Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 14.12.2010.
20:32
Blic A

Srbija uvozi i krave!

U Vladi Srbije danas je potpisano pismo o namerama koje će omogućiti da se iz zapadne Evrope u Srbiju uveze 50.000 visokokvalitetnih steonih junica, čije će potomstvo nakon ukrštanja sa domaćim bikovima biti plasirano na tržište Rusije i Belorusije. Međutim, još nisu poznati uslovi pod kojim bi uzgajivači mogli da dobiju junice.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu da će uslove utvrditi kompanije sa predstavnicima proizvođača mleka, dok u Asocijaciji poljoprivrednika za stočarstvo sumnjaju da će uzgajivači pristati da plate uvezena grla, prenosi "Blic".

Srbija, nakon što joj je stočni fond upropašćen, uvozi i krave! Šta je sledeće?

Kako je objasnio ministar Saša Dragin, partneri iz Rusije i Belorusije su u Srbiji osnovali svoju kompaniju i zainteresovani su i za kupovinu preduzeća preko koga bi se ovakav program sprovodio.


- Uslove za dobijanje junica utvrdiće firme “Agromeda” i “Ost-importa”, koje su potpisnici ugovora u dogovoru sa Asocijacijama poljoprivrednih proizvođača mleka. Pregovori su u toku i tek će po njihovom završetku biti poznati uslovi za dobijanje stoke - rekli su u Ministarstvu.

Potomstvo ovih junica će, nakon ukrštanja sa domaćim govedima, biti plasirano na tržište Rusije i Belorusije. Vrednost ovog projekta iznosi 60 miliona evra, a memorandum su, osim Dragina, potpisali i predsednik Upravnog odbora “Agromeda” Vasilij Sekrieru i generalni direktor “Ost-importa” Andrej Atamančik, prenosi "Blic".

- Činimo sve da u što kraćem roku svi stanovnici Srbije imaju dovoljne količine kvalitetnog mleka. U pitanju je robno-robni sporazum. Srbija, dakle, ne plaća junice, nego će one samo biti odgajane ovde. Bićemo u obavezi da za njih korisitimo medikamente iz Rusije i Belorusije koji su po standardima Evropske unije. Ovaj projekat će trajati u periodu od 2011. do 2016. godine - rekao je Dragin.

Sreda 02.11.2011. 17:57
politicki parlamentarni bikovi.
Utorak 14.12.2010. 21:08
A jel daju garanciju da junice nisu sterilne? Ili da nisu nekakvi klonovi? Smrdi, ali ne na kravlju balegu, već ...
Utorak 14.12.2010. 20:56
Dabogda im se novac od prodaje teladi olupao o glavu!!! Pa koliko je grla stoke do danas iz Srbije rasprodato, jer narod nije imao nikakve koristi da ih dalje drzi?! Prvo su doveli do toga da narod sve rasproda, da bi se sada drzava "isprsila" pa uvezla junice "sa zapada"!!! Iz EU drzava, da se razumijemo!!! Ova vlast kao da nije kapi kravljeg mlijeka popila, niti komad domaceg sira pojela! Nevjerovatno!!! A kad ce pristici ovce???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online