Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.06.2019.
17:11
Ž. Marković - Vesti A

Vino teklo iz fontane

Negotinci su, uprkos kiši koja je padala gotovo svakodnevno, tokom maja uživali u programima mnogih ustanova kulture i udruženja i na taj način bili deo Majskih svečanosti povodom Dana opštine Negotin.

Dragan Trikić Bale
Jedan od štandova sa bogatom ponudom vina

Već duže je mesec maj rezervisan za slavlja i prikazivanje najboljeg što Negotin i Krajina imaju, pa je tako i ove sezone proslava 12. maja, dana kada je 1833. Negotin oslobođen od Turaka i sa šest nahija pripojen Srbiji, trajala dvadesetak dana. Događaji su se smenjivali filmskom brzinom, a vreme je proteklo u duhu mladosti, talentovanih pojedinaca, dobre muzike, narodnog saborovanja, meda i vina.

Majske svečanosti su počele 5. maja na Rogljevačkim pivnicama regionalnom planinarskom akcijom pod nazivom "Stazama rajačkog vinogorja 2019" u organizaciji Planinarskog društva Deli Jovan i Turističke organizacije. Narodna biblioteka je upriličila promociju knjige Dejana Tomića "Lađa francuska Mihajla J. Zastavnikovića", a Dom kulture je dao doprinos tradicionalnom izložbom negotinskih umetnika.

Dragan Trikić Bale
KRAJINSKI MED: Pčelinjak Vasiljević Crnomasnica

Četiri dana kasnije, 9. maja, Negotin se uključio u pijetetno obeležavanje Dana pobede, a centralni događaji dešavali su se upravo u susret i posle 12. maja, Dana Opštine. Na centralnom gradskom trgu u Negotinu priređena je završna smotra ovogodišnje 46. manifestacije Susreti sela, uz Etno-dan i dvodnevni Međunarodni sajam meda i vina 2019.

"Oni vide med i vino". U programima na gradskom trgu priređeni su koncerti Dragice Radosavljević Cakane i etno-grupe Šara i pop pevača Dženana Lončarevića.

MN:Boginje i vitezovi

Dok su maturanti plesali sa Evropom, Planinarsko društvo Deli Jovan je multimedijalnim programom obeležio 65 godina planinarskog staža, KUD "Stevan Mokranjac" priredio je godišnji koncert, a zahvaljujući saradnji sa Pozorištem "Zoran Radmilović" iz Zaječara, negotinski Dom kulture je učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola poklonio dečju predstavu "Uspavana lepotica". Time je bilans ovogodišnjih Majskih svečanosti uknjižio dvadesetak i više prikazanih programa i može se reći da je ispunio očekivanja publike različitih ukusa i afiniteta. Pokrovitelj je bila Opština Negotin.

Dragan Trikić Bale
Kvartet KontrAkord i veče starogradske muzike u Negotinu

Veliku pažnju privukao je ove godine 14. sajam meda i vina koju su, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Opštine Negotin, organizovali Turistička organizacija opštine Negotin, Društvo pčelara "Hajduk Veljko" i Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinske Krajine. Tradicionalna sajamska manifestacija je okupila oko 150 učesnika iz Rumunije, Bugarske i svih vinskih regiona Srbije. Na štandovima na gradskom trgu proizvode su izložili vinari, pčelari, proizvođači pčelarske opreme, suvenira i drugi preduzetnici. Negotinski sajam je imao svoje boginje i vitezove vina, kao i fontanu u centru grada iz koje su posetioci točili piće bogova.

Organizatori su ove godine pripremili i stručno predavanje Rumena Balinskog, predsednika Pčelarskog saveza Plevena u Bugarskoj, koji je govorio o organskoj proizvodnji meda, kao i predavanje profesora dr Slobodana Jovanovića sa temom "Hrana i vino". Osmišljen je i bogat kulturno umetnički i muzički program koji je počeo promocijom izvornog narodnog stvaralaštva "Pozdrav iz Krajine". Brojni učesnici su dali svoj doprinos, a posebno su se istakli kvartet Ars Community, koga čine profesori Umetničke škole "Stevan Mokranjac", zatim duet Mr. Snjagger i Cherrdžman (Nenad Zlatanović i Mihajlo Dimitrijević), kao i kvartet KontrAkord koji je priredio veče starogradskih pesama. Međunarodni sajam meda i vina završen je proglašenjem najboljih vina i dodelom priznanja za kvalitet.

- Zadovoljan sam ovogodišnjim sajmom. Iz godine u godinu on je sve bolji, napredujemo ne samo po broju učesnika i posetilaca, već i po kvalitetu i sadržajima - izjavio je za "Vesti" Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin. Za učesnike i posetioce 14. međunarodnog sajma meda i vina Turistička organizacija Negotina je obezbedila organizovan obilazak čuvenih pivnica i novih vinarija u negotinskom vinogorju.

U okviru Majskih svečanosti povodom Dana Opštine Negotin, proglašeni su pobednici ovogodišnje manifestacije izvornog narodnog stvaralaštva Susreti sela. Revijalni program priređen je na Gradskom trgu, a učestvovala su kulturno-umetnička društva iz sedam krajinskih sela, koliko ih se ove godine takmičilo za laskavo priznanje čuvara bogate kulturne tradicije

MN: Lepe nagrade

Za sveukupnog pobednika, kojem je uz diplomu pripala i novčana nagrada od 30.000 dinara, proglašeno je Kulturno-umetničko društvo "Voja Čurić" iz Kobišnice. Diploma za osvojeno drugo mesto i nagrada u visini od 20.000 dinara pripala je AKUD Floričika iz Jabukovca, a diplome za osvojeno treće mesto i nagrada u visini od 10.000 dinara pripali su kulturno-umetničkim društvima "Čučuk Stana" iz Sikola i Prerast iz Štubika.

Specijalna Povelja Doma kulture "Stevan Mokranjac" za očuvanje tradicionalne kulture i manifestacije Susreti sela opštine Negotin, za nesebičan i dugotrajni rad i stvaralački doprinos u očuvanju tradicionalne kulture dodeljena je Draganu Miloševiću, članu KUD Vrelo iz Šarkamena.
Manifestaciju Susreti sela već 46 godina sa uspehom organizuje Dom kulture "Stevan Mokranjac" uz pokroviteljstvo Opštine Negotin. Ove godine učestvovalo je sedam kulturno-umetničkih društava iz Jabukovca, Kobišnice, Šarkamena, Štubika, Čubre, Sikola i Jasenice.

Manastir Bukovo apsolutni pobednik

Apsolutni pobednik majskog Sajma meda i vina u Negotinu je Vinarija manastira Bukovo. Po vinima čuvenom bukovskom manastiru pripala je i nagrada za najbolje ocenjeno vino u kategoriji crvenih vina i to za Kaberne sovinjon iz 2015. U kategoriji belih vina nagrađen je italijanski Rizling PTK Ključ DOO iz Kladova iz berbe 2018, dok je medaljom za najbolje u kategoriji roze vina ovenčan "Podrum Milivojević 1972" iz Rečke.

U krajinsko selo Rečka otišlo je i priznanje za kvalitet desertnih vina, a dobila ga je Vinarija Top Vinaris. Najbolje ocenjeno vino u kategoriji specijalnih aromatizovanih vina je crveni bermet iz 2018, Vinarije Ravnica iz Inđije.

Vrednovano 120 uzoraka

Komisija koja je vrednovala 120 uzoraka vina prijavljenih za 14. sajam meda i vina u Negotinu dodelila je ukupno 98 vinskih priznanja i to 33 zlatnih, 37 srebrnih i 28 bronzanih. U Komisiji kojom je predsedavao docent dr Aleksandar Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, bile su Maja Popović, diplomirani inženjer tehnologije i Nikolina Lisov, master inženjer tehnolog.
Na svečanoj dodeli priznanja jedno je pripalo i izlagačima najbolje uređenog štanda. Ove godine nagrađena je firma Sani bon 91 iz Jagodine.

Standardi sve viši

Zatvarajući ovogodišnji Sajam meda i vina u Negotinu, uz čestitku svim nagrađenim vinarijama i svim učesnicima, Vladimir Veličković, predsednik Opštine je, između ostalog, rekao da ga raduje činjenica o velikom broju izlagača i učesnika u svim programskim celinama i zaključio:
- Program je sve bolji, a to znači da postavljamo i dostižemo više standarde u promociji naših najkvalitetnijih proizvoda, meda i vina. To nas obavezuje da iduće godine budemo još uspešniji.

Pomoć za Simeonu

Muzej Krajine je bio učesnik evropske manifestacije Muzeji za deset i Noć muzeja, a Istorijski arhiv je predstavio svoj časopis Baštinik. Škole su na brojnim priredbama pevale svome gradu, priređen je i humanitarni koncert za pomoć bolesnoj devojčici Simeoni Jokanović.




fotosi:

Slika A - Promocija etno-turizma u Timočkoj Krajini (obavezna slika)
Slika B -  (obavezna slika)
Sika C - (obavezna slika)
Slika D - Manastir Bukovo - svetinja u čijem okrilju se proizvode najkvalitetnija vina u Negotinskoj Krajini (obavezna slika)
Slika E - Dragan Trikić Bale, fotograf na Sajmu pored vinske fontane (obavezna slika)
Slika F - Etno-dan na Sajmu meda i vina u Negotinu
Slika G - KUD "Voja Čurić" iz Kobišnice, pobednik Susreta sela Opštine Negotin (obavezna slika)
Slika H -  (obavezna slika)

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online