madžar slaže se da je evro mogao namenski da se obori, ali i da ima prirodnih tržišnih uticaja.

- Ne znam koliko je namenski izazvana tolika promena u samo nekoliko dana, ali postoji i ta mogućnost. Na promenu kursa mogu da utiču samo jaki igrači - kaže Madžar.

Stručnjak PKS Dejan Jovović ne veruje da je neko uticao na kurs.

- Pre nekoliko dana pušteno je oko 250 miliona evra da bi se podmirili budžetski korisnici i verovatno je zato evro pao u odnosu na dinar, dok se sada zbog završnih bilansa kupuju evri, pa im raste vrednost - smatra Jovović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online