Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.03.2019.
00:22
B. Đokić - Vesti A

Rat za mrtvog Đinđića

Danas se navršava tačno 16 godina od kada je 12. marta 2003. godine u atentatu ubijen Zoran Đinđić, prvi demokratski izabrani premijer Srbije.

printscreen youtube
Zoran Đinđić

Taj dan i dalje je živo urezan u sećanje većine građana Srbije, a iako je prošlo dosta vremena, neka pitanja i dalje ostaju otvorena. Jedno od njih je politička pozadina ubistva, ali i Đinđićevo nasleđe za koje se danas otimaju mnogi političari. Ne iz njegove Demokratske stranke, što bi bilo prirodno, već i iz partija koje su mu pre 16 godina bile najžešći politički protivnici!

Đinđićevo ubistvo organizovali su i izveli pripadnici Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, koji su osuđeni na po 40 godina robije, kao i pripadnici "zemunskog klana" čije su vođe Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijeni tokom policijske potere nedugo posle atentata.

Iako je sve o ubistvu Zorana Đinđića poznato, a Specijalni sud za organizovani kriminal i apelacioni sudovi su nedvosmisleno dokazali kako je atentat organizovan i počinjen, ostalo je pitanje Đinđićevog nasleđa. Ko će nastaviti njegovu viziju progresivne, moderne i evropske Srbije. To pitanje se postavlja i danas, te izaziva oštre polemike u javnosti.

Polemike u javnosti

Tako je bilo i pred ovu godišnjicu atentata, a verbalno su se sukobila dvojica bivših članova Demokratske stranke - Goran Vesić, sada član Predsedništva SNS, i Bojan Pajtić.

Vesić je izjavio da bi ubijeni premijer Đinđić danas bio s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
- Đinđić bi bio danas na onoj strani gde se rešavaju problemi i sprovodi ono o čemu je sanjao. Kratko i jasno, bio bi sa Vučićem, s onim ko je, poput Đinđića 2002, godine, hrabro otvorio pitanje Kosova i Metohije znajući da svako čekanje znači dalje iseljavanje Srba. Đinđić će živeti dok Srbija živi u skladu s njegovim idejama o modernom i reformisanom društvu, dok država odgovorno rešava kosovsko pitanje u skladu s interesima našeg naroda i dok god pregovaramo o članstvu u EU - izjavio je Vesić.

Na ovu izjavu osvrnuo se Bojan Pajtić, nekadašnji saradnik Zorana Đinđića i bivši predsednik Demokratske stranke.
- Ne pokušavajte da razumete Vesića, nećete uspeti. Svako razmišlja u granicama sopstvene pokvarenosti. Ali, ono masovno lamentiranje: "Eh, da je Zoran živ..." Da je živ, ne biste glasali za njega i pljuvali biste ga, kao i uvek. Čast izuzecima - napisao je Pajtić na društvenim mrežama.

Spomenika još nema

Ko je bliži Đinđićevim idejama, ko će nastaviti njegovu viziju evropske Srbije? Koga bi danas podržao, ako bi mogao? To su pitanja koja se često provlače. Nažalost, kao i mnogo puta dosad kroz istoriju, jedan vođa mora da bude ubijen da bi njegove ideje postale prihvaćene. Ili da bi se makar pravili da su prihvaćene. Danas je očigledno moderno da se poziva na Zorana Đinđića, ali je pitanje koliko ti koji se pozivaju na njega zaista i veruju u Đinđićeva ideje i nasleđe.

Tako je i sa spomenikom Zoranu Đinđiću, autora Mrđana Bajića i njegovog tima. Pre dve godine doneta je odluka da spomenik Đinđiću, Strela, bude postavljen na Studentskom trgu u centru Beograda. Međutim, to se još nije dogodilo. Iz Gradske uprave su za medije rekli da se čeka da budu završeni radovi na uređenju platoa na Studentskom trgu i da će spomenik biti postavljen 2021. godine.

Đinđićevi citati

x "Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami."
x "Nema spavanja. Ne možete vi da budete svetski prvaci, a da spavate. Spavajte pet-šest sati, šta vam više treba da spavate. Spavaćete kad budete u penziji."
x "Nama je najvažnije u Srbiji da se tačno utvrdi princip odgovornosti, da svako ima svoje nadležnosti, da svako ima prava iz svojih nadležnosti, da bismo onda mi mogli da pozovemo na odgovornost onoga ko je, u skladu sa svojim pravima, delovao, pa proizveo neke štetne posledice."
x "Naša generacija je generacija koja ima ogromnu odgovornost. Naravno, uz tu odgovornost ide velika čast. Mi smo izabrani, mi imamo misiju. Ta misija nama lično, našoj generaciji, ne može da donese nikakvu počast, ne može da donese nikakvo materijalno blagostanje, jer vreme u kome naša generacija deluje je vreme askeze."
x "Lako je postavljati populističke zahteve i navoditi ljude da vas u tome podržavaju. Hrabrost je da se radnicima kaže istina."
x "Smatram da baviti se politikom znači preuzimati odgovornosti, a ne sedeti u crkvama. Moja politička linija je ista već trideset godina: zalažem se za urbano, civilizovano i evropsko društvo, a protiv diktature. Ono što me čini drugačijim od ostalih je da u Srbiji intelektualci posmatraju i analiziraju pušeći i gunđajući. Ja želim da menjam svet."
x "Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona time što će mene ukloniti, onda se grdno vara, jer ja nisam sistem. Sistem će funkcionisati i dalje i niko neće dobiti amnestiju tako što će ukloniti jednog ili dva funcionera države."

Politička pozadina zločina

Pukovnik Mile Novaković, nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, čija Uprava je vodila istragu atentata na premijera Zorana Đinđića, ispričao je za "Vesti" svoja saznanja o "političkoj pozadini atentata". Kako je naveo, ne postoji neko ko je naredio: "Ubijte Đinđića." Oni su koketirali sa drugom političkom stranom, misleći da će imati zaštitu, naveo je Novaković.

- Samom političkom pozadinom atentata nismo se bavili u istrazi. Nas policajce mnogo je pritiskala politika, to je negde pomagalo, a negde odmagalo u rešavanju zločina pred sam atentat. Opet će se posle zahteva iz EU nekoliko dana pričati o političkoj pozadini i od toga neće biti ništa - izjavio je Novaković.

Ćerka u Vladi

Iza Zorana Đinđića ostali su supruga Ružica i deca Jovana i Luka. Jovana Đinđić angažovana je u Vladi Srbije. Ona već neko vreme radi u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, na mestu koordinatorke za rodnu ravnopravnost i ljudska prava. Na ovu poziciju je došla u junu 2017. godine, a prethodno je radila kao programska asistentkinja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online