Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.04.2019.
23:35
Vestionline, Tanjug A

Stres na poslu - glavni uzroci i kako ga pobediti

Zaposleni se danas suočavaju sa stresom mnogo više nego ranije, a glavni uzroci stresa na radnom mestu su opterećenost obimom, rokovima i ciljevima posla, međuljudski odnosi i usklađivanje privatnog i poslovnog života, rečeno je večeras na tribini "Na kafici sa psihologom - stres na poslu" u organizaciji Hemofarm fondacije i Instituta za psihologiju.

Tanjug
Tribina "Na kafici sa psihologom - stres na poslu"

Psiholog i psihoterapeut u KBC ''Dragiša Mišović - Dedinje'' Vladimir Borovnica ukazao je da je pritisak na radnom mestu jedna od najaktuelnijih tema u savremenom svetu i da se zaposleni danas bore sa velikom količinom tzv. umerenog stresa.

- 'Nije reč o ekstremnom stresu jer je mali broj onih koji su na poslu životno ugroženi, ali je većina sve vreme pod određenim pritiskom, to je umereni sters koji je hroničan i najštetniji za zdravlje - objasnio je Borovnica.

Kako kaže, zaposleni su pod stalnim pritiskom zbog količine posla, rokova, neizvesnosti, postavljenih ciljeva, ali i zbog međuljudskih odnosa i manjka vremena, odnosno nemogućnosti da balansiraju između privatnog i poslovnog života.

Govoreći o simptomima stresa, Borovnica navodi da se kod zaposlenih ispoljavaju na različite načine, od emocionalnog nezadovoljstva, uznemirenosti, napetosti, besa i tenzije do telesnih simptoma kao što su glavobolja, znojavi dlanovi, pritisak u grudima.

- A ako stres predugo traje, to dovodi i do ugrožavanja zdravlja - napominje Borovnica koji smatra da kompanije mogu na razne načine da smanje stres kod zaposlenih.

- Počev od adekvatne opterećenosti zaposlenog i jasnije definisanih uloga na radnom mestu do pružanja mogućnosti da se zaposleni razvijaju i da balansiraju između privatnog i poslovnog života - navodi Borovnica.

On dodaje da zaposleni imaju širok izbor antistres metoda kojima mogu da se bore protiv stresa.

- Sport je jedna od najboljih antistres metoda, zatim razvijanje dobrih socijalnih odnosa do toga da treba da imamo jasan cilj pred sobom zašto se borimo sa svim tim izazovima na poslu - savetuje Borovnica. 

Psiholog i senior direktor ljudskih resursa kompanije Hemofarm Marina Mitić Jekić rekla je da je cilj projekta "Na kafici sa psihologom" podizanje svesti o važnosti mentalnog zdravlja.

Primetila je da se zaposleni danas suočavaju sa stresom mnogo više nego ranije, a prema njenom mišljenju razlozi za to su mnogostruki.

- Postali smo potrošačko drušstvo što nameće dodatni stres koji nije direktno povezan sa poslom, ali sigurno je da generiše stres. Kompanije se sve više odlučuju za projekte koji podrazumevaju izvesne optimizacije i ''daunsajzinge'', a čak i kada se odluče za razvojne projekte, to podrazumeva mnogo pritisaka na poslu. Sve to doprinosi povećanju stresa - smatra Mitić Jekić.

Kako kaže, zaposleni često nemaju prilike da saznaju i nauče o tome kako da se nose sa stresom zbog čega bi kompanije trebalo da razvijaju kulturu u kojoj je potpuno normalno otvoreno govoriti o tom problemu.

- O stresu treba razgovarati i sa nadređenima i sa kolegama, a kompanije treba da razvijaju kulturu u kojoj je normalno učiti o tehnikama prevazilaženja stresa. Kod nas se, za razliku od zapadnih zemalja, ne pridaje dovoljno pažnje tome, a mislim da ćemo morati i kao društvo i kao kompanije da se zajednički borimo protiv sve većeg stresa na poslu - navela je Mitić Jekić.

Novinarka i pr menadžer Urgentnog centra Jovana Uhrin rekla je da je zbog posla kojim se bavi izgubila pojam o tome šta znači provoditi vreme bez stresa, a kao antistres metodu preporučila je brzo hodanje. 

- Hodam i do pet kilometara, sa ili bez muzike, i za to vreme razmišljam, to je najbolji način da se oslobodite stresa. Kao i trenuci sa detetom sa kojim zbog posla ne provodim vremena koliko bih želela što, takođe, stvara stres - kaže Uhrin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online