Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.03.2019.
13:50
www.021.rs A

Novosadski poštari potpuno obustavili rad, dostavljaju se samo penzije

Novosadski poštari potpuno su obustavili rad, dok su šalteri pošta jutros bili u jednočasovnom štrajku, saznaje 021.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poštari prvenstveno u Beogradu, a od juče i u drugim većim gradovima poput Novog Sada i Niša, odlučili su da obustavom rada odgovore na nezainteresovanost Vlade Srbije da ih sasluša. Pošta Srbije iz godine u godinu ostaje bez radnika, a kako za 021 kaže glavni poverenik Samostalnog sindikata poštanskih radnika za Novi Sad Tomislav Mandić, poštari u proseku zarađuju između 30.000 i 37.000 dinara, što je daleko ispod republičkog proseka koji su imali, recimo, 2012. godine. 

S obzirom na to da niko od nadležnih državnika ne odlučuje da uzme u razmatranje materijalni položaj poštara i zaposlenih u poštama, radnici su se odlučili na radikalizaciju koja bi mogla da dovede do neisporučivanja računa i pošiljki, a u budućnosti i do nemogućnosti uplata i isplata na šalterima.

"Glavni poštanski centar je stao kompletno sa radom, kao i poštari na teritoriji Novog Sada i okolnih mesta, kuriri postekspresa. Gleda se da se iznesu penzije jer se prepoznaje da su penzioneri u najtežem položaju, iz poštovanja prema njima. Šalteri su čak jutros napravili obustavu od sat vremena, pa je glavna pošta otvorila šaltere za rad sa strankama u devet časova. Do daljeg nijedna pošiljka, osim penzija, ne ulazi i ne izlazi iz pošte", navodi Mandić.

Kako kaže, ovo je reakcija i bunt koji su pokrenuli radnici, a ne sindikati i nemaju nikakve veze sa politikom ni sa protestima "Jedan od pet miliona".

Problem je počeo 2012. godine, kad je u regionalnom centru u Beogradu drastično smanjen broj radnika, a nikada nadoknađen. Rukovodstvo je godinama obećavalo zapošljavanje dovoljnog broja izvršilaca za osnovni posao pošte, a obećavane su i povišice. Radnici pošte dobili su suprotno - dva puta im je smanjena plata, zaposleni su samo odlazili, a ove godine je povećanje plata za poštu bilo svega 2,5 odsto. 

"Postoji i pitanje godišnje dobiti preduzeća. Naime, od ukupne godišnje dobiti, 50 odsto se vraća Vladi - našem osnivaču, a 50 odsto ostaje preduzeću. Taj iznos se ne raspoređuje na zaposlene, kako bi moglo i trebalo, već direktorka preduzeća u v.d. stanju Mira Petrović kupuje 40 škoda, 300 klima uređaja. S druge strane, njeni radnici dižu kredite da bi platili račune", navodi Mandić.

Dakle, ukoliko osnivač Pošte ne pozove predstavnike zaposlenih na razgovore, do daljeg neće biti ko da preuzme račune od Informatike, Telekoma, Elektrodistribucije, mobilnih operatora... Ukoliko firme i predaju račune namenjene građanima, isti neće napustiti regionalni centar jer linije distribucije prema gradovima neće raditi. Neće biti moguće preuzeti nijednu pošiljku, ali ni postali pakete jer će isti, i da ih predate na šalteru, završiti u vrećama i kutijama u prostorijama pošte.

Kako smo se uverili na licu mesta, šalteri pošta rade danas od devet časova, ali nije poznato da li će ista situacija biti i u narednim danima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online