Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.02.2019.
00:22
D. Dekić - Vesti A

I zatvor draži od vakcine?!

Hapšenje Jelene Miletić iz Loznice, majke šestoro dece, određivanje pritvora do 30 dana zbog odbijanja da vakciniše svoju decu i plati kaznu za taj prekršaj, pokrenulo je novu lavinu komentara o tome da li najmlađe treba vakcinisati, ali i raspravu "za" i "protiv" drastičnih mera za one koji odbijaju da vakcinišu decu.

tbvaccine2010.org
Foto: Ilustracija

Neki korisnici društvenih mreža smatraju da ljude treba edukovati, a ne kažnjavati, a dr Tomislav Stevanović, osnivač grupe Pedijatrija zasnovana na dokazima, objašnjava da se edukacija roditelja već vrši, ali je to proces za koji je potrebno vreme. Zbog toga je zakonska restrikcija način da se porast smrtnih slučajeva od malih boginja brzo zaustavi.

- Podaci govore da je krajem 2017. i početkom 2018. obolelo oko 6.000 ljudi. Bilo je 16 žrtava i proporcionalno gledano po broju stanovnika bili smo gotovo ispred Rumunije koja je imala 20.000 obolelih i četrdesetak smrtnih slučajeva - naveo je on za "Vesti".

Stevanović je ukazao na opasnost od informisanja roditelja putem društvenih mreža, gde im šarlatani uteruju strah od vakcinacije raznim pričama i snimcima sa tribina.
- Epidemija morbila je sve osvestila, a strah za decu i zakonski regulisana obavezna vakcinacija ispostavila se kao najefikasnije sredstvo za zaustavljanje epidemije. Samo na teritoriji Beograda vakcinisano je 30.000 dece. Imali smo, na primer, u beogradskoj opštini Stari grad svega 25 odsto vakcinisane dece, a taj broj je tokom epidemije skočio na 70 - naveo je ovaj doktor, čije je udruženje tužilo 43 protivnika vakcinacije.

Na spisku tuženih je i dr Jovana Stojković, koju su neki mediji nazvali "vođa antivakcinaša". Ona je ostala dosledna borbi protiv vakcinacije i na svoj tvit postavila je navode jedne majke koja kaže da "kad jednom vidite roditelja autističnog deteta kako mu namešta vilicu da izgovori mama, biće vam jasno zašto se ljudi bore za antivakcinaciju, već za pravo da znate šta vašem detetu ubrizgavaju vakcinom".

Pristalice doktorke Stojković su pokrenule peticiju podrške ovoj lekarki koja je ne samo na spisku 43 optuženih antivakcinaša, već je, kako kažu, na meti grupe lekara okupljenih oko dr Tomislava Stevanovića koji zahtevaju da se dr Stojković oduzme licenca jer je "javnim delovanjem izazvala pad obuhvata vakcinacije i dovela do pojave epidemije malih boginja u Srbiji". Pokretači peticije tvrde da su time stali u zaštitu od diskreditacije majke troje dece koja je "nepodmitljiva i nepokolebiva".

Među imenima u tužbi dr Stevanovića našao se i imunulog dr Borislav Kamenov, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu. On za "Vesti" kaže da ga niko ni o čemu povodom te tužbe nije obavestio, ali i da nije protivnik vakcinacije, već je pogrešno protumačen.
- Oduvek sam isticao da deca moraju da budu potpuno zdrava prilikom vakcinacije, jer ako nisu to im može izazvati probleme sa zdravljem. Ne smeju, na primer, da kašlju, da imaju problem sa stomakom, ali se dešava da je lekarima lakše da površno odrade posao i odmah završe sa vakcinacijom - ukazao je dr Kamenov.

Poverenje se lako gubi

Na pitanje "Vesti" da li ima straha od uvoznih vakcina koje se daju deci u Srbiji, budući da je beogradski "Torlak" prestao da ih proizvodi, dr Borislav Kamenov odgovara:

- Poverenje roditelja se lako gubi, kao i da nije dobro ako se kod njih javi i senka sumnje u nešto što treba da dobiju njihova deca - kaže on.

Politizacija vakcinacije

Kao i sve u Srbiji, tako je i vakcinacija ispolitizovana, pa je liderima opozicionih partija Sergeju Trifunoviću, koji je na čelu Pokreta slobodnih građana, i Bošku Obradoviću iz Dveri, koji su bili protiv hapšenja Jelene Miletić, na društvenim mrežama zamereno da su "antivakcinaši". Trifunović je reagovao: "Dragi dušebrižnici, Obradović i moja malenkost smo apsolutno za vakcinisanje jer nismo iz fazona da se vraćaju bolesti koje su poodavno iskorenjene. Reagovali smo na hapšenje majke šestoro dece. Mogao se otac zadržati, a ne majka. Aj sad pređite na drugu temu."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online