Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.05.2019.
17:14
Vestionline, Tanjug A

Stručna komisija FON-a: Doktorat Siniše Malog nije plagijat

Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka zaključila je da doktorat aktuelnog ministra finansija Siniše Malog nije plagijat i predlažu da se Mali promoviše u zvanje doktora nauka.

Tanjug
Siniša Mali

Stručna komisija, koju su članovi profesori Dejan Erić, Vinko Kandžija, Tomaž Čatež, Dragan Mikerević, da iako postoje određeni propusti oni nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i orginalnost rada. 

Komisija smatra da je kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove Srbije i Univerziteta u Beogradu i predlaže da se kandidat Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka.

Komisija u izverštaju, u koji je Tanjug imao uvid, navodi da su sproveli softversku analizu korišćenjem programa Turnitin koji predstavlja "mehaničku" analizu sličnosti teksta. 

"Izveštaj je pokazao da je ukupan indekst sličnosti 16 odsto što se poklapa i sa rezultatima analize obavljene 2014. godine kada je korišćen softver iThenticate", navodi se i izveštaju i dodaju da je od 153 izvora koje je Mali koristio u radu, devet iskuljučeno jer su objavljeni nakon odbrane doktorata Malog.

"Od preostala 144 izvora samo jedan ima indeks sličnosti od dva odsto, sedam od jedan odsto, a preostalih 136 indeks manji od jedan odsto. Pomenuta struktura identifikovanih izvora upućuje na zaključak da ne postoje elementi sistematskog preuzimanja tuđih tekstova", navodi se u izveštaju.

Dodaju da su od ukupnog broja indeksa sličnosti isključili neosporne delove, koji se ogledaju u identifikovanim fusnotama i referencama, opšte poznatim stvarima i nazivima zakona, podzakonskim aktima i pretežno pravnim terminima i dokumentima.

"Učešće ovih nalaza se kreće na nivou od oko sedam odsto od ukupnog obima rada, gde je bitno naglasiti da isti nemaju nikakav uticajna na predmet istraživanja, ciljeve, testiranje hipoteza, rezultate i naučni doprinos disertacije", navodi se u izveštaju.

Navode da su identifikovali određene propuste u citiranju pojedinih izvora literature kada u radu gotovo da nisu korišteni znakovi navoda u obeležavanju pojedinih delova teksta.

"Kandidat je u samo dva od 126 slučajeva korišćenja znakova navoda upotrebio za citiranje odgovarajućih delova teksta. Sve ostalo korišćeno je za citiranje izvora literature i pojedinih termina.Postoje delovi teksta gde su morali da se koriste znaci navoda, a ukupan obim rada za koji je stručna komisija identifikovala ovaj propust je sedam odsto", navodi se u izveštaju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online