Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.04.2019.
08:33 >> 14:06h
B92.net, Vestionline A

32. Beogradski maraton, pobednici Kenijka i Kenijac (FOTO, VIDEO)

Kenijac Isak Kiprop Ruto i njegova zemljakinja Džudit Dzeptum Korir pobednici su 32. Beogradskog maratona, na kome je učestvovalo, kako se navodi, 8.000 trkača.

Tanjug
 

Ruto je stazu od 42.195 metara istrčao za 2:16,54. Drugi je bio njegov sunarodnik Vinsent Kiplagat Kipto (2:19,29), a treći kroz cilj je prošao Benson Kimutai Čeriot, takođe iz Kenije.

Korir je maratonsku deonicu istrčala za 2:45.04, ostavivši iza sebe zemljakinju Rosinu Džepkosgei Kiboino (2:46.09) i Srpkinju Nevenu Jovanović (3:00.37).

Kipruto i Parlov pobednici polumaratonske trke

Kenijac Džoš Kipruto i Hrvatica Matea Parlov pobednici su polumaratonske trke na 32. Beogradskom maratonu.

Kipruto je stazu od 21 kilometar istrčao u vremenu 1:07,12, ispred srpskog atletičara Milan Mitrovića (1:08,30) i Švajcarca Fejba Dounsa (1:10,23).

Parlov je ostvarila vreme 1:14,33 i pobedila ispred Karoline Čerono iz Kenije (1:15,07), dok je srpska takmičarka Teodora Simović završila na trećem mestu (1:16,23).

 

"Trči, uživaj i pomozi nekome"

Beogradski maraton, 32. po redu, počeo je tačno u 10 sati startom ispred crkve Svetog Marka, uz učešće rekordnih 8.000 trkača i pod sloganom "Trči, uživaj i pomozi nekome".

Znak za start dali su promoter čuveni kenijski atletičar Pol Tergat, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić. 

Osim glavne trke na 42 kilometra i 195 metara, održava se i trka u polumaratonu na 21 kilometar i "Trka zadovoljstva" na 5.000 metara.

"Ravnopravno do cilja" na Beogradskom maratonu 

Akcijom "Ravnopravno do cilja" održanom u okviru 32. Beogradskog maratona, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je po osmi put pružio podršku osobama sa invaliditetom u učešću na ovoj sportskoj manifestaciji. 

Brojni građani i građanke koji su posetili štand Poverenika imali su priliku da se kroz druženje sa sportistima sa invaliditetom upoznaju sa konkretnim preprekama na koje oni nailaze, a kroz razgovor sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti i zaposlenima, da saznaju više o štetnosti diskriminacije i kako se protiv nje boriti, navodi se u saopštenju.

Poverenica Brankica Janković je istakla da je ova akcija jedan od načina da se ukaže na to da ove osobe mogu da budu potpuno ravnopravne u svim oblastima života, kao i da su Beograd i Srbija još jednom pokazali da mogu da stvore uslove za to. Zahvaljujući tome, Beogradski maraton je prošle godine dobio prestižnu međunarodnu nagradu "Najbolji maratonac“ kao priznanje za rad sa trkačima sa invaliditetom i za ostale društvene inicijative.

Pored brojnih učesnika u akciji "Ravnopravno do cilja“ koju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti organizuje zajedno sa Sportskim Savezom osoba sa invaliditetom Beograda bili su i Danijela Jovanović, vicešampionka sveta u paratekvondou i prošlogodišnji heorj maratona Stanislav Prvulović iz udruženja "Debra - deca leptiri“.

Događaj je završen kada je počela Trka zadovoljstva u kojoj su učestvovali sportisti i sportistkinje sa invaliditetom, naši gosti, zaposleni u instituciji poverenika i mnogi drugi građani koji su im pružili podršku, navodi se u saopštenju.

Izmene u saobraćaju

Od ponoći do 19 časova u Kolarčevoj, na Terazijama, u Ulici kralja Milana, kao i delu Trga Nikole Pašića prema Terazijama zabranjen je motorni saobraćaj i biće uklonjena sva vozila koja nisu u funkciji održavanja maratona, a od 10 do 16 sati i u drugim delovima grada na trasi maratona, objavljeno je na sajtu Grada Beograda.

Od ponoći do 17 časova zabranjen je motorni saobraćaj i parkiranje u Prizrenskoj i delu Balkanske ulice (od Prizrenske do Kraljice Natalije) i Resavskoj (od Krunske do Bulevara kralja Aleksandra). 

Kako je saopštio Sekretarijata za saobraćaj, od ponoći do 11 sati zabranjen je saobraćaj svih vozila u Dečanskoj (od Nušićeve do Trga Nikole Pašića), Trgu Nikole Pašica, Bulevaru kralja Aleksandra (od Kneza Miloša do Beogradske ulice), Dragoslava Jovanovića, Vlajkovićeva (od Kosovske do Dečanske) i Svetozara Markovića (od Nemanjine do Bulevara kralja Aleksandra), kao i na svim prilazima trasi.

Od 06.00 do 16 časova Ulica kraljice Natalije biće zatvorena za motorni saobraćaj i biće uklonjena sva vozila.

Za motorni saobraćaj će od 09.00 do 11.00 biti zatvorena Takovska (od Svetogorske do Kneza Miloša) i Kneza Miloša (od Takovske do Nemanjine ulice).

Kneza Miloša na delu od Bulevara kralja Aleksandra do Admirala Geprata (smer ka Nemanjinoj), ostaje zatvorena za saobraćaj do 16 casova, kao i svi prilazi trasi.

Od 10 do 16 časova bice zatvorena za motorni saobraćaj trasa maratona, a zatvaranje za saobraćaj će se vršiti u skladu sa dinamikom prolaska takmičara.

To se odnosi na Bulevar kralja Aleksandra, Beogradsku, Branka Krsmanovića, Mileševsku, Cara Nikolaja II, Makenzijevu, Slaviju, Nemanjinu, Balkansku, Gavrila Principa, Pop Lukinu, Brankov most, Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar Nikole Tesle, DŽona Kenedija, Bulevar umetnosti, Bulevar Milutina Milankovića i Antifašističke borbe. Takođe, od 10 do 16 sati za motorni saobraćaj će biti zatvoren Most na Adi, Milentija Popovića, Karađorđev trg, Karađorđeva, Glavna, Bežanijska, Tošin bunar, Pariske komune, Bulevar maršala Tolbuhina, Otona Župančiča, Narodnih heroja, Zemunska, Vojvođanska, Dr Ivana Ribara, Jurija Gagarina, kolovozna traka za smer ka Ulici dr Ivana Ribara (na delu od Bulevara Milutina Milankovica do Dušana Vukasovića), Dušana Vukasovića, Evropska (od Dušana Vukasovića do Gandijeve).

U tom periodu biće zatvorena za motorni saobraćaj i Gandijeva (od Evropske do Jurija Gagrina), Omladinskih brigada, Đorđa Stanojevića, Bulevar Crvene armije, Kraljice Natalije, kao svi prilaze trasi. Javno komunalno preduzeće "Gradske pijace" saopštilo je da "Otvoreni tržni centar - Novi Beograd" neće raditi danas zbog Beogradskog maratona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online