Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.05.2019.
17:00
A. Vučićević - Vesti A

Otadžbino, lepa li si!

Budućnost svakog naroda su deca, a Srbija je u proteklih sedam dana okupila naše mališane iz svih delova sveta sa željom da dijaspori pošalje snažnu poruku: da su važni i da se o njima brine.

A. Vučićević
Kući s ćirilicom: Dečji sabor

U Beograd je u četvrtak stiglo 70 mališana iz rasejanja kako bi zajedno sa vršnjacima iz matice uveličali Svesrpski dečji sabor. Manifestacija se održala pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, a u organizaciji grada Beograda i Ministarstva spoljnih poslova, uz podršku Ministarstva kulture. Deca srpskog porekla su stigla iz Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije,

Nemačke, Francuske, Švedske, Norveške, Engleske, Amerike i Australije. Njih su u svoje domove primili vršnjaci iz Osnovne Škole "Starina Novak" iz Beograda koji su se pokazali kao sjajni domaćini.

Amelie Ugrčić (14), iz Ofenbaha, nije krila oduševljenje što je dobila priliku da poseti Srbiju i druži se sa vršnjacima iz Beograda.

- Uživam kad god sam u Srbiji. Ovo mi je bilo posebno iskustvo jer sam imala priliku da igram folklor i pokažem kolika je moja ljubav prema zemlji iz koje potičem. Posebno sam radosna što sam smeštena u porodicu moje vršnjakinje iz Beograda. Čim smo se upoznale, odmah smo se združile i ostale budne do jutra pričajući jedna drugoj o svojim životima - rekla je Amelie.

A. Vučićević
Uživanje: Amelie Ugrčić

U zavičaju azbuke

Subota je bila rezervisana za posetu selu Tršić iz koga je potekao otac srpske pismenosti Vuk Stefanović Karadžić. Mališani su imali priliku da posete kuću u kojoj je živeo tvorac azbuke i obnove znanja koja su stekli u dopunskim školama srpskog jezika. Posebnu pažnju privukli su im autentični predmeti koji su pripadali Vuku, poput ikone i gusala. Nakon toga, održana je svečanost. Prvo je nastupio hor Gimnazije "Vuk Stefanović Karadžić" iz Loznice, a kasnije su na scenu stupili beogradski glumci pozorišta "Duško Radović". Izvedena je predstava "Veliki odmor" u režiji Olje Đorđević. Mališani su ostatak dana proveli u druženju u predivnoj prirodi Tršića.

Anđela Traživuk (15) stigla je iz Australije i prvi put posetila Tršić.

Sarme najbolja reklama

- Često dolazim sa roditeljima u Srbiju, ali ovde nisam bila nikad. Mnogo sam naučila o Vuku Stefanoviću Karadžiću i srpskoj pismenosti. Mislim da Srbija ima mnogo toga da ponudi. Uvek se trudim da svojim prijateljima koji nisu Srbi pričam odakle sam potekla, kako je ovde lepo, kakvu prirodu imamo. Obožavam da pravim sarme sa mamom i pozovem prijatelje da probaju - ispričala je Anđela.

A. Vučićević
Mnogo nudimo svetu: Anđela Traživuk

Nakon povratka u Beograd, deca su ostatak vikenda provela u obilasku Kalemegdana, beogradskih muzeja, ali i Hrama Svetog Save gde su se družili sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i predsednikom Upravnog odbora Dečjeg kulturnog centra Minjom Subotom.

- Danas su ovde naša deca čiji su roditelji ili čak dedovi i bake poreklom iz Srbije. Neka od njih su prvi put došla u Srbiju što je malo i tužno, ali dobro je da na ovaj način osnaže svoju vezu s maticom - naveo je Vesić.

"Učimo ćirilicu" putuje u svet

Kao i uvek, "Vesti " su tamo gde je dijaspora. Reporteri naše redakcije proveli su pet dana u druženju s decom dijaspore, a više o razgovorima s mališanima moći ćete da pročitate u narednim brojevima.

Poslednjeg dana Sabora, naše izdanje "Učimo ćirilicu", koje je nedavno promovisano u Ministarstvu kulture, našlo se u rukama mališana koje je poklon veoma obradovao.

A. Vučićević
Mislimo na njih: Poklon deci dijaspore

Srbija u genima

Deca su posetu Srbiji započela druženjem sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. On ih je u ugostio u zgradi Predsedništva uz poruku da budu najbolji ambasadori srpskog naroda i države i da uvek imaju na umu da je Srbija njihova otadžbina, da čuvaju jezik i kulturu. Vučić je dodao da se nada da će neki od njih jednog dana sva svoja znanja stečena u inostranstvu iskoristiti u Srbiji, a možda čak i sesti u njegovu predsedničku fotelju. Deca su potom iskoristila priliku da sa predsednikom Vučićem naprave i nekoliko "selfija".

Svečano otvaranje Sabora održano je u Dečjem kulturnom centru Beograda. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Zoran Radojičić.

- Danas je dan Ćirila i Metodija. To je Dan slovenske pismenosti. Važno je da negujete maternji jezik. Otadžbina je u vašim genima i uvek će vam dati podršku. Domovini je važno da negujete uspomene. Važno nam je i da zavolite Beograd i da vam ovde bude lepo. Družite se, zabavljajte i neka ova okupljanja postanu tradicija. Najvažnije je druženje, da se lepo provedete, da steknete nove drugare i da što češće dolazite - poručio je gradonačelnik.

Umetničke radionice

Mališani iz dijaspore već na otvaranju imali su priliku da uživaju u zanimljivom programu u kome su učestvovali pevačica Leontina Vukomanović, Minja Subota i Hor Dečjeg kulturnog centra. Specijalni gosti bili su članovi folklorne grupe iz Frankfurta, koji su izveli igre iz Srbije.
Nakon priredbe deca su imala priliku da se još bolje upoznaju i druže na likovnim, folklornim i dramskim radionicama.

Poslednjeg dana Sabora deca su posetila Dom Narodne skupštine, a zatim je u Dečjem kulturnom centru upriličena žurka za sve učesnike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online