Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.02.2019.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Prvo, pa muško od dve mame!

Prvo, pa muško! Sin Igor stigao je u dom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić (43) i njene partnerke Milice Đurđić.

Tanjug
Ana Brnabić

Udarna vest u srpskim medijima da se Đurđićeva porodila, a premijerka zbog prinove odložila službeni put u Brisel šokirala je većinski patrijarhalnu naciju. Uz čestitke kolega iz Vlade stigla je gomila negativnih komentara, a apsurd je da srpsko zakonodavstvo ne poznaje istopolne zajednice, pa ni njihovo potomstvo.

Na papiru nema, ali u praksi ima primera da su pripadnici gej populacije dobijali potomstvo na dva načina: uz pomoć surogat majčinstva koje je zabranjeno u Srbiji ili vantelesnom oplodnjom, uglavnom preko banke sperme u inostranstvu.

Beba gura zakon

Mnoga pitanja u odnosima istopolnih partnera mora da reši zakon, kaže Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbijskog info centra. On podseća da je u vreme dok je Aleksandar Vučić bio premijer doneta strategija kojom je trebalo da se reguliše pitanje istopolnih parova do kraja 2018.

- Nadali smo se da će Brnabić ubrzati donošenje regulative, ali nije bilo preterane vajde. Hajde da se nadamo da će posle rođenja bebe možda pogurati donošenje zakona iz samoživih pobuda jer sada je samo cimerka majke deteta, a malenom Igoru, u najboljem slučaju, bebisiterka. Ako se zakonom ne reguliše zajedništvo i roditeljstvo, Ana je tu niko i ništa - kaže Azdejković za "Vesti".

Čestitka predsednika

- Da je Igor živ i zdrav i da bude srećan, pametan i uspešan - čestitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić premijerki i Milici. On je dodao da "ovi što im i deca smetaju, time sebi govore" i da je reč o "najgorem društvenom talogu i lažnoj političkoj eliti", iako niko iz parlamentarne opozicije nije komentarisao događaj.

- Njihov je problem što nisam fasciniran bezobrazlukom i primitivizmom i ne volim da im se dodvoravam. To je sve ova elita, moderna, koja će da nas uvede u 21. vek. Pa će da se iživljava na ženi kada dobije sina - kazao je Vučić.

Ministarka građevine Zorana Mihajlović poručila je da svako dete koje se rodi u Srbiji zaslužuje dobrodošlicu kad dođe na ovaj svet, a ne ružne reči i uvrede.
- Možete s nekim da se politički ne slažete, da ga kritikujete i napadate, ali je nedopustivo da se tek rođeno dete koristi za napad na neistomišljenike - istakla je Mihajlovićeva.

Palma zaćutao

Najveći protivnik javnih gej veza, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, svojevremeno je rekao da nikada ne bio otišao na svadbu "dve mlade", a sada nije hteo da odgovori na naše pitanje da li će na babine.
- Na sajmu sam, hvala - odgovorio je Marković.

Sva prava majci

- Milica će biti majka, a polje u kome stoji ime oca biće prazno. Ana nema nikakva prava i samo je pitanje hoće li iskoristiti svoje privilegije i veze. Ako se Milici nešto desi, dete ide njenim roditeljima - pojašnjava Azdejković.
Postojala je, kaže, opcija da se Milica porodi u nekoj državi koja priznaje istopolna partnerstva.

Zašto ćuti SPC?

Ovakvim ponašanjem, ističe publicista i profesor Vladimir Dimitrijević, ne samo da nasrće na Ustav, nego i na biološke zakone.
- Ovaj slučaj se logički može raščlaniti: dete se začinje spajanjem muške i ženske polne ćelije, spermatozoida i jajne ćelije. Nijedno dete nije rođeno začećem dve ženske polne ćelije. Dete koje se rodilo ima biološkog oca, a dve majke ne može imati jer u Srbiji ne postoji takva zakonska mogućnost, niti ima registrovanog partnerstva homoseksualaca i lezbijki, ni "LGBT braka", niti mogućnosti da takvi parovi usvajaju decu - kaže on.

Dimitrijević za "Vesti" ističe da osnovno pitanje nije kako će reagovati javnost, nego iznad svega SPC, koja bi u ime zaštite prirodne porodice morala, jasno i glasno, da ponovi učenje izloženo u Osnovama socijalne koncepcije Ruske pravoslavne crkve: "Osobenosti polova ne svode se samo na razlike u telesnoj građi.

Muškarac i žena pojavljuju se kao dva načina postojanja u jednoj ljudskoj prirodi. Neophodno im je opštenje i uzajamno dopunjavanje. Sveto pismo i učenje Crkve nedvosmisleno osuđuju homoseksualne polne veze, budući da u njima vide poročno izopačenje od Boga stvorene čovekove prirode..."

Grešna tendencija

- Pravoslavna crkva polazi od nepokolebivog stanovišta da bogoustanovljeni bračni savez muškarca i žene ne može da se uporedi s izopačenim ispoljavanjima seksualnosti... Odnoseći se s pastirskom pažnjom prema ljudima koji imaju homoseksualne sklonosti, Crkva se istovremeno odlučno protivi pokušajima da se grešna tendencija predstavi kao "norma". Utoliko pre da se predstavi kao predmet gordosti i primer za podražavanje. Zato Crkva osuđuje svaku propagandu homoseksualizma - naveo je Dimitrijević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online