Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.02.2019.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Narod odbranio heroja

Aktivisti organizacije Združena akcija Krov nad glavom i nekadašnje kolege sprečile su na beogradskoj Bežanijskoj kosi iseljenje penzionisanog artiljerijskog pukovnika i nosioca dva ordena Gojka Lalovića (65) i njegove porodice. Lalović sudskim putem izgubio stan, ali tvrdi da je sve žrtva nezakonitosti.

M. Bogdanović
Poslednja odbrana: Gojko Lalović s izvršiteljkom

Narod je uspeo da barem privremeno odbrani svog heroja koji je ratovao u Bosni i 1999. protiv NATO-a. Za to je odlikovan Ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti prvog stepena, a zatim 2004. Ordenom trećeg stepena viteškog mača.

Sudski izvršitelj u pratnji trojice vojnih policajaca bez reči je otišao do drugog sprata gde su ih u hodniku sačekali aktivisti Krova nad glavom i Lalovićeve komšije i prijatelji. Naelektrisanu atmosferu dodatno je raspalilo insistiranje da se svi prisutni legitimišu. Međutim, kada su oni to odbili izvršitelj je pozvala policiju.

Posle 20 minuta stigla je i tročlana patrola MUP-a. Kad su ustanovili o čemu je reč, okrenuli su se i otišli. Izvršiteljka je diktirajući izveštaj zaključila da su "odbili da asistiraju i legitimišu". Pošto je bilo jasno da iseljenja neće biti, konstatovala je da će naknadno dostaviti sledeći datum, pa su ljudi u hodniku oduševljeno uzviknuli: "Pobeda!"

Hod po mukama

Lalović je pravo na stan u Vojsci ostvario davne 1993. godine, ali je s porodicom, suprugom, ćerkom i sinom punovažno rešenje dobio tek 2005. i to kada je Ministarstvo odbrane na Bežanijskoj kosi počelo da gradi nekoliko zgrada. U vrzino kolo propisa i zakona i sudskih procesa ušao je kada je dobio rešenje o dodeli stana, a nekoliko meseci kasnije tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić ga je penzionisao.

Poslednje radno mesto Lalovića u Vojsci bilo je u Upravi za stambene poslove, gde je obavljao dužnost zamenika predsednika Više stambene komisije, a zatim i zastupnika predsednika. Tvrdi da je prevremeno penzionisan kada je ustanovio samovoljnu tadašnjeg ministra o dodeli stanova.

- Čak tri puta sam dokazivao da sam nezakonito penzionisan, ali i pored sudskih odluka nisam vraćen na posao, već sam morao pred Vrhovni i Ustavni sud. Ukoliko bih se držao te poslednje sudske odluke iz 2011. godine, vi biste razgovarali s aktivnim pukovnikom Vojske Srbije. Ali, mnogo pre toga sam formalno penzionisan. Sve kasnije u mom slučaju pokazalo je da se kauboji smenjuju, a da je konj isti - priča Lalović uz gorak osmeh.

Izneverila ga vojska

Lalović je te 2005. godine trebalo da sa Vojskom potpiše ugovor po kome bi došao do stana tako što bi mu se priznalo sve što je izdvajao od zarade, a ostatak bi platio tako što bi podigao kredit.

Međutim, pošto je penzionisan nije imao mogućnost da podigne kredit, pa je odbio da potpiše ugovor uveren da će pravda ipak pobediti.

- Da mi je neko tada rekao da će mi moja vojska učiniti nažao, udario bih ga i oterao. Ispostavilo se da sam mnogo bolji artiljerac nego psiholog ili pravnik - kaže Gojko.

Bez potpisanog ugovora, u slučaju ovog artiljerca usledili su novi problemi i sudski procesi koji su na kraju završeni izvršnim rešenjem da Lalović mora da se iseli.

On kaže da mu je jasno šta je sud presudio, ali da ne može da razume da pravo bude ispred pravde.

Šetnja po šalterima

Lalović kaže da se obraćao svim zvaničnicima i ustanovama, ali da mu niko nije odgovorio.
- Samo ovog meseca sam tri puta pisao ministru Aleksandru Vulinu, a već tri nedelje obigravam pravnu službe Ministarstva. Jedne nedelje mi kažu da su zauzeti, druge da nisu u zgradi, a treće da su na službenom putu. Još jedino Bogu mogu da se obratim - veli skrušeno ovaj čovek.
Lalović je pre četiri godine 46 dana protestovao ispred Ustavnog suda, Vlade Srbije, ministarstava pravde i odbrane. Kaže da ga ni tada niko nije primio, niti primetio da protestuje.

Na most ili ispod njega

- Uvek sam otadžbinu pretpostavljao svemu i svakome. Uglavnom me nije bilo kod kuće, pa je moja supruga najzaslužnija što su mi i ćerka i sin u roku završili fakultete. Sin je sada već doktor nauka i profesor, a ćerka je završila Fakultet političkih nauka, ali nigde ne može da se zaposli. Zaista ne znam gde ćemo ako nas isele. Ili ćemo svi na most ili ispod njega - čajan je Lalović.

Spasena i porodica Kurteši

Organizacija Krov nad Glavom saopštila je da je istog dana sprečila iseljenje beogradske porodice Kurteši, a da danas imaju još jedan slučaj.
- Pokušavamo da budemo prisutni i pomognemo apsolutno svima kojima je pomoć potrebna - kažu aktivisti.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.02.2019. 12:21
Да ли је могуће да је куповина стана једини начин да дођеш до станбеног простора у данашњој Србији. На огласима су на продају станови у новим зградама по Београду, које годинама зврје полу празне зато што су цене приступне само пензионерима повратницима из печалбе и политичарима, шпекулантима. По целом свету власници станбених зграда воде добар посао изнајмљивајући станове уговором. Какав је ово сигнал народу? Немаш посао немаш паре да купиш стан, напоље у печалбу да нам шаљеш девизе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online