Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.05.2019.
01:00
Đ. Janković - Vesti A

Neobična životna priča Lozničanina Vladana Gligorića: Napisao knjigu, pa pobedio rak

Teško bi iko, kad ga vidi i razmeni koju sa njim rekao da je Lozničanin Vladan Gligorić ikada bio u problemu iz kojeg se, nažalost, ne izvuče svako. Opušten je i nasmejan, a pre samo šest godina čuo je dijagnozu koju niko ne želi da čuje.

Đ. Janković
Nije pristao da predaju: Vladan Gligorić

Šok, pa inat

Tada je, kao tridesetpetogodišnjak, saznao da ima zloćudni tumor debelog creva koji je metastazirao i na pluća. Šok, a onda odmah i čvrsta odluka da nema predaje i da će bolest biti pobeđena. Nije znao ni kako, ni koliko dugo će mu trebati vremena, ali znao je da mora da pobedi .

Danas kaže da ga ni to što je praktično istovremeno imao dva raka nije pokolebalo. Čak mu je palo na pamet da o svojoj pobedi napiše knjigu. Odmah je dao i naslov "Kako sam ja pobedio rak", iako ni lečenje nije započeo.

- Probudio se u meni neki inat i rešio sam da osim pozitivnog, drugačijeg ishoda neće biti. Prethodno sam se sve lošije osećao i prosto sam osetio olakšanje kada sam na Vojnomedicinskoj akademiji saznao dijagnozu, znao sam sa čime treba da se nosim. Mada se nisam bavio nikada pisanjem, rešio sam da napišem knjigu, a danas mislim da sam tim naslovom koji sam stavio "Kako sam ja pobedio rak" dao sebi zadatak da tako mora i biti. Uglavnom, danas sam dobro, knjigu sam napisao i sada pokušavam da je objavim - priča uz osmeh Vladan.

Nije pisao da nekome daje lekcije, saveteili recepte, prosto je želeo da iznese svoje iskustvo kako se on sa tim suočio i nosio, jer svako ima svoju priču i slučaj je za sebe. Seća se da mu je, kad je čuo dijagnozu, trebalo da bilo gde čuje, pročita ili upozna nekoga ko je preživeo, da zna da je to moguće.

Nikad ne odustajte

- Knjigu sam napisao jer znam koliko je meni bilo potrebno saznanje da je rak moguće pobediti, da je to neko uradio. Bolest jeste pogubna i mnogi se obeshrabre, ali važno je znati da čuda postoje, da ima nade. Saznanje da je neko uspeo daje čoveku snagu da i on proba, da ne odustane bez borbe - kaže on.

Kao neko ko to nikad nije radio želeo je da proveri svoje "pisanije", pa je rukopis davao ljudima iz sveta pisaca i naišao na podršku i dobre kritike. Došao je do Marice Popović koja ima izdavačku kuću Plavi feniks iz Obrenovca. Međutim, za izdavanje knjige potrebno je 210.000 dinara, a nemaju ih ni izdavačka kuća, ni autor. Sada pokušava da obezbedi novac, a ideja mu je da kada objavi knjigu bude promovisana širom Srbije u onkološkim bolnicama i pristupačna ljudima.

- Otvoren je žiro račun za prikupljanje novca potrebnog da knjiga ugleda svetlost dana. Zarada mi nije vodilja, moja ideja je da, ukoliko bude uplata, sve što premaši sumu potrebnu za štampanje knjige i svaku zaradu od nje usmerim u dobrotvorne svrhe i to bih voleo da dam nekom dečjem onkološkom odeljenju. Verujem da ću, pošto sam pobedio bolest, pobediti i finansijske hridi - kaže optimistično Gligorić, želeći da pomogne onima koji su došli u njegovu situaciju.

Sve zavisi od glave

Vladan veruje da mnogo toga zavisi od glave i stava. Uveren je da je vera u uspeh pola uspeha i da uvek treba ići napred i biti optimista bez obzira na prepreke koje su na putu. On je tako postupao i uspeo.

Poruka za motivaciju

- Mnogi su mi se obratili, otkako su saznali kako sam prošao, da čuju moje iskustvo. Knjigom želim da pošaljem poruku - rak je izlečiv i treba verovati da može biti pobeđen. Možda ću nekoga motivisati, važno je podeliti iskustvo. Držim se onoga da nije važno koliko puta padneš, važno je da ustaneš uvek jedanput više - kaže Vladan.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online