Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.05.2019.
00:52
Z. Marjanović - Vesti A

Što Morava nije i mene odnela

Ništa srpskog seljaka više ne iznervira od olako izgovorenih reči - "lako je seljaku". To obično govore oni koji nikada nisu sa strahom gledali u nebo, proveravajući da li im na njive nebo šalje kišu ili grad, koji ne ustaju u ranu zoru da provere da li će im okasnela slana "na zeleno" obrati letinu, koje nije uhvatilo nevreme u polju, koji nikada nisu patili za kravom koja je uginula pri teljenju...

Z.M.
Žrtva ćudljive reke: Aco našao Sokola 15 kilometara nizvodno

Takvi verovatno nisu čuli ni za slučaj Aca Nektarijevića (59), koji žali i nikako da prežali konja Sokola koga je pre nekoliko dana odnela Zapadna Morava. Jer, Zapadna Morava, kao i sve reke, daje život, ali zna da život i uzima i da bude okrutna što je iskusio seljak koji je u trenu ostao bez dorata s kojim je zarađivao za život.

U pravoj drami koja se odigrala u mutnim vodama, Aco Nektarijević je uspeo da preživi opasne talase reke, ali njegov dorat Soko nije bio te sreće, zbog čega već danima domaćin iz sela Katrga kod Čačka nema mira.

- Moj Soko bio je rasni trogodac koga sam nabavio u Bosni. Za druge je vredeo 2.600 evra, ali za mene mnogo više jer mi je bio u isto vreme, ma koliko to čudno izgledalo, i najbolji drug sa kojim sam delio i dobro i zlo našeg teškog seljačkog života. Zajedno samo radili, ponešto zarađivali i zarađeno delili - meni za moje potrebe, ali i za sve ono što je i njemu bilo potrebno. Eto kakav je bio moj Soko - priča Aco, ne skrivajući tugu.

Domaćin Nektarijević je odrastao na obali ćudljive reke i zna sve njene dobre i loše strane, ali Morava je reka kojoj se nikada ne može u potpunosti upoznati.

- Tog dana sam sa Sokolom, kao mnogo puta do tada, krenuo na Moravu da natovarim špediter šodera, da i zaradimo neku paru, ali sve je krenulo naopako. U jednom trenutku, voda je na mene prevrnula špediter i našao sam se u vodi, pritisnut na dnu reke - prepričava Aco svoju dramu.

Z.M.
Ostao samo špediter: Aco Nektarijević

Na jedvite jade je, kaže, uspeo da podigne kola i da nekako dođe do vazduha.

- Međutim, tada je i mene i Sokola zahvatila matica i ponela nizvodno. Nekako sam se uhvatio za neku vrbu koja je bila usred matice i bilo mi je potrebno više od dva sata da se nekako dokopam obale, ali moj Soko nije bio te sreće jer ga je jaka struja odnela nizvodno. Badava sam posle dugo trčao obalom u nadi da ću pronaći konja, ali od njega nije bilo ni traga - priča Nektarijević.

Od trenutka kada se ih je Morava iznenadila i uhvatila u samrtni zagrljaj koji je jedva preživeo, jedina njegova briga je bila da pronađe svog dorata.

- Kada sam ugledao njegovo beživotno telo, poželeo sam da i sam nisam živ.
Sokola je sahranio kako dolikuje jer, kaže, nije želeo da dozvoli da zveri razvlače njegovo telo.

Tri dana bez sna

- Tri dana nisam spavao jer sam obilazio obale, vrbake, sprudove na Moravi sve u nadi da ću Sokola pronaći živog. Međutim, posle tri dana pronašao sam ga 15 kilometara nizvodno, na sprudu u selu Obrva. Teško mi je bilo jer sam toliko voleo tog konja koji mi je bio prijatelj kojeg sam hranio, a svojim radom hranio je i on mene i moju porodicu - neutešan je Aco.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online