Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.02.2019.
12:35
N. S. Preradović - Vesti A

Od banja do Maldiva

Najveća turistička smotra na Balkanu, Međunarodni sajam turizma, održava se ovih dana u srpskoj prestonici. Ovogodišnji slogan sajma je "Leto je bliže nego što mislite", a na njemu učestvuje više od 650 direktnih izlagača i suizlagača iz 38 zemalja.

V. Sekulić
Vladalo veliko interesovanje za rano uplaćivanje letnjih aranžmana

Maldivi se ove godine prvi put predstavljaju na sajmu, tu su ponovo i Indonezija i Kuba, promovišu se zemlje iz regiona, Grčka, kao i devet ruskih regiona. Posetioci koji su pohrlili u hale beogradskog Sajma mogu da uplate letovanja sa velikim popustima.

Ponudu na štandovima prepunim prospekata i šarenih brošura nude agencije, banje, turističke organizacije. Na štandovima najvećih turističkih agencija tiskaju su mladi, parovi sa decom, penzioneri željni mora i putovanja. Andrej Todorović iz Kontiki travela kaže da se Šarm el Šeik vratio na velika vrata. Tu je direktan čarter let za goste željne egipatskog sunca. U ponudi su i Mikonos i Paros, božanstvena ostrva u Grčkoj koja prosto mame turiste.

Standardna je ponuda za Tursku, Grčku, Italiju, ali i Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju i Dubai.
Milan Obradović, iz Oktopod travela kaže da su sajamski popusti za Grčku i do 30 odsto, dok Dušan Anastasov iz Big blu agencije kaže da je u ponudi "ceo svet - Egipat, Šarm el Šeik, atinska rivijera, Turska, Dubai"...

Osim letovanja promoviše se i zdravstveni turizam, koji je sve popularniji u Srbiji. Brojne banje zaposele su štandove nudeći ono najbolje čime raspolažu. Gordana Marjanović iz agencije Čigota ističe da se u okviru programa Čigota, škole zdravog turizma, uspešno radi na suzbijanju dečje gojaznosti u saradnji sa Ministarstvom zdravlja. Ona poručuje da sve posetioce očekuje i novi spa velnes centar.

Na sajmu su i predstavnici hotela Fontana iz Vrnjačke Banje. Ana Arsić, agent prodaje, ističe da je reč o najpoznatijem banjskom lečilištu u Srbiji. Sa sedam izvora različitih termo-mineralnih voda pravi je raj za ljude željne odmora. Hotel Fontana je spoj luksuznog i pristupačnog, pa pruža potpuno uživanje.

Bojana Beljić, koja je ispred Specijalne bolnice Merkur zadužena za odnose sa javnošću, kaže da za ovu godinu nude i medicinski i klasični program. Medicinski je namenjen pacijentima sa dijabetesom, zatim za one koji muku muče sa bolestima za varenje i za fizikalnu rehabilitaciju. Banjski pansioni se izdaju sa popustom od pet odsto za rani buking.

Nenad Mladenović iz Atomske banje Gornja Trepča ističe da je rehabilitacija reumatskih i neuroloških oboljenja njihova specijalnost.
- Nudimo hotelski smeštaj, ekskurzije, transfer sa aerodroma, 24-satni nadzor lekara. Nalazimo se u blizini Čačka, na samo 130 kilometara od Beograda i aerodroma. Nudimo i poseban popust za naše iz dijaspore, koji su nam uvek gosti i pacijenti - ističe Mladenović.

Jasmina Savić, direktorka TO Kuršumlija, ističe da su adute ove opštine Prolom, Lukovska i Kuršumlijska banja. Takođe tu su i pravoslavne svetinje manastiri Sv. Nikole i Sv. Bogorodice, kao i Crkva Sv. Trojice.

I beogradski hotelijeri zauzeli su štandove u promociji prestoničkog turizma. Tako Ljiljana Pejić iz hotela Marshal Garni iz samog srca prestonice kaže da se raduju svakom gostu iz zemlje i inostranstva, a naročito našim iz dijaspore. Noćenje sa doručkom od 37 evra je pristupačna cena u ovom zimskom periodu, ističe Ljiljana. Takođe nude i apartmane u vili Akacija u centru Zemuna.

Doktorka Snežana Kostić iz banje Selters ističe da samo na 45 kilometra od Beograda njihova banja nudi tretmane za neurološka, kardiološka, reumatološka, dečja, ortopedska oboljenja.

Visoka očekivanja

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je Srbija u 2018. ostvarila 1,5 milijardi dolara čistog deviznog priliva od turizma, a da je za ovu godinu postavljen cilj od 1,7 milijardi dolara.

Barska rivijera

Na sajmu izlaže i Turistička organizacija Bar, a Emil Kukanj kaže da plaže u Čanju, Sutomoru, Šušnju, Gradska plaža u Baru, te plaže u Dobroj Vodi i Utjehi čekaju goste iz regiona, Evrope i dijaspore. U hotelima će cene biti pristupačne, a polupansion će se kretati od 15 evra u hotelima sa dve zvezdice, 16 evra u hotelima sa tri zvezdice i od 30 evra u hotelima sa četiri zvezdice.

Pored široke lepeze hotelskog, turistima je na raspolaganju i privatni smeštaj. Cene noćenja tokom perioda glavne sezone (jul-avgust) kreću se u Baru od šest evra u sobama, a od devet evra u apartmanima. U periodu van sezone, cene su niže kako u hotelima, tako i u privatnom smeštaju.

Više Bugara nego Srba

Bugarska je zemlja partner ovogodišnjeg sajma, a 471.000 bugarskih turista, koji godišnje posete Srbiju, predstavljaju veliki uspeh. Naime, pre nekoliko godina bilo je nezamislivo da Srbija ima više turista iz Bugarske ili Crne Gore, zemalja koje imaju more. Na Crno more i bugarske planine ode 421.000 srpskih turista.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online