Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.05.2019.
00:40
Z. Marjanović - Vesti A

I Rus se divi srpskom junaštvu

U poslednje vreme, a vreme za to je bilo odavno, sve se više govori o učesnicima srpskih boraca u ratovima od 1990. do 1999. godine. Do sada su borci koji su branili srpstvo i Srbiju, valjda je odnekud bilo takvo naređenje, sedeli u poslednjoj klupi razreda u školi u kojoj se samo površno predavale lekcije o herojstvo srpskih boraca.

Z.M
Ratovao širom bivše Jugoslavije: Albert Andijev

No, iako je od vremena kada "nije bilo pametno" isticati patriotizam i hrabrost Srba, Udruženje boraca opštine Gornji Milanovac nije se mirilo s činjenicom da ih neko gura u zaborav. Od pre nekoliko godina Udruženje organizuje, kao i pre nekoliko dana, Sabor boraca na kome, uz učešće saboraca iz drugh gradova evociraju uspomene na dane kada su krvarili i davali živote za srpstvo i Srbiju.

Prema rečima Voje Borovnjaka, predsednika Udruženja boraca, cilj ove manifestacije jeste očuvanje sećanje na poginule, briga o invalidima rata i otimanje od zaborava herojstva boraca koji su izneli najkravije borbe od Knina do Kosova i Metohije.

Ni ovog puta, kao ni u ratu, gornjomilanovački borci nisu bili sami. Došli su im saborci iz Kragujevca, Bojnika, Topole, Zemuna, Lazarevca i drugih gradova s kojima položili vence na spomenke svojim poginulim saborcima u spomen-kompleksu na Brdu mira. Potom je nastavljeno druženje i takmičenje u streljaštvu, kao i u savladavanju video igrice Proboj Solunskog fronta i u pripremanju vojničkog pasulja.

Z.M
Da se braća opasulje: Tomislav Lazarević, Obrenovac

Među gostima je ove godine bio i Albert Andijev, Rus iz Osetije koji se, kao i mnogi drugi Rusi, borio rame uz rame sa srpskim borcima na gotovo svim ratištima bivše Jugoslavije.

- Nisam imao nikavu dilemu da li ću doći u Srbiju kao dobrovoljac da branim i Srbiju i Rusiju jer se u Srbiji branila i Rusija iz razloga što nam je neprijatelj zajednički. Prošao sam gotovo sva ratišta na teritoriji bivše Jugoslavije i među srpskim borcima sam stekao braću za ceo život - priča Andijev.

On dodaje da su "srpski borci hrabri, a hrabrost je nešto što se uči":

- Takođe, što me je fasciniralo, kod srpskih boraca nikada nisam video da su pokolebani. Ranjavan sam nekoliko puta, a najteže borbe sam doživeo na Kosovu i Metohiji, ali rane su nešto na šta računa svaki ratnik kad krene u rat. Rane bole, ali sam ponosan i na njih - ističe Andijev koji sa porodicom živi u Beogradu.

Promenjena klima

- Za nas borce od 1990. do 1999. godine klima se u poslednje vreme donekle promenika, nekako je otoplila. Nekako smo sve više prisutniji u društvu, medijima, ali i mi imamo svoje načine, kao i do sada, da se sačuvamo od zaborava. Došlo je vreme, mislim, da nam se konačno i otvoreno iskaže poštovanje - ističe za "Vesti" Vojo Borovnjak.

Z.M
Uživanje i čuvanje sećanja: "Okupacija" vojničkog kazana

E, da je bilo ovakvog pasulja!

Od svih predviđenih takmičenja na Saboru boraca Gornjeg Milanovca, najduže je trajalo takmičenje, mada više simbolično, u pripremanju vojničkog pasulja. Odlukom žirija boraca, najukusniji pasulj pripremio je Tomislav Lazarević Obrenovac koga je pohvalio i borac s Košara Dragan Bajić Baja.

- Dobro je da se Srbija konačno opasuljila kada su u pitanju srpski heroji koji su izneli veliki teret srpskih ratova i što smo konačno izašli iz neke tame na svetlost dana. A što se tiče pasulja iz kotlića Tome Obrenovca... Eh, da mi je bio u rovu. Ne bi mi smetalo ni da je hladan - ističe Baja.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online