Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.02.2019.
00:23
Đ. Barović - Vesti A

Iseljenje po dekretu

Ministarstvo odbrane Srbije donelo je odluku po kojoj vojni beskućnici moraju 19. februara da napuste hotel Bristol.

Đ.Barović
Hod po mukama: Zora Petrović

Ministarstvo odbrane Srbije dalo je rok od osam dana stanarima preostalih 15 soba nekadašnjeg vojnog hotela Bristol u Beogradu da se isele navodeći da im je obezbeđen adekvatan smeštaj. Međutim, vojni beskućnici smatraju da je reč o ultimatumu posle koga će protivpravno biti izbačeni na ulicu ili preseljeni u još neuslovnije objekte.

- Najpre su nam isključili grejanje, a tek pošto su prošle nedelje isključili i lift, pa ljudi od 80 godina moraju pešice do soba, u ponedeljak su nam organizovali sastanak s jedinim ciljem da potpišemo dokument u kome stoji da Ministarstvo odbrane više nije korisnik hotela Bristol, a da će nas smestiti u "odgovarajući privremeni smeštaj", mada nijednom rečju nisu rekli ni gde je, ni kakav je - tvrdi Dragan Stojanović, predstavnik preostalih stanara iz Bristola.

On kaže da su napustili sastanak posle dvadesetak minuta nezadovoljni činjenicom da, kako tvrdi, odgovorni u Ministarstvu odbrane odbijaju da rade po zakonu.

- Jedino što tražimo jeste da na zakonit način dobijemo ono što mislimo da nam pripada. Neka donesu pravni akt kojim se ukidaju naša rešenja o korišćenju soba u Bristolu, a umesto toga određuju kontejneri u Bijafri i mi ćemo biti zadovoljni, jer do sada nam apsolutno niko ništa konkretno nije ponudio. To što oni pričaju da nam nude, a mi biramo, pozivam ih da nam pokažu ijedan dokument šta su konkretno kome nudili: da li vešernica, lift, toalet... Beže od normalne pravne procedure kao đavo od krsta - kaže Stojanović.

On nije želeo da precizira da li će i na koji način preostali stanari vojnog hotela Bristol postupiti 19. februara kad bi trebalo da istekne dat rok da se isele. Među stanarima je i 77-godišnja Zora Petrović kaže za "Vesti" da je apsurdno da pokušavaju da je isele u situaciji kada se vodi sudski spor po njenoj tužbi protiv Ministarstva odbrane.

- Zbog toga sam tražila od predsednika Upravnog suda Srbije urgenciju u vezi s mojom tužbom da Ministarstvo odbrane već nekoliko puta odbija rešenje tog suda da mi se dodeli stan - kaže ova žena.

"Molim da mi pomognete tako što ćete u najkraćem mogućem roku doneti presudu po ovom predmetu, ai i dati mi savet kako da pravnim putem i konačno nateram Ministarstvo odbrane da jednom ispoštuju oduku Upravnog suda po kojoj su u obavezi da mi dodele stan", napisala je izbeglica iz Karlovca.

Obećan privremeni smeštaj

Đ.Barović
Ispred hotela Bristol

U poslednjem pasusu obaveštenja koje je potpisao državni sekretar MO Bojan Jocić, sa datumom od 11. februara ove godine, stoji sledeće:

"U cilju izvršenja obaveze Ministarstva odbrane da je predmetni objekat ispražnjen od lica i stvari preda Republičkoj direkciji za imovinu RS, obaveštavamo vas da je MO za svakog od vas obezbedilo drugi odgovarajući privremeni smeštaj i da je neophodno da ispraznite smeštajnu jedinicu koju koristite od lica i stvari, najkasnije u roku od osam dana od dana prijema ovog obaveštenja."

Pritužbe poverenici

Prema pisanju "Insajdera", zbog situacije u kojoj su se našli, tri stanara Bristola su početkom februara podnela i pritužbe poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Jovanović protiv Ministarstva odbrane jer im ono umesto trajnog rešenja, kako su naveli, nudi privremeni smeštaj u vidu garsonjera. U pritužbama su istakli i da MO vrši pritisak na njih time što tokom čitave zime nisu imali grejanje. Prethodno, zbog istog problema, obratili su se i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Bez odgovora

Kako bismo objektivno informisali javnost o događajima u vezi sa vojnim hotelom Bristol, a posebno nakon prispele pritužbe Ministarstva odbrane da smo morali da ih kontaktiramo, sada smo to uradili i telefonom i mejlom. Međutim, do zaključenja ovog broja "Vesti" nismo dobili nikakav odgovor.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online